Piramit Haber

Kabine'nin Kitap Kurdu

Gündem

Erdoğan Bayraktar’dan boşalan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na oturan İdris Güllüce tam bir kitap kurdu çıktı.

13 bin 500’ü kaynak eser, 10 bini roman, deneme, şiir türü popüler kitaplar olmak üzere 23 bin 500 kitabı olan Güllüce’nin en önemli özelliği bu kitapların her birini altını çizerek okumuş olması. Kitapları için İstanbul’da üç katlı özel bir ofisi kütüphane haline getiren Güllüce’nin ayrıca tespih ve kum saati koleksiyonu bulunuyor.
1950 Erzurum doğumlu olan Güllüce, Yıldız Teknik Üniversitesi mezunu, inşaat yüksek mühendisi. Gebze İleri teknoloji Üniversitesi’nde Yönetim Organizasyonu alanında yüksek lisans yapan Güllüce, Libya’da mühendis ve yönetici olarak çalıştı. Kartal Belediyesi’nde Meclis Üyesi olarak başladığı yerel yönetim deneyimini, Tuzla Belediye Başkanı olarak pekiştirdi. Üç dönem Tuzla Belediye Başkanı seçilmeyi başaran Güllüce, Üsküdar Belediye Meclis Üyeliğinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili olarak görev yaptı.

Yerel Yönetimlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri adlı bir kitabı bulunan Güllüce, mühendis olmasına karşın tam bir kitap kurdu olarak tanınıyor. Yakınlarının tabiriyle, bulduğu her fırsatta kitap okuyan Güllüce’nin, 13 bin 500’ü kaynak eser niteliğinde, 10 binin üzerinde de şiir, roman, deneme olmak üzere toplam 24 bine yakın kitabı bulunuyor.

MARKS DA VAR NAZIM DA… 

Marks’tan Weber’e; İbn-İ Haldun’dan Mevlana’ya; Necip Fazıl’dan Nazım Hikmet’e; Tolstoy’dan Hemingway’a on binlerce kitabı olan Güllüce’nin, sahaflardan bizzat kendisinin toplayarak oluşturduğu bir de yazma eserler koleksiyonu yer alıyor. Yakın çevresi Güllüce’nin bu kitapları altını çizerek, notlar alarak okuduğunu, başkalarıyla paylaşmaktan da çekinmediğini vurguluyorlar.

ÜÇ KATLI KÜTÜPHANE

Güllüce, kitaplarını İstanbul’da tuttuğu üç katlı bir ofiste saklıyor. Kitapların her biri kataloglaştırılarak, bu ofis adeta bir kütüphaneye dönüştürülmüş bulunuyor. Bakan Güllüce, kitap paylaşmayı sevdiği için bir süre önceye kadar kütüphanesini araştırmacıların kullanımına da açmış. Son dönemde ise kitapları sadece dost ve akrabaları alabiliyor.

BİN TESPİH, 100 KUM SAATİ

Bakan Güllüce’nin kitapların yanı sıra bir diğer hobi alanı ise tespihler ve kum saatleri. Bine yakın tesbih koleksiyonu ile 100’e yakın kum saati bulunan Güllüce, yakın çevresince ‘stratejist’ olarak tanımlanıyor. Ciddi görünümünün arkasında hoşsohbet bir kişilik olduğu ifade edilen Güllüce’nin bakanlıkta ilk icraatının ne olacağı merak ediliyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.