Piramit Haber

Sinemalarda “Çanakkale“ fırtınası

Kültür-Sanat

Çanakkale Savaşı'nı konu alan filmler peş peşe sinema salonlarına geliyor

ANKARA - Şenay Ünal

Her yiğidin ayrı bir yoğurt yiyişi vardır misali yönetmenler Yeşim Sezgin ''Çanakkale 1915''te, Sinan Çetin ''Çanakkale Çocukları''nda büyük destanı perdeye yansıtmaya çalışırken, Serdar Akar ''Çanakkale İçinde'' filmi için çalışmalarını sürdürüyor.
Çanakkale Savaşı'nda yaşanan trajediye yeni bir açıdan bakan ''Çanakkale Çocukları'nda, tarafların yaşadığı duygular gözler önüne seriliyor. Sinan Çetin imzalı yapımda Rebekka Haas, Haluk Bilginer, Oktay Kaynarca, Wilma Elles, Cemo Çetin, Yavuz Bingöl rol alıyor. Filmde iki farklı cephede savaşan kardeş iki askerin ve bir annenin zamana karşı verdiği ölüm kalım savaşı anlatılıyor.
Turgut Özakman'ın kaleminden anlatılan, Türk milletinin diriliş hikayesi ''Çanakkale 1915''te, Balkan Savaşı'nda hezimete uğrayarak yenik ayrılan bir milletin silkinerek ayağa kalkışının, dirilişinin hikayesi işleniyor. Rus Harbi, Balkan Savaşları, elden çıkan topraklar ve verilen ağır yenilgilerle 20. yüzyılın başları Osmanlı Devleti için çok büyük maddi ve manevi kayıplarla gelir. 1914'te 1. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi ve Osmanlı'nın İttifak Devletleri ile yeniden savaşa girmesi sonucu Anadolu'da eli silah tutan tüm genç erkekler için seferberlik emri çıkar. Şimdiye kadar ağır yenilgiler alan Osmanlı, vatan topraklarını korumak için var gücüyle yeniden birlik olur. Fida Film'in yapımcılığını, Yeşim Sezgin'in yönetmenliğini üstlendiği filmde baş rollerde Şevket Çoruh, Barış Çakmak, İlker Kızmaz, Bülent Alkış, Serkan Ercan seyircinin karşısına çıkıyor.
''Dar Alanda Kısa Paslaşmalar'', ''Kurtlar Vadisi Irak'', ''Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm'' gibi filmlerle tanınan yönetmen Serdar Akar da gelecek dönemde vizyona girmesi beklenen bir film hazırlığında. Mel Gibson gibi yabancı oyuncuların da yer alması düşünülen ''Çanakkale İçinde''de ayrıca çok sayıda figüranın da rol alacağı belirtiliyor. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.