Piramit Haber

ABD'de kritik süreç başlıyor

Manşet

ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimini kazanmak için ülke genelinde seçmenlerin çoğunun oyunu almak yeterli olmuyor. Obama ve Romney gözünü kararsız 9 eyalete çevirmiş durumda.

WASHINGTON Mehmet Toroğlu/Barışkan Ünal

ABD başkanlık seçiminin kaderi, ülkenin ilginç seçim sistemi nedeniyle büyük ölçüde 9 eyalet tarafından belirlenecek. Başkanlık için seçmen çoğunluğunun yeterli olmadığı sistemde, eyaletlerin seçici delegelerini kazanmaları gereken Obama ve Romney, diğer eyaletler renklerini şimdiden belli ettiğinden, toplamda 110 delegeye sahip kararsız 9 eyalet üzerinden başkanlık koltuğu için yarışıyor.

ABD'nin yeni başkanının kim olacağını belirleyecek en kritik haftalar başlıyor. Özellikle, Obama ile Romney'yi ikinci kez karşı karşıya getirecek yarınki münazara ciddi önem taşıyor. 

Obama ve Romney için bir diğer kritik gün, kozlarını son kez paylaşacakları 22 Ekim Pazartesi. İç ve dış politika meselelerinin bir arada yer alacağı yarınki münazara ile sadece dış politika sorularının yöneltileceği 22 Ekim'deki son münazara, adaylar açısından adeta ''ölüm kalım mücadelesine'' sahne olacak. 

Satranç gibi seçim
Ancak, Amerikan seçim sisteminin ilginç matematiği, iki adayın da Bahis siteleri stratejilerini iyi oynamasını gerektiriyor. 
Amerikan seçim satrancında adaylar, ülke genelinde seçmen çoğunluğuna ulaşsalar da seçimi her zaman kazanmayabiliyor. Çünkü seçim sistemi, adayların seçimi kazanabilmek için ülke genelinde aldıkları oyların toplamında üstünlük sağlamalarını değil, eyaletlerin nüfus oranlarına göre belirlenen seçici delege sayısında rakiplerini geride bırakabilmelerini gerektiriyor.

Bu kapsamda, 2012 başkanlık seçimlerinde de tüm eyaletlerden toplamda 538 seçici delege bulunuyor. Seçimi kazanmak için adaylardan birinin en az 270 delegeye ulaşması gerekiyor. 
Obama'nın ihtiyacı olan delege sayısı 33, Romney'nin 79. Dolayısıyla, her ne kadar son anketlerde hızını yitirse de Obama'nın, hala Romney'ye göre seçilme şansı daha yüksek.
Seçimin kaderini, rengini belli etmeyen 110 delegeye sahip 9 eyalet elinde tutuyor.

Siyasi tercihleri sürekli değiştiği için ''salıncak'' ismi verilen bu eyaletlerin hangi renge boyanacağı, başkanlık yarışını kimin kazanacağını belirleyecek. Bu eyaletlerin delege oranları ise şöyle: 
Florida 29, Ohio 18, North Carolina 15, Virginia 13, Wisconsin 10, Colorado 9, Nevada 6, Iowa 6, New Hampshire 4.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.