Piramit Haber

Charles Francis Jenkins Kimdir?

Kim Kimdir?

Charles Francis Jenkins 22 Ağustos 1867 – 6 Haziran 1934, Amerika da sinemanın ve televizyonun öncü mucitlerinden birisidir. İşte Charles Francis Jenkins hayatı

Charles Francis Jenkins Biyografisi:

Doğum: 22 Ağustos 1867, Dayton, Ohio Ölümü: 6 Haziran 1934 (66 yaş) Washington, DC Milliyeti: Amerikan Eğitim: Bliss Elektrik Okulu Meslek: Mühendis

Mühendislik kariyer: Projeler: Çeşitli icatlarla ilgili 400'den fazla patent Önemli ilerleme: Hareketli görüntü projektörü ve televizyon Ödüller: Elliott Cresson Madalyası (1897), John Scott Madalyası (1913)

Charles Francis Jenkins (22 Ağustos 1867 – 6 Haziran 1934), Amerika’da sinemanın ve televizyonun öncü mucitlerinden birisidir. Televizyonun icadına ve sinemaya büyük katkılar yapmıştır. Televizyon ve sinemada elektronik teknolojiler yerine mekanik kullanmıştır. Charles Jenkins Laboratuvarları ve Jenkins Television Corporation şirketlerine 1928’de Amerika’daki ilk ticari televizyon lisansı verilmiştir. Jenkins hareketli resim ve televizyonla ilgili icatları için 400’den fazla patent almıştır.

Jenkins, Dayton Ohio’da doğdu, Indiana’nın Richmond kentinde büyüdü ve okula gitti. 1890 yılında Washington’a gitti, Bliss Electrical School’dan mezun oldu. Mezun olduktan sonra bir süre stenograf olarak çalıştı.

Sinema Alanındaki Çalışmaları 1891’de sinema filmleri ile ilgili çalışmalar yapmaya başladı. İşinden ayrıldı ve kendisine ait film projektörü Phantoscope‘un geliştirmeye konsantre oldu.

Jenkins, iki yıldır üzerinde çalıştığı “hareketli resim projeksiyon kutusu” projesini ailesine, arkadaşlarına ve gazetecilere göstermek için Richmond’a geri döndü. Richmond’un merkezinde bulunan Jenkins’in kuzeninin kuyumcu dükkânında toplandılar ve filmi izlediler. Bu izleyici kitlesi önünde gösterilen ilk film olarak tarihe geçti.

Film, Jenkins’in Washington’daki evinin arka bahçesinde çektiği bir kelebek dansı yapan bir dansçının görüntüleriydi. Bu, yalnızca bir izleyici önünde elektrikli bir makina ile makaralı filmin ilk gösterimi değil, aynı zamanda ilk renkli film oluyordu. Filmin her bir karesi özenle ve elle renklendirilmişti.

Washington, D.C.’daki Bliss Electrical School‘da sınıf arkadaşı Thomas Armat ile tanıştı ve birlikte bir projektör tasarımı geliştirdiler. Bu fil gösterme makinesi ile 1895’de Atlanta’daki Cotton States and International Exposition fuarında halka açık bir gösterim yaptılar. Jenkins ve Armat’ın bu modifiye edilmiş Phantoscope’a 20 Temmuz 1897’de patent aldılar. Daha sonra arkadaşı ile patent ile ilgili anlaşmazlıklar yaşamaya başladılar. Jenkins sonunda projektörle ilgili patent haklarını Armat’a sattı. Armat, projenin tek sahibi olmuştu. Bir süre sonra o da Thomas Edison‘a haklarını sattı. Edison cihaz üzerinde geliştirmeler yaparak Vitascope adıyla sinema salonlarına pazarlamaya başladı. Vitascope projektörü ile birlikte sinema salonlarına paralı bilet satılan film gösterimleri başlamış oldu. Jenkins 1902’de Grace Love ile evlendi.

