Piramit Haber

Radyoyu bulan adam kimdir, radyoyu icat eden kişi kim?

Kim Kimdir?

Bu yazıda dünyayı değiştiren teknolojilerin başında gelen radyoyu bulan adamın kim olduğu ile ilgili detaylı bilgi verilmiştir.

KISACA RADYONUN İCADI  Televizyon bugün en yaygın elektronik haberleşme şekli olmasına rağmen bir zamanların gözde aleti radyo hala en yaygın yayıncılık aracı olarak yerini korumakta. Radyo olmaksızın, günlük yaşamımızda yer alan birçok hizmet ve konfor mümkün olmayacaktır. Radyo, halkın emniyetinin sağlanmasında, endüstriyel üretimde işletmede, tarımcılıkta, nakliyatçılıkta eğlence dünyasında uzay seyahatlarında deniz aşırı haberleşmelerde kısacası aklınıza gelebilecek birçok noktada kullanılmaktadır.

İtalyan kaşif Guglielmo Marconi radyonun babası olarak kabul edilir. İngiliz bilimadamı James Clerk Maxwell 1865 yılında elektronik olarak üretilen radyo dalgalarının yayılma teorisini kurmuş ve Alman fizikçisi Heinrich Hertz, 1888 yılında James Clerk Maxwell'İn teorisini pratik olarak gerçekleştirerek bu konuda öncülük etmişlerdir. Marconi ile birlikte 1898 yılında ilk radyo resmen doğmuş oldu. İlk kullanımı gemiden sahile haberleşme içindi. 1923 yılında yüksek frekans radyo dalgalarının iyonsfer'e çarparak dünyaya döndüğü ispatlanınca radyo, deniz aşırı haberleşme de dahil olmak üzere hızla yaygınlaştı.

RADYONUN İCADI Radyonun icadına giden yol ilk olarak 1865 yılında İngiliz bilim adamı James Clerk Maxwell tarafından elektronik olarak üretilmiş olan radyo dalgalarının yayılmasıyla ilgili teorinin kurulması, 1888 yılında da Alman fizikçi Heinrich Hertz tarafından Maxwell’in tesorisinin pratiğe dökülmesi öncülük etmiştir. Bilinen ilk keşif İtalyan mucit Guglielmo Marconi tarafından, bir gemiden kıyıdaki yardımcısına kablosuz telgrafla 3 adet “S” harfi göndermesiyle, ilk defa yeryüzünde radyo dalgaları yayıldı. Tarihler 1898 yılını gösteriyordu ve ilk kullanımı gemiden kıyı ile haberleşme şeklindeydi.

RADYO'YU İLK KİM BULDU? Radyoyu ilk bulan kişi olarak İtalyan mucit Marconi ismi genel kabul görmektedir. Ancak radyoyu ilk olarak kendisinin bulduğunu iddia eden birçok kişi de ortaya çıkmıştır. Bunların başında Nikola Tesla ve Olive Lodge isimleri gelmektedir. Rus bir mucit olan Alexander Stepanovitch Popov, anlaşılabilen ilk radyo dalgalarını aktarmayı başarmış ancak buna herhangi bir patent almamıştır.

İsmini saymadığımız birçok kişi daha var, fakat radyonun babası olarak, İtalyan Marconi ismi herkes tarafından kabul görmektedir. Marconi, Popov ve Lodge, Edward Branly’nin buluşu olan Branly tüpü olarak bilinen ve radyo dalgalarını belirlemek için kullanılan bir araç geliştirmeye çalışmaktaydılar. 1890 yılında başlayan bu çalışmalar, 1895 yılına gelindiğinde Marconi ve Popov’un birbirlerinden haberi olmadan geliştirmeleri ile sonuçlanmıştır. İlk olarak Popov tarafından 1896 yılında Heinrich Hertz ismi, mors alfabesi kullanılarak anlaşılır bir biçimde iletilmişti.

Ancak Popov bu icadına patent almamıştı. Daha sonra Marconi 1898 yılında patent alarak ilk radyonun ilk kez doğuşuna sahiplik etti. İlerleyen tarihlerde 1923 yılına gelindiğinde, yüksek frekansa sahip radyo dalgalarının iyosfer’e çarpıp tekrar dünyaya döndüğü ispatlanınca radyo, deniz aşırı haberleşme başta olmak üzere giderek ve hızlı bir şekilde yaygınlaştı. 1947 yılında transistör icat edilince, radyo teknolojisinde büyük bir devrim yaşanmıştır.

İLK RADYO 3 S'İ İLETTİ İlk keşif şu şekilde gerçekleşti: Marconi bir gemide geliştirdiği radyo(!) ile kıyıda bulunan hizmetçisine kablosus telgraf aracılığıyla 3 tane S harfi yolladı. Mignani'nin asistanı da sinyali aldığı zaman ateş edecekti.. Marconi 3 S'i yollama komutunu verdiğinde yeryüzünde ilk defa radyo dalgaları yayıldı, 3 S uzayda dolaştı, dolaştı ve alıcıya ulaştı. Alıcıya ulaştığını gören hizmetçi Mignani tetiği çekti. Deney başarılıydı. Böylelikle ilk radyo da pratik olarak çalışmış oldu.

