Piramit Haber

İşaret Dilinde Rap:Eller Konuşur !

Kültür-Sanat

Engellilerin sessiz dünyasının kapıları “Eller Konuşur” projesiyle aralanıyor. Türkiye’de 4 milyon işitme engelli var. Rap’çi Fuat Ergin öncülüğünde onlar için kalıcı olması planlanan bir proje hayata geçti: “İşaret Diliyle Rap: Eller Konuşur!” Bu projeyle duyma engeli olan insanların artık sessizliğe mahkum olmadığı da anlatılmak isteniyor.

Rap sanatçısı Fuat Ergin ile projeyi konuştuk.Proje için nasıl bir araya geldiniz?2009’da Erdem (Dilbaz) beni aradı. “İşaret dili kursu var, beraber gidelim mi? Kafamda bir şeyler var” dedi. Beşiktaş’ta bir kursu ziyaret ettik. İşlerimiz dolayısıyla erteledik ama en son Erdem, fikri iyice somutlaştırdı.

Organizasyonun hangi aşamasındasınız?İşitme engelli arkadaşlarımın bana verdiği veriler doğrultusunda rap’leri yazıyorum. Dertlerini, problemlerini anlatmaya çalışıyorum.Sadece dertleri mi?Tabii ki aşkları, sevgileri ve hayal kırıklıkları da var. Kısaca onların tüm duygularına yönelik bir çalışma. Toplumun yarattığı kurallar içerisinde engelliler çok mağdur ve bunun farkındalığını tam olarak kazanmadık. Televizyona iki tane işaret dili yapan insanı koymakla bu farkındalığı gideremezsiniz. Biz işitme engelli insanların kapasitesinin yüksek olduğuna inanıyoruz. Gelişimlerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. 

Kendilerini doğru bir şekilde anlatsınlar istiyoruz.İşitme engelliler müzik dinleyemez diye bir algı var...Öyle bir şey yok aslında özellikle de rap’te. Bir rap parçasında o kadar çok söz var ki... Rap’te kendini doğru ifade edebilmek çok önemli. Çünkü rap, çok daha fazla şeye parmak basabildiği için bu projeye çok uygun. Hatta bu müzikte bir parçayı el işaretleriyle bile anlatabiliyorsunuz. Bu yönden de birbirleriyle çok örtüşüyor.

'Engelsiz proje olsun’

Buket Ela Demirel: Bizim bu gibi organizasyonlara katılmamız pozitif ayrımcılık olmamalı. Toplumumuzda şöyle bir algı var: “Engelliler için hemen bir proje yapalım, kampanya yapalım.” Oysa bu tamamen bilinçlendirme projesi. Ben işitme engelliyim ama iletişimi sadece benim değil sizin de sağlamanız gerekir.

Oğuzhan Mete: Bu organizasyonun içinde olmamın amaçlarından biri benim gibi birçok engelli kardeşimin aslında hiçbir engelinin olmadığını ispatlamak.

Ecem Önol: Maalesef işaret dili çok yaygın değil. Okullarda İngilizce, Fransızca gibi işaret dilinin de yabancı diller statüsünde öğretilmesi gerekir ki, böyle olaylara yabancı kalmayalım.

Erdem Dilbaz: Engelliler için birçok proje var ama maalesef çoğu kalıcı değil. Toplumumuzda insanlar engellilere acıyarak bakıyor. İşitme engellilere bir araç yaratmak için böyle bir proje gerçekleştirdik. Umarım herkese ulaşır ve engelsiz bir proje olur.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.