Piramit Haber

28 yıllık ''efsane'' tarih oluyor

Manşet

20 hisse senedi ile 1986 yılında faaliyete başlayan İMKB, 400'ü aşkın hisse ile Borsa İstanbul AŞ'ye devroldu..

İSTANBUL - Bekir Gürdamar

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 1985 yılının aralık ayında resmen açıldıktan sonra 3 Ocak 1986 tarihinde 20 hisse senedi ile Cağaloğlu'ndaki binada işleme başladı. İMKB, bugün ise işlem gören 400'ü aşkın hisse senedi ile bayrağı Borsa İstanbul'a devrediyor.

AA muhabirine bilgi veren İMKB'nin kuruluşunu gerçekleştiren ilk Başkan'ı Muharrem Karslı, 1974 yılında İş Bankası'nda kurdukları Menkul Kıymetler Merkezi'nde adeta bir borsa gibi çalıştıklarını ve borsanın altyapısının bu şekilde hazırlanmış olduğunu belirtti. 

Karslı, 1980'li yıllarda banker krizi olarak tabir edilen krizin çıkmasıyla dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın borsanın kurulması işaretini verdiğini ifade ederek, ''O zamanlardaki tek temsilci olduğum için bu görevin bana verilmesi ile 1985 yılında İMKB'yi kurduk ve 1986 yılında o zamana kadar halka açık olan ve Menkul Kıymetler Merkezi'nde işlem gören şirketler arasından seçtiğimiz 20 şirketin hissesi ile alım satıma başladık'' dedi.

Tüm sermaye piyasası araçlarının tek bir çatı altında toplanmaya çalışılması ve İMKB'nin şirketleşerek Borsa İstanbul AŞ'ye dönüşümünün çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Karslı, ''Bence altın ve hisse senedi piyasasının aynı çatı altına alınması gibi döviz borsası da açılarak Borsa İstanbul AŞ bünyesinde işlem görmeli. Ben bunun bir kaç yıl içinde olabileceğini düşünüyorum'' diye konuştu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.