Televizyon’un İcadına Katkıları Jenkins televizyon ile ilgili çalışmalara başladı. 1913’de “Hareketli Resimlerin Kablosuz İletilmesi” konulu bir makale yayınladı. Ancak Aralık 1923’e kadar için hareketli görüntüleri iletme konusunda bir başarı elde edemedi. 13 Haziran 1925’te televizyonunu kamuya duyurdu. Projesi resimleri ve sesleri eş zamanlı olarak senkronize bir şekilde iletebiliyordu. 30 Haziran 1925’te (ABD Patent No: 1,544.156) Kablosuz Resim İletim Sistemi‘ne patent verildi. Bu ilk mekanik televizyondu.

Onun ve bir diğer mucit John Logie Baird‘in mekanik teknolojileri daha sonra Vladimir Zworykin ve Philo Farnsworth tarafından geliştirilen elektronik televizyonlar için öncü oldu.

1928’de Jenkins Television Corporation, W3XK adıyla ABD’de ilk televizyon yayını istasyonunu açtı. İlk yayınını 2 Temmuzda yaptı. Washington’daki Jenkins Labs’tan Wheaton, Maryland’de haftanın beş gecesi yayın yaptı.1929 yılına kadar yayınlar devam etti. İlk önceleri, istasyon düşük bant genişliği nedeniyle siluet görüntüleri gönderebildi. Kısa sürede sorunlar düzeltildi ve gerçek siyah-beyaz görüntüler iletilmeye başlandı.

Mart 1932’de Jenkins Television Corporation kapandı ve tasfiye edildi. Şirketin bütün varlıkları Lee DeForest Radio Corporation tarafından satın alındı. Bir kaç ay sonra DeForest şirketi de iflas etti. Varlıklarını satın alan RCA şirketi elektromekanik televizyonla ilgili yapılan tüm çalışmaları durdurdu.

Başarılar, ödüller Jenkins, 1897’de bilimsel başarılarından dolayı prestijli Elliott Cresson Altın Madalyasını ve 1913’de Franklin Enstitüsü ve Bilim Müzesi – Philadelphia tarafından Scott Madalyası’ne layık görüldü.

Hareketli Görüntü Mühendisleri Derneği’nin (televizyon, SMPTE) kurucusu ve ilk başkanıydı.

Jenkins, Vision Vision By Radio, Radio Photographs, Radio Photograms ve The Boyhood of an Inventor kitaplarını yazdı. Çeşitli ulusal dergilerde yayınlanan ve icatlarını anlatan birçok makale yazdı.
Earlham College, Richmond, Indiana, okulları bilimsel çalışmalarından solayı fahri doktora ünvanı verdi.

The Academy of Television Arts & Sciences yada bilinen adıyla Emmy Ödülleri, Jenkins’in televizyon endüstrisine katkılarını anmak adına en prestijli ödüllerden birini onun adına vermektedir. Bulunduğu zamanında televizyon teknolojisi ve mühendislik alanlarında yaptığı önemli katkıları için bir kişiye Charles F. Jenkins Yaşam Boyu Başarı Ödülü‘nü verilmektedir.

Charles Francis Jenkins'in Rock Creek Mezarlığı'ndaki mezar taşı , Washington DC

Jenkins, 2011 yılında Amerikanın En büyük Mucitleri arasına dahil edildi. Charles Francis Jenkins Washington’da 66 yaşında öldü, D.C. Rock Creek Mezarlığında defnedildi.

TELEVİZYON'UN MUCİTLERİ OLARAK KABUL EDİLEN DİĞER KİŞİLERİN DETAYLI BİYOGRAFİLERİ İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKLERE TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ:

Televizyonu İlk Kim İcat Etti? Detaylar için TIKLAYINIZ!

John Logie Baird Kimdir? Detaylar için TIKLAYINIZ!

Philo Taylor Farnsworth Kimdir? Detaylar için TIKLAYINIZ!

Vladimir Kozmich Zvorikin Kimdir? Detaylar için TIKLAYINIZ!

Yorumlar (1)

Harun 6 Yıl Önce

Bu at hırsızı tipli adam mı icat etmiş? Bence edison gibi bu da hırsız.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.