Guglielmo Marconi ile birlikte 1898 yılında ilk radyo resmen doğmuş oldu. İlk kullanımı gemiden sahile haberleşme içindi. 1923 yılında yüksek frekans radyo dalgalarının iyonsfer'e çarparak dünyaya döndüğü ispatlanınca radyo, deniz aşırı haberleşme de dahil olmak üzere hızla yaygınlaştı.

Sonrasında ise radyonun temelleri Guglielmo Marconi'nin Bologna yakınlarındaki evinin tavanarasında yaptığı deneylerle atıldı. Havadan mesaj göndermek için radyo dalgalarından yararlanma düşüncesine kapılan Marconi uzak yerler arasında telsiz iletişimi olanaklı kılarak ve "ticari eğlence" yaşamını dönüşüme uğratarak dünyayı değiştirecek bir icat gerçekleştirdi. Marconi'nin kullandığı verici Heinrich Hertz tarafından geliştirilmiş bir elektrik kıvılcımı jeneratörüydü. Jeneratörün yaydığı radyo dalgaları Fransız Edouard Branly'nin icat etmiş olduğu bir "alıcı" tarafından yakalanıyor alıcı daha sonra radyo dalgalarını bir elektrik akımına dönüştürüyordu. Marconi 1894'te oda içinde gönderilen radyo sinyalleriyle çalan bir elektrikli zil yapıp sonraki sekiz yıl içinde Atlas okyanusu üstünden 4.800 km'yi aşan radyo mesajları göndermeyi başardı.

RADYO NASIL ÇALISIR? Ses dalgaları farklı frekanslarda titreşir { SES; Ses Kaydi); bu titreşimler stüdyoda mikrofonlarla toplanır ve elektrik sinyallerine dönüştürülür. bu "ses frekansları", vericide üretilen daha yüksek frekanstaki radyo dalgalarının üzerine "bindirilir". Bu radyo dalgaları ses frekanslarını uzaklara taşır.

Radyo, halkın emniyetinin sağlanmasında, endüstriyel üretimde işletmede, tarımcılıkta, nakliyatçılıkta eğlence dünyasında uzay seyahatlarında deniz aşırı haberleşmelerde kısacası aklınıza gelebilecek birçok noktada kullanılmaktadır.

RADYO'NUN İCADI VE KATKIDA BULUNANLAR HAKKINDA DETAYLI BİLGİLER

Guglielmo Marconi radyo'nun mucidi olarak bilinse de durum tamamen böyle değildir. Başka birçok cihazı ve teknolojiyi icat eden muciti kolaylıkla tespit edip tanımlayabiliyorken, maalesef radyo için durum böyle değildir. Bunun nedeni, radyonun icadı ile ilgili tek bir kişinin hak talebinde bulunması mümkün değildir. Radyo günümüzdeki son şeklini alana kadar zaman içinde geliştirilen bir cihazdır. “Radyoyu kim icat etti?” Sorusuna cevap vermek basit değildir, çünkü radyonun icadında ve gelişmesinde birçok kişi on yıllar boyunca çalışmıştır.

İşte bu nedenle radyoya katkıda bulunan bilim adamları ve mucitlerden her biri, radyo teknolojisindeki öncü çalışmaları, yenilikleri ve geliştirmelerinden dolayı genel olarak radyonun mucidi olarak anılırlar.

1) GUGLİEMO MARCONİ

Geniş bir çerçeveden bakıldığında “Radyoyu kim buldu?” sorusuna verilen en iyi cevap Gugliemo Marconi olacaktır. 1902’de Atlantik Okyanusu boyunca ilk radyo sinyalini göndermeyi başaran Marconi, radyo ile iletişim kurmanın uygulanabilirliğini de göstermiştir. Marconi radyo teknolojisi üzerine yaptığı çalışmaları için Nobel Ödülü’ne layık görülmüştür. Gugliemo Marconi Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

2) SİR OLİVER LODGE

Diğer bir kişi, Sir Oliver Lodge’un adı “Radyonun mucidi kim?” sorusunun cevabı olacaktır. Radyo sinyalini tutarlı bir şekilde gönderip alabilen ve icadı mükemmelleştiren bir radyo cihazı yapmış olmasıdır. Sir Oliver Lodge Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

3) HEİNRİCH RUDOLF HERTZ

Heinrich Rudolf Hertz, “Radyonun tarihine geçen kişi kim?” Sorusuna cevap verebilecek başka bir isim olabilir. Radyo ile ilgili önemli çalışmalar yapmış, elektromanyetik dalgaların varlığını kanıtlamıştır. Bu ispatı radyo sinyalleri ileten ve alan sistemlerin oluşturulmasını mümkün kılmıştır. Radyonun gelişmesindeki önemi nedeniyle, ismi radyo frekanslarını ölçmek için metrik sistem olan radyo dalgaları için bir birim olarak kullanılmıştır. Heinrich Rudolf Hertz Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

