Piramit Haber

1,5 ton külçe altınla bekliyor

Manşet

Bir Afrika ülkesinden yüklenen 1,5 ton külçe altını Dubai'ye götüreceği belirtilen kargo uçağının, ''Özet Beyan'' evrakını ibraz ettiği bildirildi.

İSTANBUL
Bir Afrika ülkesinden yüklenen 1,5 ton külçe altını Dubai'ye götüreceği belirtilen ve Atatürk Havalimanı'nda 17 gündür bekletilen kargo uçağının ''Özet Beyan''ı ibraz ettiği, gerekli cezaları ödedikten sonra kalkış yapabileceği bildirildi. 

AA muhabirinin, Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, özel bir Türk kargo şirketinin Airbus-A300 F tipi ''Adıyaman'' adlı TC-ABK kuyruk tescilli kargo uçağının eksik bulunan ''Özet Beyan'' evrakı, bugün saat 16.00 itibarıyla karşılandı.

Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü yetkilileri, 17 gündür Atatürk Havalimanı'nda eksik evrak nedeniyle bekletilen kargo uçağıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

''Söz konusu kargo şirketi bugün saat 16.00 itibarıyla eksik evrakları olan 'Özet Beyan'ı ibraz etti. Uçağın kalkışıyla ilgili gerekli işlemlerini bitiriyoruz. Uçağın kalkışında bir sorun gözükmüyor, bu konuda son noktaya gelindi. Uçak evraklarda beyan edildiğine göre Dubai'ye gidecek. Zaten bu uçak transit bir uçak. Bizim için gerekli evrakı beyan etmeleri yeterliydi. Uçağın gecikmesinden dolayı Türkiye Gümrük Bölgesine giriş yapan uçak için 67'nci maddede belirtilen ''Özet Beyan' gecikmesinden kaynaklanan kanunun 241'inci maddesinin üçüncü fıkrasının (d) bendinde belirtilen miktarda para cezası alınacak. Bu ceza da gümrük için 152 TL yapıyor, öyle iddia edildiği gibi içerisindeki altınların 3 katı filan değil. Bu cezanın da peşin ödenmesi halinde yüzde 25'lik bir indirimi var. Bu da yaklaşık 120 TL yapıyor.'' 

DHMİ'nin keseceği ceza ise 3 bin 400 TL 


Devlet Hava Meydanları İşletmesi Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü yetkilileri ise kargo uçağının 17 gündür apronda park ettiğini ve bu süre 7 günü geçtiği için cezalı olarak günde 200 liradan 3 bin 400 TL ceza kesileceğini bildirdi.

DHMİ yetkilileri, kargo şirketinin belirlenen cezayı ödedikten sonra Dubai için uçuş izni alacağını ve bundan sonra uçağın kalkış yapabileceğini kaydetti. 

Kargo uçağı, 1 Ocak Salı günü Atatürk Havalimanı'na yakıt ikmali ve personel değişimi için zorunlu iniş yapmış, uçakta denetim yapan Gümrük Müdürlüğü ekipleri, 1,5 ton külçe altın bulunduğunu, uçağın Dubai'ye gitmek için bir Afrika ülkesinden kalkış yaptığını, ancak gerekli ''Özet Beyan'' evrakının eksik olduğunu belirlemişti. 

Kapıları mühürlenen uçak, Atatürk Havalimanı'nda apronda boş bir alanda park halinde 17 gündür bekletiliyor. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.