Piramit Haber

İşte yeni paketler..

Gündem

Sağlık Bakanlığı’nın 2014-2018 yıllarında uygulayacağı Tütünle Mücadele Strateji Belgesi’ne göre sigara paketlerinde radikal değişiklik yapılacak.

Önümüzdeki 3 yıl içinde sigara paketleri markalar dikkat çekmeyecek biçimde yeniden dizayn edilecek ve “kara kutu” görünümünde olacak.

Habertürk'ün haberine göre, markalar, özellikle çocukların göremeyeceği biçimde basılacak. Türkiye’de sigara içme oranının yüzde 27’ye düşmesinin ardından harekete geçen Sağlık Bakanlığı, “Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı (2014-2018)” hazırladı.
Planda önemli değişikliklere yer verildi. Hedef, 2018 yılı sonuna kadar toplumun yüzde 95’inde, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına karşı tutum oluşturmak.


PAKET UYARILARLA KAPLANACAK

Bu çerçevede daha önce gündeme gelen “kara paket” uygulaması eylem planına girdi. Buna göre sigara paketleri kara paket haline getirilecek.
Paketlerin üzerinde yer alan “Sigara içmek genç yaşta öldürür”, “Hamile iken sigara içmek bebeğe zarar verir” ve “Çocuklarınızı koruyun: Dumanınızı onlara solutmayın” gibi resimli uyarı cümleleri, paketin kapak kısmını tamamen kapsayacak.

Kara paketli sigaralarda markalar özellikle çocukların dikkatini çekmeyecek şekilde küçük puntolu biçimde basılacak. Sigaralar raflarda numalandırılacak. Tiryakiler, sigara alırken marka söylemek yerine, “Ver oradan 1 numara” diyecek. Bu sayede çocukların markaları görerek özenmesi engellenecek.

HANGİ ÜLKELER UYGULUYOR?

Avustralya Parlamentosu’nda 24 Ağustos 2011 tarihinde kabul edilen kararla, 1 Temmuz 2012’den geçerli olmak üzere ülkede satılan tüm sigaralarda kara paket uygulaması başlatıldı. Bu uygulama ile sigara paketlerinin üzerindeki yanlış mesajlarla tüketicinin aldatılması önlenirken, tütün ürünlerinin cazibenin azaltılması ve sigara içme oranlarının azaltılması hedefleniyor.

Yorumlar (13)

seda 10 Yıl Önce

paketler böyle olursa cok karizmatik görüntü olur genclerin daha cok dikkatini ceker bence

cetin kucuk 10 Yıl Önce

Türkiye de sigara kullanimi düşmedi sadece vergilendirilmesi sigara kullan imin da azalma oldu. Yurtdisinda kacak gelen ornegin PKK kontrolünde doğudan gelen ve Gürcistan dan gelen sigaralar alkoller kullanmayan yoktur zabitan ve polisin gözü önünde serbestçe sayisi yapılmaktadir devlet sadece yerli mali kullananlara baskı yapmaktadır...

Burak 10 Yıl Önce

kara paket daha şekil olmuş ;)

yasin 10 Yıl Önce

sigara kullanımı nasıl düşmedi bir zamanlar bende içiyordum bıraktım çevremde tanıdığım bir çok kişi bıraktı gerek maliyeti gerek başka nedenlerden ama sonuç olarak bırakan kısım artmakta.

Burak 10 Yıl Önce

bence siyah paket olmamalı daha karizmatik duruyor beyaz düz kağıt görünümlü olmalı renk konusu tartışılmalı gözden geçirilmeli

kaynarcalı 10 Yıl Önce

fevkalade olmuş siyah paket asaletini arttırmış bence çok hoş durucak masa üstünde paketler aferin sağlık bakanı

Taylan 10 Yıl Önce

Sırf o kara paketi cafede oturdukları masanın üstüne koymak için sigara başlayacak insanlar tanıyorum lan ben.

serkan 10 Yıl Önce

siyah paket olursa satışlar kesin artar :))

kara maras 10 Yıl Önce

Bence de karizmanin rengidir kara Tuttum bunu Büyük is basarmissiniz Allah devletimize zarar vermesin. Hassas......

cahit kızılateş 10 Yıl Önce

Bence her pakete sıgara bırakma hapı konulsa 100 de yüz çozüm olur

asdad 10 Yıl Önce

e bu çocuk gidip ver bana ordan bir numara babam istiyor diyemeyecek mi?

mrt01 10 Yıl Önce

Sağlık bakanlığı ne yapacağını şaşırdı. Tütün konusunda avrupa parlamento'suna özenmeyip te farklı şeyler yapmayı düşünseler..

yavuz 10 Yıl Önce

Pembe yada kirmizi paket olsa caydirici olabilir

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.