Piramit Haber

Radiye Sezer Katırcıoğlu'ndan Basın Açıklaması

Gündem

Radiye Sezer Katırcıoğlu, "Türkiye'yi sarsacak utanç listesi" başlığı ile basında yer alan haberler üzerine bir basın açıklaması yaptı.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, "Türkiye'yi sarsacak utanç listesi" başlığı ile basında yer alan haberler üzerine bir basın açıklaması yaptı. 

Katırcıoğlu'nun açıklaması şöyle: 

"Türkiye'yi sarsacak utanç listesi" başlığıyla haberlere konu olan 18 yaş altı gebelik vakaları ve bu vakaların adli mercilere bildirilmediği iddialarıyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak olayın takipçisiyiz.

Sağlık Bakanlığının ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının açıklamalarının yanında bu konularda yasa yapma yükümlülüğü olan bir organ olarak, incelemeler sonrasında üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimizi öncelikle belirtmek isteriz. 

Erken yaşta evlilikler ve erken yaşta gebelikler Komisyonumuzun üzerinde hassasiyetle durduğu en önemli konudur. Buna binaen TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu 2009 yılında kurulduğunda ilk önce erken yaşta evlilikler raporunu hazırlamış ve soruna yönelik çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşmıştır. 

Habere konu olan olaya ilişkin, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 103. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi "Onbeş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış" ı çocukların cinsel istismarı olarak kabul etmiş ve buna ilişkin ağır yaptırımlar öngörmüştür. Yine TCK'nın 104'üncü maddesinin 1. fıkrası da "Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, onbeş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." demek suretiyle reşit olmayan ile cinsel ilişkiye ilişkin suçu ve cezasını tanımlamıştır. 

Türk Ceza Kanunun ayrıntılarıyla düzenlemiş olduğu hükümler değerlendirildiğinde özellikle 15 yaş öncesi hamile kaldığı belli olan kişilere yönelik ihbar bir yükümlülük olup görevli memurların buna uygun hareket etmesi gerekmektedir. 15 yaşını bitirmiş olan çocuklar için ise konu şikayete bağlı bir suç olarak tanımlanmış ise de görevli memurların kişinin durumunu takip ederek olayda tehdit veya zorlama olup olmadığına ve fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin olup olmadığına göre ilgili makamları haberdar etmesi gerekmektedir. 

Hukuki düzenlemeler gereği Bakanlıklarımızın konuya ilişkin inceleme ve sonuçları; Komisyonumuz tarafından hassasiyetle takip edilerek; ilgili Bakanlıklarımızla işbirliği içinde gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.