Piramit Haber

Avrupa'da onun izinde

Kültür-Sanat

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Ressam Asuman Hasırcıoğlu'nun atölyesini ziyaret eden Belaruslu Ressam Anastasia Kavtsevich, ebru sanatına hayran kaldı.

 Hasırcıoğlu'nun Rhenania Sanat Evi'ndeki atölyesinde ebru çalışması deneyen Kavtsevich ebru için, “derin bir kültürün izlerini taşıyor” yorumunu yaptı. Anastasia Kavtsevich en kısa zamanda kursa katılarak ebru sanatını öğrenmek istediğini ifade etti. Çizdiği yarı soyut kadın figürleriyle tanınan Belaruslu Ressam Kavtsevich, “Bu tekniği daha önce duymuştum ama ilk kez denedim. Dışa doğru açılan renkler sanki su üzerindeki nilüferler gibi duruyor. Oluşan şekiller ilk bakışta aynıymış gibi bir izlenim bıraksa da aslında hepsi çok farklı. Duygu yüklü ve büyük bir potansiyele sahip ebruyu öğrenmek istiyorum” diye konuştu.
 
HER ULUSTAN İLGİ VAR
 
Yıllardır ebru kursları düzenleyen Ressam Asuman Hasırcıoğlu ise şunları söyledi: “Ebru sanatı İran üzerinden göçlerle ve ipek yoluyla Anadolu'ya gelmiştir. Anadolu'da kimi zaman terapi metodu olarak kullanılmıştır. Osmanlılar zamanında ebru sanatına büyük önem verilmiştir. Kitapların iç kapaklarını süslemek için kullanılmıştır. Avrupa'ya ise 17. yüzyılda Türk kağıdı adıyla gelmiştir. Bugüne kadar Norveç, Rusya, İsviçre ve Yunanistan'dan kursiyerlerim oldu. Ebruyu ayrıca çok sayıda Alman'a da öğrettim. Benim amacım bu güzel sanatı mümkün olduğunca diğer uluslardan insanlara tanıtmak ve öğretmek. Kursiyerler genelde başarılı oluyorlar. Önemli olan öğrenmeyi istemek. Ebruda suyun enerjisiyle, sizin enerjiniz etkileşime giriyor. Siz suya ne kadar sevgiyle yaklaşırsanız dönüşü o kadar pozitif oluyor. Ben ebruya klasik tarzların yanında modern bir tarz da katmaya çalışıyorum.”
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.