4) NİKOLAİ TESLA

Zamanının en büyük dehalarından biri olan Nikolai Tesla da “Radyonun gerçek mucidi kimdir?” sorusunun cevabı olabilir. 1898’de Madison Square Garden’da yapılan bir sergide Tesla, bir tekneyi uzaktan kontrol etmek için radyo sinyalleri teknolojisini kullandı. Nikolai Tesla Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

5) ALEXANDER STEPANOVİCH POPOV

Öte yandan, Rus bilim adamı Alexander Stepanovich Popov, radyo teknolojisini Rus bilim camiasına hitaben yaptığı gösteride yıldırım dedektörünü radyo alıcısına çevirmiştir. Günümüzde Alexander Stepanovich Popov’u ve yaptığı bu gösteriyi anmak adına 7 Mayıs Rusya’da “Radyo Günü” olarak kutlanıyor.

İnsanlık tarihinin en önemli teknolojilerinden biri olan radyonun geliştirilmesine katkıda bulunan birden çok kişi olduğu göz önüne alındığında, radyoyu kim buldu sorusuna verilebilecek en uygun cevap bu bilim adamlarının her birinin ismini anmak olacaktır. Alexander Stepanovich Popov Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

Yorumlar (32)

boşwer ismi 10 Yıl Önce

çok saolun arkadaşlar ,iyi oldu ödevim için

daha iyi 9 Yıl Önce

ders için çok iyi

boşver ismi 9 Yıl Önce

ödevime yardımcı oldu saol

boşver ismi 9 Yıl Önce

ilerilerde bitki heykelleri var

drttrk 9 Yıl Önce

oha lan yazmak için 1000 karakter var tamam rahatım daha yeni hiç iyi bişey olmadı gerçi bunun ne alakası var da boşver

elif yağmur çeliksoy 9 Yıl Önce

Radyoyu bulun bilim insani

Zeynep Delibaş 9 Yıl Önce

Hiç sevmedim

kadriye 9 Yıl Önce

tek kelimeyle süüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüpeeeeeeeeeeeeeeeeeer

mervelime 9 Yıl Önce

çok salon ödevime yardımcı oldun teşekürler

nur 8 Yıl Önce

Çoook güzel

damla atahan 8 Yıl Önce

bence her bilim adamı ,bizim için icat eti. her insan için bizde onların değerini bilmememiz gerekmek.i bon dan son ra onların değerini bilin.

düşler ülkesi 8 Yıl Önce

Keşke bilim adamının haytını ayrıntılı olarak yazsaydı

Melisa ecesu 7 Yıl Önce

Cokguzel yaaaaaa bayildim

gaye 7 Yıl Önce

çok güzel ve detaylı teşekkürler.

Sultan 6 Yıl Önce

Ödevim için çok yararlı bilgiler oldu. teşekkürler.

Murat 6 Yıl Önce

Sosyal ödevime yardımcı oldu. Hatta yardımdan da fazlasını aldım. Bayağı bilgilendirdi.

edanur 6 Yıl Önce

Sosyal ödevime yardımcı oldu

Âşık 6 Yıl Önce

şık 6 Yıl Önce

Salih 6 Yıl Önce

çok güzel beğendim

Sssss 6 Yıl Önce

Çok iyi Tav o olmasaydı boz geberirdik

Filiz Bulanık 6 Yıl Önce

Bu makale çok işime yaradı.. teşekkürler.

Berlin kerasu 6 Yıl Önce

Ben bunu araştırmak için hergün hergün çalıştım ve bu işin sonunu bırakmadım en sonda istediğim bilgiye ulaştım

melike 6 Yıl Önce

Çok güzel beğendim

ömer faruk 6 Yıl Önce

detaylı olarak vermiş. kimileri sadece özet istiyor. ama burada geniş bilgi verilmiş.

hasibe 6 Yıl Önce

hepsini çıktı olarak aldım ve arkadaşlarımla da paylaştım.

Kadir 6 Yıl Önce

Çıktısını alamazsam bile beni çok bilgilendirdi. Sağolun

Fatma 6 Yıl Önce

Bazı arkadaşlar istediğimi bulamadım yazmış. Ben de diyorum ki ya çok safsınız yada hayatınız boyunca kopyala yapıştır yapmaktan başka bir şey görmemişsiniz.. Radyoyu icat eden tek kişi olmadığından bunu tek bir yerde vermeleri mümkün değil. Toplu bir içerik istiyorsanız buradan kendinize özet çıkartabilirsiniz. Bu özeti kendiniz derlemeyi öğrenin.

Gamze Sarı 6 Yıl Önce

Radyonun icadı ya da radyonun mucitlerini çok güzel derlemişsiniz. Bana çok faydası oldu. Hazırlayanların ellerine sağlık. Teşekkürler.

Doğru bilgi 6 Yıl Önce

Radyoyu Nicola Tesla bulmuştur markoni onun patentini çalmıştır.

Betül KANDEMİR 5 Yıl Önce

Ben hocanın kızıyım zaten 100 soru çözmem gerek...

Amine 5 Yıl Önce

Harika detaylandırılmış bilgiler. Teşekkürler.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.