Piramit Haber

Başarı İstiyorsanız Alçakgönüllü Olmalısınız

Hikaye

Alçakgönüllü olmak demek empati kurmanın ve saygılı olmanın, başkalarına güç gösterisi yapmamanın ne olduğunu bilmek demektir. Uygulamaya değer kullanışlı bir kavramdır.

Alçakgönüllü olmak erdemin ötesinde bir şeydir, öğrenmek için hepimizin pratik etmesi ve çocuklarına vermesi gereken bir değerdir.

Bununla birlikte günümüzde çoğu kişi başarı ile iktidarı birbirine karıştırmaktadır ve genelde o an, bu kişilerin egoistleştikleri zamandır.

Bu konu hakkında sunulabilecek ilginç bir Arap atasözü var: “Deveye dönüşen masum yaratıklar olarak dünyaya geldik. Daha sonra aslana dönüşürüz ve sonunda çocuk oluruz.”

İnsanlar, bazen güç ve iktidar kazanmak istedikleri karmaşık kişisel yolculuklar yapar. Başka bir deyişle, bizler birer “aslan” olmak isteriz.

Daha sonraları, hayata bilge ve alçakgönüllü bir şekilde yaklaşan nazik bir ruha sahip olarak gerçek değerimizi bulabileceğimizi keşfederiz.

Gündelik hayatımızda alçakgönüllü olmak kolay değildir. Kuşkusuz bunu başarmak, daha uyumlu bir yaşam sürmemizi sağlayacak küçük değişiklikler ve diğer yaklaşımları gerektirir.

Bugün sizleri bu konu hakkında düşünmeye davet ediyoruz.

Başarılı insanları başkalarını küçük görmez

“Alçakgönüllülük” sözcüğünün bir şeyin eksikliğini işaret ettiğine inanan insanlar var. Başka bir deyişle, onlar alçakgönüllü insanların başkalarını her zaman kendilerinden önde tuttuklarına inanırlar.

Bir diğer yandan, bazı insanlar da genelde alçakgönüllülükle Buddha’yı ilişkilendirirler. Budizm, bizlere soylu bir kalbe sahip olmanın ve maddi şeylerden kendimizi ayırmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatan manevi, ruhani bir harekettir.

Buddha ayrıca insanlara daha özgür, daha sırtı dik ve saygılı hissetmek için sıkışmamak gerektiğini de hatırlatıyordu.

Bununla birlikte, çok basit, çok temel bir şey için karmaşık açıklamalar, detaylar aramazsınız. Çünkü alçakgönüllü olmak fakir olmak anlamına gelmez ya da alçakgönüllü olunca belirli bir din, hareket ya da manevi uygulamaya üye olmak gerekmez.

Bu genel geçer bir yargıdır: tevazu, herkesten daha iyi olduğuna inanmak anlamına gelmez.

Bunun yerine, alçakgönüllülük karşılıklılığa inanmak ve ve bunu pratik etmek anlamına gelir. Hepsinden önemlisi alçakgönüllülüğe vaaz verilmez, bu sadece uygulanabilir.

Gelin, hep beraber bu konsepti biraz daha derinden keşfedelim.

Söylediklerini, vaat ettiklerini yapmayan insanlar Hepimiz, dezavantajlı kişilere yardım etmeyi vaat eden, onlara daha fazla fırsat sunan, daha saygılı ortamlar geliştirmek, paylaşmak için açıklamalarda bulunan politikacı ya da büyük işadamlarını tanıyoruz.

-Böyle insanlar, kendi özelinde uygulamadıkları veya yürütmedikleri büyük erdemleri vaaz eder. Örneğin, diğer ülkelerdeki yoksul koşullarda gerçekleştirilen ucuz emekçileri veya kamu tarafından savunulan kişilerin emek sömürüsü ve yaşam standartlarını düşünün.

-Dahası bu konuya çok geniş bir pencereden bakmamıza gerek yoktur. Çünkü evimize daha yakın olan insanların da vaat ettiklerini uygulamadıklarını biliriz. Mesela, hepimizin, başkaları için ne kadar çok şey yaptığı hakkında konuşan ve vazgeçtiği her şeye sık sık değinen bir arkadaşı veya aile üyesi olabilir…
Başka bir deyişle, masaya getirdikleri tek şey aslında mutsuzluk olsa da, bu kişiler en yakın akrabalarına veya arkadaşlarına sürekli ne kadar büyük olduklarını anlatıp kendileri hakkında sürekli övünürler.

Bunun üzerine kafa yormak gerekiyor. Yüksek sesle söylediklerimizin her biri, davranışımızla da uyuşmalıdır. Bireyler olarak bilinçli ve tutarlı davranmalıyız.

Dolayısıyla, alçakgönüllü bir kalbe sahip olanlar, asil eylemlerini, sözlerini ve niyetlerini gerçekten gösterebilir. Bu, kendimizi korunan, saygı duyulan ve esin kaynağı olan biri olarak görmemizi sağlar.

Her birimiz alçakgönüllü olmayı öğrenebiliriz

Psikolog Martin Seligman tarafından kurulan pozitif psikoloji, alçakgönüllü olmayı, hayatımızda mutluluk yaratacak vazgeçilmez bir faktör olarak görür ve değerlendirir.

Pozitif psikolojinin insanoğluna, kendi refahını oluşturmak ve yaratmak için yeterli stratejileri sağlama ihtiyacı doğrultusunda ortaya çıktığını unutamayız.

Uzun süredir, hastalıkları tedavi etmek için psikoloji uygulanıyor -başka bir deyişle, patolojiyi iyileştirmek için.

Bununla birlikte, Martin Seligman psikolojiyi, mutluluk, sevinç ve iyimserlik yansıtmaya odaklı, yani bilinenden tam tersi yönde bir dönüşüm ile benimsemeye teşvik etti.

Hepimiz mutlu, keyifli ve iyimser olmayı öğrenebiliriz. Daha eksiksiz ve dengeli bir yaşama sahip olmak için, belirli davranışları benimsemek ve uygulamaktan daha iyi bir şey yoktur; bunların hepsi de alçakgönüllülük gerektirir.

Takip etmeniz ve uygulamanız gereken bazı basit stratejiler aşağıdaki gibidir:

-Hatalarınızı tanıyın ve onları düzeltmek için duygusal olgunluğa sahip olun. Bunu yalnızca kendi refahınızı ve büyümenizi teşvik etmek için yapmayın; aynı zamanda, çevrenizde olup da evriminizin değişimlerini gören kişilere mutluluk getirmeye çalışın.

-Hayatta önemli olan şeylere değer vermeyi öğrenin. Aşk, dostluk, sevgi, mizah, empatik veya meraklı olmak, aradığınız mutluluğu size kazandırabilir.

-Herkesten daha önemli olduğunuza inanmayın, çünkü bu başkalarının sizi görmezden gelmesine ve sizden uzaklaşmasına sebep olacaktır.

-Hayatınızdaki basit şeyleri takdir edin. Gününüze odaklanın. İnsanlar da dahil, sizi çevreleyen şeylerle ilgili her ayrıntıyı öğrenin, gözlemleyin ve dikkatle bakın.

-Çocuklar için iyi bir rol modeli olun. Onlara alçakgönüllü olmayı, duygularını anlamayı, akranlarıyla bağ kurmayı ve saygı duymayı öğretin.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.