Piramit Haber

4. Yargı paketi Genel Kurul'da

Manşet

"4. Yargı paketi" olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 1. bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

TBMM 

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "4. Yargı paketi" olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 1-14 maddelerini içeren birinci bölüm üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Tasarıda, AK Parti'nin kabul edilen değişiklik önergesiyle, TCK'da değişiklik yapıldı. Buna göre, "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişinin, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılması ve örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek cezanın yarısına kadar indirilebilmesi" hükmü, sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak. Böylece silahlı olmayan örgütler hakkında söz konusu hüküm uygulanmayacak.

Tasarının ihaleye fesat karıştırma suçu ile ilgili maddesinde de değişiklik yapıldı. Buna göre, kamu kurum veya kuruluşları adına yapılan mal veya hizmet alım veya satımlarına ya da kiralamalara ilişkin ihaleler ile yapım ihalelerine fesat karıştıran kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

İhaleye fesat karıştırma suçunun cebir veya tehdit kullanmak suretiyle işlenmesi halinde temel cezanın alt sının 5 yıldan az olamayacak. Ancak, kasten yaralama ya da tehdit suçundan veya tehdit suçunun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hallerin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca bu suçlar dolayısıyla cezaya hükmolunacak.

İhaleye fesat karıştırma suçu işlenmesi sonucunda ilgili kamu kurumu veya kuruluşu açısından bir zarar meydana gelmemişse fail hakkında bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

"KCK yararlanamıyor"

Bu arada Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Meclis kulisinde gazetecilerin, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişinin ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılması hükmünün, terör örgütleri de dahil tüm silahlı örgütler hakkında uygulanması" önergesi ile ilgili soruları yanıtladı.

'"KCK tutukluları bundan yararlanamıyorlar mı?'' sorusu üzerine Ergin, "Onlar TCK 314. (Silahlı örgüt kurmak ve silahlı örgüte üyeliği düzenleyen) maddeden yargılanıyorlar. KCK dosyalarındaki iddialar, TCK 314'ten. Silahlı örgütten onlar. Bu düzenlemenin kapsamında değil'' dedi.

Ergin, bir gazetecinin, "Ergenekon'dan yargılananlar" sözü üzerine, "Bilmiyorum ona siz bakın" diye konuştu. 

Ergin, tasarının ikinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı.

Silivri'de yaşanan olayla ilgili olarak ''Mahkeme Başkanı'nın görevden alınmasının düşünülüp düşünülmediği'' sorusuna Ergin, ''Anayasaya açıp bakarsanız Adalet Bakanı'nın böyle bir görev ve yetkisi yok. HSYK'yı kastediyorsanız....HSYK'nın ilgili dairelerinin görevleri içerisindedir. Adalet Bakanı, o dairelerin çalışma yaptığı toplantılara katılamaz. Anayasa ve HSYK kanununa bakın. Adalet Bakanı, sadece genel kurul çalışmalarına katılabilir. Orada da hakim ve savcıların özlük işlerine ilişkin görüşmelerde bulunmazlar. Adalet Bakanı olarak böyle bir yetkim yok'' dedi. 

Ergin, mahkemede yaşanan hadiselerin niteliğinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Milletvekillerinin duruşmaları izlemesi suç değil, bir haktır. Ancak duruşmaları izlemeleri bir haktır. O duruşmaların yapılamaz hale getirilmesinde bir dahli varsa milletvekillerinin....Milletvekillerinin böyle bir hakkı yoktur. Ben şart cümlesi kurdum. Milletvekillerinin yargılamanın yapılamayışına dahli varsa, böyle bir hakları yoktur. Onun böyle olup olmadığı inceleme ve soruşturmalarda belli olacak. Benim engellemişlerdir, engellememişlerdir gibi tespit yapma konumum yok. Çünkü oradaki kayıtlar, görüntüler henüz deşifre edilme aşamasında. İnceleme bittikten sonra böyle bir şey var mıdır, yok mudur ortaya çıkacaktır.''

Bu sırada BDP'liler ile CHP'liler arasında ant tartışması yaşandı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.