Piramit Haber

Bu sahneler Berlin'i salladı!

Kültür-Sanat

65.Uluslararası Berlin Film Festivali'nde (Berlinale) ilk ödüller sahiplerini buldu. Cumartesi akşamı kapanış töreniyle verilecek ana ödüllerin genelde habericisi sayılan Uluslararası Eleştirmenler (Fipresci) jürisi, ana yarışmada "Taksi"yi seçti.

Cafer Panahi'nin memleketi Iran'da sinema yapmaktan men edildikten sonra gizlice çektiği ve Berlinale'ye ulaştırdığı üçüncü film olan “Taksi”nin kapanış jeneriğinde yönetmen adı yok.

Bizzat direksiyon başına geçen Panahi, Tahran sokaklarında gezinerek, taksiye aldığı yolcularla ceza , yasaklar, ahlak ve sinema aşkı üzerine muhabbet ediyor. Önceki yasaklı iki filminden daha ironik bir ton tutturan Panahi'nin eleştirmenlerce çok beğenilen filmi Fipresci ödülüyle destek alınca kimse şaşırmadı.
Fipresci jürisi Panaroma adlı yan bölümde ise yine İran 'dan gelen bir filme ödül verdi. Hamed Rajabi, “A Minor Leap Down” adlı ilk filminde Tahranlı orta sınıf ailesine bakıyor ve karnında bebeği ölen hamile genç kadının kocasına ve annesine derdini anlatama halini resmediyor.

Forum başlıklı yan bölüm ödülünü ise bronz heykel yapımı üzerinden geçmiş ile şimdi arasında bağ kuran “Il gesto delle mani” adlı İtalyan belgeseli aldı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.