Piramit Haber

Şırnak ve çevresindeki yaylalarda konaklayan göçerler geri dönüyor

Gündem

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hayvancılıkla uğraşan göçer aileler, bölgede havaların soğumasıyla birlikte yollara düştü. Hayvanlarını otlatmak için baharla birlikte yaylalara çıkan Şırnak ve çevresindeki göçerler, havaların...

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hayvancılıkla uğraşan göçer aileler, bölgede havaların soğumasıyla birlikte yollara düştü. Hayvanlarını otlatmak için baharla birlikte yaylalara çıkan Şırnak ve çevresindeki göçerler, havaların soğumasıyla birlikte köy ve beldelerine geri dönmeye başladı.

Şırnaklı göçerler genellikle Faraşın, Herekol, Cemikari ve Van Gölü kıyılarını tercih ediyor. Yaklaşık dört ay yaylalarda kalan binlerce göçer, kış mevsiminin yaklaştığı bugünlerde sıcak bölgelere göç ediyor. Göçerler Kasrik Boğazı'ndan geçerken zaman zaman trafiğin aksamasına da neden oluyor.

Göçerlerden Ömer Kavak, "Bizler ilkbaharda hayvanlarımızı ve ailemizi yanımıza alarak yaylaların yollarına düşüyoruz. Yaklaşık '20-30 konak' şeklinde belirlediğimiz Betgram yaylalara çıkıyoruz. Yaz mevsimini bu yaylalarda geçiriyoruz. Hayvancılık yaptığımız için yaylalara çıkmak zorundayız. Sonbahar mevsiminin yaklaşması ile birlikte hayvanlarımızı otlatarak yani yaya olarak memleketimize dönüyoruz. Yayladan dönüşümüz oldukça rahat oldu. Çünkü 'konaklar' şeklinde gidip geliyoruz. Bu sene yaylalar çok güzeldi. Su, temiz hava ve yeşillik boldu. Hiç bir sıkıntı çekmedik, oldukça verimli geçti.” diye konuştu.

Başka bir göçer Mehmet Çıkal ise “Biz her sene yaylalara çıkıp sonbaharda dönüyoruz. Bizim geçim kaynağımız bu. Ama artık, eskisi gibi değil. Biz çektiğimiz eziyetin karşılığını alamıyoruz. Hayvanların fiyatları düşük. Samanın fiyatı yükseldi.” dedi.


Dönerken özellikle akarsu kıyılarını takip eden göçerlerin yayladan inişleri devam ediyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.