Piramit Haber

600'ü öyle bir şey yaptı ki...

Manşet

Zolguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde gece 12 sabah sekiz vardiyasında çalışan 600 maden işçisi, ocakları terk etmeme eylemine başladı ve kendilerini maden ocağına kilitlediler. Sabah 08:00 - 16:00 vardiyasında çalışmak için gelen maden işçileri ise ocaklara inmiyor...

 Genel Maden İşçileri Sendikası yöneticilerinden Osman Tutkun ve şube yöneticilerinin çağrısı ile başladığı belirtilen eylemin gerekçesi ise mesai saatlerinde çıkış kapılarının kilitlenmesi.
Geçtiğimiz günlerde bir maden işçisinin mesai saatinin bitiminde geçirdiği kalp krizi sonrası kurum ambulanslarının olay yerine gelmediği de gerekçeler arasında gösteriliyor.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş işçilere hitap ettiği, bazı işçilerin Alabaş'ı yuhaladığı kaydedildi.

Sendikadan işçilere destek
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, gazetecilere yaptığı açıklamada, eylemin uzun zamandan beri işçilere yapılan olumsuz uygulamalar sonucunda ortaya çıktığını söyledi.

Gerekirse eylemin geçmişte olduğu günlerce sürdürebileceklerini dile getiren Tutkun, şöyle konuştu:

“Maden işçisi sürekli bedel ödüyor. Son zamanlarda yapılan baskılar ve psikolojik tacizler kesinlikle üretimi artırmak için yapılan uygulamalar değil. Kurum şu anda çalışan işçisine çizme ve baret istihkakını veremedi.

Bundan 6 ay önce ocaklardaki ana yollar göçtü, 5 gün kömür üretilmedi, yine kimseden ses çıkmadı. Bizim işçi arkadaşımız saat 07.45'te basması gereken kartı bir dakika geciktirse ücret kesintisi yapılıyor. Burada maden işçisinin derdi insanca muamele görmek. Kuyu başındaki kapıların kilitlenmesi girişlerin kafes haline getirilmesi işçiye yapılan bir zulumdür."

GMİS Üzülmez Şube Sekreteri Süleyman Bezir de çalışma şartları ve çalışma koşullarında kanunlara aykırı davranıldığını iddia ederek, “Maden işçisinin zaten üretiyor, kömür çıkartıyor.

Maden işçisinin tek isteği kendisine insanca davranılması. İşyeri doktorundan mahrumuz, kaza olsa ambulans zamanında gelmez. Çağ dışı uygulamalardan vazgeçilsin" diye konuştu. 






Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.