Piramit Haber

Regl Dönemi İçin Doğru Bilinen Yanlışlar...

Kadın

Adet dönemiyle ilgili doğru bilinen fakat yanlış olan şeyler...

Adet döneminde egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz ve bunun size hiçbir yan etkisi olmaz. Aksine, vücudunuzda adet döneminden kaynaklanan ağrıları dindirmeye yardımcı olur. Bu nedenle adet döneminde spor yapmak sakıncalı değildir.

Adet dönemlerinde denize girmenin sakıncalı olduğuna dair yaygın inancın tıbbi bir temeli bulunmuyor. Adetliyken denize girmek mümkündür. Yüzerek adetten “kesilmezsiniz”, “kanınız pıhtılaşmaz” ya da karnınız ağrımaz . Kanamanızda herhangi bir durma sözkonusu olmaz. Ayrıca, bu dönemde tampon kullanarak mayonuzun lekelenmesini engelleyebilirsiniz.

Adet dönemi ağrıları, psikolojik değil tamamen fizyolojiktir. Rahmin kasılmasına neden olan biyokimyasal maddeler ağrıya neden olur. Bunların salınımını önleyen , adet dönemine özel üretilen ağrı kesiciler, bu ağrıları kesmekte çok etkilidir. Ayrıca doğum kontrol hapları da düzenli kullanıldığında adet sancılarını ve ağrılarını büyük ölçüde azaltır.

Tamponlar adet kanamasını engellemez. Çünkü tamponlar sünger gibidir ve sıvıyı emer. Tampon dolduğunda, sıvı tamponu geçerek vajinadan dışarı akar. Doğru yerleştirilmiş tampon kanamayı engellemediği gibi sızıntıya da olanak vermez.

Adet sancıları doğum yaptıktan hemen sonraki dönemde azalma gösterebilir. Gebelik ve çocuk sayısı arttıkça, adet sancılarının azalma olasılığı artar. Ancak, endometriozise (çikolata kisti) bağlı adet ağrıları olan hanımlarda, bir süre sonra adet ağrıları yine eski düzeyine çıkabilir.

Adet döneminde hamile kalınabilir. Genel olarak yumurtlama zamanı, adetin birinci gününden itibaren 10-18 gün sonradır. Ancak daha erken yumurtlamalar olabilir. Bu nedenle henüz adet kanaması bitmemiş olsa da cinsel ilişki gebelikle sonuçlanabilir. Örneğin 8.gündeki bir ilişki, sperm 2 gün yaşayabildiğinden 10. gün olan bir yumurtlamada gebelik yaratabilir. Bu nedenle, etkin doğum kontrol hapının yerini takvim metodu alamaz.

VÜCUDUN TEMİZLENMESİ

Tıpkı sindirim sistemimizin temizlenmeye ihtiyacı olmadığı gibi üreme sistemimizin de buna ihtiyacı yok. Teoride regl döneminde kadınların tüm kiri, mikrobu vücutlarından attıkları söylenir. Bunu duymak kulağa hoş geliyor. Ama öyle bir şey yok. Menstrüasyon, vücudun, bir ay boyunca süren, potansiyel bir embriyoya ev sahipliği yapmak adına gerçekleştirdiği rahim dokusu inşaası süresinin sonunu işaret eder. Yani vücutta herhangi bir temizlenme yaşanmaz.

BU DÖNEMİ AĞIR GEÇİRMEN GEREKİYOR

Bazı kadınlar bu süreci hafif atlatırken bazıları daha ağrılı bir süreç yaşar. Çevrendeki diğer kadınların ağrılı geçen adet dönemini sen daha hafif atlatıyorsan bunda bir sorun yok. Ağır geçen bir regl döneminde sorun olabilir. Kadın doğum uzmanıyla konuşmak en doğrusu. Yumurtalıkları kontrol ettirmek gerekiyor. Ayrıca üşütmek de reglin ağır geçmesine neden olan başlıca etkenlerden.

REGL DÖNEMİNDE SEVİŞİLMEZ

Regl döneminde sevişmek oldukça güvenli bir fikir. Belki ortalık biraz kirlenecek ama sağlıksız veya güvensiz değil, buna emin ol. Bu tamamiyle kişisel bir tercih. Klitorisin daha fazla uyarıldığını da söylemeden geçmeyelim.

REGL DÖNEMİNDE EGZERSİZ YAPMAK VÜCUDA İYİ GELMEZ

Aksine çok iyi gelir. Atılan terin etkisi daha fazladır. Ağrıların azalmasına yardımcı olur, adeta bir ilaç etkisi vardır. Özellikle yoga yapmak, regl sürecini rahatlatır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.