Piramit Haber

Abbas Kasım İbn Firnas kimdir?

Kim Kimdir?

Abbas Kasım İbn Firnas (d. 810 Córdoba - 888 Córdoba ), Berberi gök bilimci, simyacı, fizikçi, şair ve İslam bilgini olan Abbas Kasım İbn Firnas'ın biyografisi...

Abbas Kasım İbn Firnas (d. 810, Córdoba - 888, Córdoba , Berberî astronom, simyacı, fizikçi, şair ve İslam bilgini.

Doğum tarihi: MS 810, Ronda, İspanya Ölüm tarihi ve yeri: MS 888, Córdoba, İspanya Vatandaşlığı: Endülüs Emevî Devleti Milliyeti: Berberi Din: İslâm Dalı: Gök bilimci, Simya, Fizik Önemli başarıları: İnsanlık tarihinde ilk defa bilimsel uçma girişiminde bulunan kişidir.

Tarihî kaynaklar Endülüslü Firnas'ın da uzun çalışmalar sonunda yeni bir keşifte bulunup bir cihaz yaptığını, üzerine kumaş geçirip kanat yerine büyük kuş kanatları taktığını ve bu âleti çalıştırarak havalanıp uçtuğunu kaydeder. Üstelik havada uzun süre kuşlar gibi süzüldüğünü, daha sonra da yavaşça yere indiğini söyler. İbn-i Firnas'ın bu başarısı Batı'da uçak yapıp uçmayı başaran Wright Kardeşler'den 1023 yıl öncesine rastlamaktadır.

Diğer çalışmaları

İbn Firnas'da birçok alanda çalıştı, kimya, fizik, astronomi okudu. Astronomi tabloları hazırladı, şiir yazdı, el-Makata adlı saati tasarladı.

Kaya kristallerini kesme yöntemini geliştirdi. O zamana kadar sadece Mısırlılar kristal kesmeyi biliyordu. Bundan sonra, İspanya Mısır'dan kuartz ihracını bıraktı.

Güneş ve gezegenleri hareket halinde gösteren bir Plenatarium da yapmıştı. Bilgin bu cihazla yıldızlarla birlikte bulutu ve şimşekleri de inceliyordu.

Ünlü bilgin ayrıca kendisine has metodlarla bir kısım taşlardan mükemmel cam imal etme usûlünü keşfetmiş, cam sanayiinin de öncüsü olmuştu.

Ayrıca düzeltme kabiliyeti olan camı keşfederek gözlüğün mucidi olduğu kabul edilir.

Bilgin İbn-i Firnas'ın aynı zamanda İslâm musıkîsinin İspanya'da topluma mal edilmesini sağlamıştır.

Libya'da onun onuruna posta pulu basıldı. Irak'ta Bağdat Uluslararası Havaalanı'nda onun anısına bir heykel dikildi. Bağdat'ın kuzeyinde İbn Firnas Havaalanı'na onun adı verildi. Ay üzerinde güneybatıda King ve Ostwald Kraterlerine yakın bir yerde 89 km çapındaki bir kraterin adı İbn Firnas diye isimlendirildi.

Görüşler

Philip Khuri Hitti, 'Arap Tarihi' adlı eserinde şöyle der: 'İbn Firnas, insanlık tarihinde ilk defa bilimsel uçma girişiminde bulunan kişidir.'

Alman bilim tarihi araştırıcısı Sigrid Hunke, 'İbn- i Firnas'ın yaptığı bu uçakla İkaros'un rüyasını gerçekleştirdiğini' dile getirmektedir.

Osman Turan da İbn-i Firnas'ın 'İslâm medeniyetinde modern havacılığın öncüsü' olduğunu dile getirdikten sonra şöyle bir tespiti de ilave etmektedir: 'Daha doğrusu şu dünya tarihinde ilk defa uçmayı gerçekleştiren, uçak yapan bir Müslümandır.'

Yorumlar (5)

Pelin 6 Yıl Önce

Esrârü'l-ĥikmeti'l-meşriķıyye adıyla da tanınan eser günümüzde “adasal” olarak nitelendirilen bir felsefî hikâye olup sosyokültürel şartlandırmalardan uzak bir insanın tek başına bir adada tecrübe ettiği felsefî gelişimi anlatıyor.

Lalezar 6 Yıl Önce

Hikmet ve meşrikıyye özellikle meşrikıyye kavramı toplumların tarihi tecrübesinde çok önemli bir yer işgal etmesidir.

Eser 6 Yıl Önce

Çok güzel olmuş bence

rümeysa barış 6 Yıl Önce

çok uzun ama bir sürü bilgi verdi bana

Merve 5 Yıl Önce

Çok işime yaradı teşekkürler.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.