Piramit Haber

"10 yıldır İncinenler sokağa çıktı.."

Manşet

İş dünyası ve esnaf temsilcileriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gösterilerin Arap Baharı’ndan farklı olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de siyasetin kırıcı olduğu zamanlar oluyor, bu nedenle incinenler olabilir” dedi.

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; Taksim Gezi Parkı eylemi sonrasında Türkiye geneline yayılan gösteriler konusunda, iş dünyası ile esnaf temsilcilerinin görüşlerini dinledi. Temsilciler, Gül’e, yaşam tarzına müdahale konusunda oluşan kaygılarını anlattı. Gül ise gösterilerin Arap Baharı’ndan farklı olduğunu belirterek, “Ama neden bu olaylar oldu derseniz, 10 yıldır Türkiye’yi yöneten bir iktidar var. Muhalif insanların birikimi ve alınganlıkları olabilir. İcraatları onaylamayanlar olabilir. Türkiye’de siyasetin kırıcı olduğu zamanlar oluyor; bu nedenle incinenler olabilir” dedi.
‘Yakından izliyorum’
Cumhurbaşkanı Gül; dün Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Timuray ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’i ayrı ayrı Çankaya Köşkü’nde kabul etti.

‘Ortadoğu’dan farklı’
Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Gül, YASED heyetini kabulde, şunları söyledi: “Belki yaşananlarla ilgili sizlerin de belli fikirleri vardır. Ben de yakından izliyorum, yabancı kanalları seyrederseniz kaygılanabilirsiniz. Londra’da yaşayan bunu farklı algılayabilir, Türkiye Ortadoğu mu oluyor diye sorabilir. Şirketlerinizin merkezlerinden sizlere de bu tür sorular gelebilir. Türkiye’de olup bitenlerle Ortadoğu’da olup bitenler tamamen farklı şeyler. Ortadoğu ülkelerine baktığınızda olup bitenler, temel haklar, özgürlükler ve temel meselelerle ilgili tartışmalar. Bunlar, serbest seçimlerin olmadığı, halkın iradesinin yansımadığı, mahkemelerin batı standardında olmadığı ülkeler... Oradaki olaylar çok farklı. Arap ülkelerinde bunlar olduğunda halka karşı önce silah kullanıldı.

‘Birikim ve alınganlık’
Türkiye’de olup bitenler, tamamen farklı. Baştan söylediğim gibi Türkiye, AB ile müzakere sürecinde olan bir ülke. Mahkemeleri çalışıyor, AİHM’i tanımış, vatandaşına bireysel başvuru hakkını vermiş. Türkiye, çoğulcu bir ülke, seçimler sağlıklı biçimde yapılıyor. Ama neden bu olaylar oldu derseniz, 10 yıldır Türkiye’yi yöneten bir iktidar var. Muhalif insanların birikimi ve alınganlıkları olabilir. İcraatları onaylamayanlar olabilir. Türkiye’de siyasetin kırıcı olduğu zamanlar oluyor; bu nedenle incinenler olabilir.
Çevre meseleleri olabilir. İstanbul’da bir şey oluyor, bana niye sorulmuyor diyenler olabilir. Ağaç için, hayvan hakları için yürüyenler olabilir. Yaşam tarzına ve fikirlerine saygı duyuluyor mu diye kaygılananlar olabilir. Bütün bunları görüyorum. Bütün bunlar gelişmiş ülkelerdeki meseleler. Londra’da 2 yıl önce benzer problemler yüzünden arabalar yakıldı, insanlar yaralandı. İspanya’da ekonomik krizin yol açtığı isyanlar yüzünden insanlar meydanlara döküldü. Amerika’da Occupy Wall Street aylarca devam etti, üniversite kampüsleri aylarca işgal edildi. Türkiye’de olup bitenler, bu anlattığı batı ülkelerindekilere benziyor, Orta Doğu ülkelerindekilere değil. Olaylar karşısında aşırılıklar olabilir, polis aşırı davranmış olabilir. Ama bunlar kontrol edildi, Türkiye’de telafi edilemeyecek acılar yaşanmadı. Türkiye’nin geleceğinden tereddüt etmeyin. Ekonomik ve siyasi olarak öngörülebilir bir ülkeyiz; siyasi ve ekonomik istikrar devam edecektir.”

Alkol yasasını şikâyet etti

Palandöken, içki satışına saat 22.00 ile 06.00 arasında yasak getiren alkol ve sigara satışına dair yasal düzenleme konusundaki şikayetlerini de Gül’e iletti. Palandöken, Gül’ün, anayasa çerçevesinde konuyu inceleyeceklerini söylediğini aktardı.
 
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.