Piramit Haber

Troya Müzesi'nin yapım çalışmaları

Kültür-Sanat

Çanakkale'nin merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde bulunan Troya Antik Kenti'nin girişinde temeli atılan Troya Müzesi'nin inşaatı sürüyor.

Yüklenici firma tarafından inşaatına devam edilen Troya Müzesi'nin 2014 yılı içinde tamamlanması planlanıyor. Antik kentten kaçırılan eserlerin geri dönüşüne imkan sağlayacak müze, yaklaşık 22 milyon liraya mal olacak. Müze, 3 bin metrekaresi sergi salonu olmak üzere toplam 10 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak.

Troya Ören Yeri ve Çanakkale'de yer alan kazılarda bulunan arkeolojik eserler, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak sergilenecek.

AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, inşaat alanında incelemelerde bulunup Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Rüstem Arslan'dan bilgi aldı.

Yıllardır konuşulan müze projesinin hayata geçirilmesinden dolayı mutlu olduğunu belirten Daniş, "Özellikle turizm kenti olma gibi bir hedefimiz vardı. Ama bunun içini dolduramıyorduk. Turizmden sektörel anlamda çok fazla istifade edemiyorduk. Bu projenin başlamasıyla birlikte bir sinerji de oluşmaya başladı. Bu müze, Türkiye'deki çok önemli birkaç müzeden birisi olacak. Müzenin bitmesiyle birlikte yeni bir sürece girmiş olacağız" diye konuştu.

Daniş, birçok ülkede bölgeden kaçırılan eserlerin bulunduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

"Troya eserlerinin çoğu dünyanın 20’den fazla ülkesine dağılmış durumda. Bu eserlerin Türkiye’ye dönmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığımız bünyesinde bir çalışma var. En son 20 parça eser ülkemize geldi. Müzeyi hayata geçirdikten sonra artık sesimiz daha gür çıkacak. Troya eserlerinin Çanakkale'de sergilenmesi gibi aslında dünyanın gündeminde bir konumuz olacak. Hem ilimizin tanıtımı hem de eserlerin geri dönmesi için yeni bir süreç başlamış olacak."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.