Piramit Haber

400 bin işçiye toplu sözleşme imkanı

Manşet

Hak-İş Başkanı Arslan, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası ile 400 bin işçinin toplu sözleşme yapma imkanına kavuşacağını belirtti.

ANKARA - Barış Gündoğan

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı açıklamada, yasanın bütünüyle Hak-İş'in taleplerini karşılayan bir yasa olmadığını söyledi. 
Yasa ile ilgili başta barajlar olmak üzere sendika üyeliğinin güvencesi gibi konularda itirazları olduğunu dile getiren Arslan, ''Konfederasyonumuzun itirazları vardı, talepleri vardı ama taleplerimiz gerçekleşmedi. Ancak bu yasanın bir şekilde çıkartılması gerekiyordu, onun başarılması önemli'' dedi. 

Bu ve benzeri pek çok konularda önemli düzenlemeler yapıldığını yineleyen Arslan, ''Bir başka önemli konu ise bu kanunun çıkmasıyla 400 bin civarındaki toplu sözleşme bekleyen işçilerin toplu sözleşmesi imzalanma imkanı olacak. Artık sürekli tartışılan sanal ve sahte üyelik konusu, Çalışma Bakanlığı'nın SGK verileri üzerinden istatistikleri yayınlayacağı için ortadan kalkacak. Gerçek üyelikler üzerinden sendikacılık yapılmış olacak'' dedi. 

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici de yüzde 10 işkolu barajıyla Türkiye'de 2009 istatistiklerine göre 50-51 sendikanın toplu sözleşme yapma yetkisi bulunduğunu anımsatarak ''Şimdi bu yasanın onayından sonra yüzde 1 olarak istatistikler açıklandığında, Temmuz ayında 10 tane sendika barajın altında kalacak, 2016'da yüzde 2'ye gelmesi halinde buna 13 tane daha sendika eklenecek, 2016'ın Temmuz ayından 2018'e kadar sürecek yüzde 3 barajıyla da 6 tane daha sendika eklenecek ve 50 sendikanın 29'u kademeli süreçte toplu sözleşme yapma hakkını kaybedecek'' dedi. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.