Piramit Haber

Çatalhöyük'te ''barışı'' arıyorlar

Kültür-Sanat

Neolitik dönemde 8 bin kişinin ''eşitlikçi ve barış içinde'' yaşadığı, Çatalhöyük'te bilim adamları, bu insanların şaşırtıcı sosyal yapısını araştırıyor.

KONYA - Murat Aslan 

Çatalhöyük Kazı Başkan Yardımcısı ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Özdöl, dünya üzerindeki diğer pek çok topluluğun henüz yerleşik hayata bile geçmediği dönemde Çatalhöyük'te 8 bin kişinin, ''kent hayatı'' olarak nitelendirilebilecek şekilde birlikte yaşadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Höyüğün bizce en heyecan verici, gizemli tarafı bu... Çatalhöyük'te, çok sayıda insanların bir arada yaşadığı kentlerin tipik özelliği olan hiyerarşik bir düzen ya Jokerbet da yönetici sınıf izine halen rastlanmadı. Çatalhöyük'te en çok cevabı merak edilen soru, '1400 yıl boyunca eşitlikçi ve barış içinde yaşamayı nasıl başardılar? Jeoradar sonuçlarında da bunu net bir şekilde gördük. Duvar şekilleri ve motifler açısından ufak tefek farklar olsa da evlerin hepsi neredeyse birbirinin aynı... Bir reise, yöneticiye ya da bir seçkin zümreye ait olduğunu düşündüren farklılıkta hiç bir yapıya rastlamadık. Ayrıca, ortak iş yapılan ya da törensel özel bir mekana da rastlamadık. O dönemde toplu şekilde bir çatışma sonucu ölenlere ya da vahşice katliam izlerine de rastlamıyoruz. Bugüne kadar elde ettiğimiz bilgilerden, barış içinde birbirleriyle uyumlu şekilde yaşadıklarını anlıyoruz. Şimdi aradığımız en önemli şey; 1400 yıl boyunca nasıl bir sosyal hayat yaşayarak bunu başardıkları...''

Konya'nın Çumra ilçesindeki, tarihi 9 bin yıl öncesine kadar uzanan Çatalhöyük, 1960'lı yıllarda İngiliz Arkeolog James Mellaart ve ekibi tarafından keşfedildi. 1993 yılında ise İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder kazı çalışmalarını devraldı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.