Piramit Haber

Son depremi küçümsemeyin...

Gündem

Son depremler İstanbul'u korkttu. Marmara Denizi'nde birbiri ardına meydana gelen en son depremleri yorumlayan Deprem Uzman Prof. Dr. Ahmet Ercan, 'Kentsel dönüşüm ivedilikle bitirilmeli. Yoksa çok üzüleceğiz' diye konuştu.

İSTANBUL son depremlerle yeniden "Büyük İstanbul depremi mi geliyor?" tartışmalarının odağına oturdu.
Marmara Denizi'nde 3 kez meydana gelen en son depremleri yorumlayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, 3 depremin birbirini tetiklemediğini söyledi. 
Marmara'da meydana gelen 4.2'lik depremin ardından büyük bir deprem beklemediğini söyleyen Ahmet Ercan yine de büyük deprem beklentisinin var olduğunun altını çizdi ve uyardı:

''Marmara, 1999 depreminden sonra aşırı boşaldığından yakın sürede büyük bir deprem beklemiyorum. Ne var ki, ana deprem oluncaya dek Marmara’da bu ile bundan büyük gerginlik depremleri olacaktır. Geciken Kentsel Dönüşüm ivedilikle bitirilmelidir. Yoksa çok üzüleceğiz.''


Ahmet Ercan şunları söyledi:

''16 Kasım 2015 Pazartesi 17.45’de Kuzey Anadolu Kırığı üzerinde sağ atımlı birdeprem oluşmuştur. Depremin büyüklüğü 4,2, depremin odak derinliği 7,2 km, granit katmanı içindedir. Tıpkı gelecek depremde beklenen derinlik. Depremin olduğu konum ise KB-GD doğrultulu Adalar kolu ile Doğu-Batı doğrultulu İstanbul kolunun kesim yeri olan köşede oluştu.
Depremin sığ olması, Eminönü ile Adalarda güçlü duyulmasına neden oldu.İstanbul kolunda beklenen ana deprem Küçükçekmece-Sivriada arasında 7 ile 10 km derinde granit katmanı içinde, 6,3 ile 6,7 büyüklüğünde olacaktır.

AHMET ERCAN: Geciken Kentsel Dönüşüm ivedilikle bitirilmelidir. Yoksa çok üzüleceğiz.

SON DEPREMLER BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİN AYAK SESLERİ Mİ?
Bu depremin öncü deprem olması beni şaşırtır. O nedenle arkasından büyük bir deprem beklemiyorum. Marmara kolunun kırılabilmesi için 6 milyar giga tonluk bir güç toplanmış olması gerekir. Oysa Marmara, 1999 depreminden sonra aşırı boşaldığından, yakın sürede büyük bir deprem beklemiyorum.

Ne var ki, ana deprem oluncaya dek Marmara’da bu ile bundan büyük gerginlik depremleri olacaktır. İkircikli olduğum konu; önce Tekirdağ kolu mu? Yoksa İstanbul kolunun mu kırılacağı! Geciken Kentsel Dönüşüm ivedilikle bitirilmelidir. Yoksa çok üzüleceğiz.

Yunanistan'ın batısında bulunan İyon Denizi'ndeki Lefkada Adası açıklarında meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremde bir kişi hayatını kaybetti.

YUNANİSTAN'DAKİ DEPREM BUNDAN FARKLI
Burada 3 deprem var. İyon Denizi'ndeki deprem bundan çok farklı.

Gelecekte 8'e kadar depremler oluşturabilir. 5 ile 7 metre boyunda süpürtü (tsunami) dalgaları oluşturarak geçmişte bir çok uygarlığı ortadan kaldırmış ve yanardağlar oluşturmuştur. Küçümsenecek depremler değildir.

Güneydeki Afrika ana karasının Dalmaçya, Mora, Girit, Rodos Güney Ege yayı boyunda Ege'nin altına dalması sırasında oluşturmuş olduğu gerginliklerin boşalması biçiminde gerçekleşiyor. Bir ucu İyon Denizi, bir ucu ise bizim Teke Yarımadası olmak üzere Göller Bölgesi'ne kadar gidiyor etkisi. Burası ayrı bir kuşak. Güney dalma batma kuşağı diyoruz biz buna.

Son 5 yıldır Afrika'nın Anadolu altına ve Ege Denizi, İyon Denizi altına dalması yılda 3.5 cm'di, 5 cm'e kadar hızlandı. Yüzer yuvar dediğimiz sığ mağmadaki çevrim akımlarındaki değişim ve basınçtaki değişimlerden kaynaklandığını sanıyoruz. Bu yay boyunca geçmişte büyük depremler yaratmıştır bu şekildeki geçici hareketleriyle…

SON DEPREMLER KÜÇÜMSENECEK DEPREMLER DEĞİL

Gelecekte 8'e kadar depremler oluşturabilir. 5 ile 7 metre boyunda süpürtü (tsunami) dalgaları oluşturarak geçmişte bir çok uygarlığı ortadan kaldırmış ve yanardağlar oluşturmuştur. Küçümsenecek depremler değildir
Ege'de Midilli'nin batısında olan deprem ise Kuzey Anadolu kırığının saçakları üzerinde oluşmuştur. Bu bölge genellikle dingindir. Buradaki olağan bir gerginliği gösterir. Arkasından daha büyük bir depremin gelmesini beklemiyorum. 4.2'lik bir deprem ana depremi tetiklemez.''
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.