Piramit Haber

İşte o ağrı kesiciye büyük ceza!

Gündem

Avustralya`da federal mahkeme, ağrı kesici ibuprofen içeren Nurofen`in üreticisi Reckitt Benckiser`e, tüketicileri yanılttığı gerekçesiyle verdiği para cezasını 4.4 milyon dolara artırdı.

Avustralya`da federal mahkeme, ağrı kesici ibuprofen içeren Nurofen`in üreticisi Reckitt Benckiser`e, tüketicileri yanılttığı gerekçesiyle verdiği para cezasını 4.4 milyon dolara artırdı. Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), federal mahkemenin Reckitt Benckiser firmasına tüketicileri yanılttığı gerekçesiyle nisan ayında verdiği 1,25 milyon dolarlık cezayı 4.4 milyon dolara yükselttiğini duyurdu.

ACCC Yönetim Kurulu Başkanı Rod Sims, konuyla ilgili olarak, "Bu, Avustralya Tüketici Kanunu uyarınca yanıltıcı davranışlar nedeniyle verilen en yüksek kurumsal ceza." açıklamasını yaptı.

DAVA YENİDEN GÖRÜLMÜŞTÜ

Federal mahkeme ACCC'in Nurofen bel ağrısı, Nurofen migren ağrısı, Nurofen baş ağrısı ve Nurofen adet ağrısı gibi ağrı kesici hapların, aslında birbirinden farklı olmadığını ileri sürerek açtığı davayı 28 Nisan 2016’da karara bağlamış ve üretici firma Reckitt Benckiser'i 1,25 milyon dolar para cezasına çarptırmıştı. Cezayı yetersiz bulan ACCC'in itirazı üzerine dava yeniden görülmüştü.

SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ DEVİNE İNCELEME BAŞLATTI!

Sağlık Bakanlığı, ilaç şirketi Novartis hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. Novartis Türkiye ise "Novartis Türkiye ile ilgili iddialar asılsız ve eski bir şikayete dayanıyor" dedi.

İlaç şirketi Novartis hakkındaki rüşvet iddialarıyla ilgili bugün yeni gelişmeler yaşandı.

Sağlık Bakanlığı, İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis’in NOVN.S Türkiye’de rüşvetle avantaj sağladığı iddialarının ihbar kabul edildiğini ve inceleme başlatıldığını bildirdi.

Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada şirket ismi belirtilmedi,ancak Reuters bu hafta isimsiz bir ihbarcının İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis’i bir danışmanlık şirketi üzerinden Türkiye’de rüşvet dağıtarak toplam 85 milyon dolar değerinde yeni iş ve rekabet avantajı sağlamak ile suçladığını bildirmişti.

Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada, “Basına yansıyan söz konusu iddialar ihbar olarak kabul edilmiş olup, bakanlığımız denetim elemanları marifetiyle büyük bir titizlik ve hassasiyetle incelenip, soruşturulacaktır. İnceleme sonucunda herhangi bir suistimalin tespit edilmesi halinde gerekli idari ve adli işlemler derhal yapılacaktır” denildi.

Novartis ise, iddialar hakkında inceleme başlattığını açıklamıştı.

NOVARTIS TÜRKİYE’DEN AÇIKLAMA

Novartis Türkiye tarafından bugün yapılan açıklamada “Novartis Türkiye ile ilgili asılsız iddialar, ismi belli olmayan bir kişiye ait eski bir şikayete dayanmaktadır” açıklamasında bulundu.

Novartis Türkiye’den yapılan açıklamada, “2013 yılında bu konuyla ilgili yürütülen iç soruşturmada bu iddiaların tamamen asılsız olduğu ortaya çıkmıştır” denildi.

Açıklama şu şekilde:

“Novartis Türkiye ile ilgili asılsız iddialar, ismi belli olmayanbir kişiye ait eski bir şikayete dayanmaktadır. 2013 yılında bu konuyla ilgili yürütülen iç soruşturmada bu iddiaların tamamen asılsız olduğu ortaya çıkmıştır.

2014 yılında Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu iddialarla ilgili bir soruşturma açmıştır. Novartis soruşturma sürecinde tüm kurumlarla tam işbirliği içinde çalışmış, soruşturma sonucunda tüm iddiaların asılsız olduğu sonucuna varılmıştır ve Bakanlık tarafından hiçbir aksiyona gerek görülmemiştir.

Standart raporlama uygulamalarımız çerçevesinde tüm iddialar ve soruşturma sonuçları SEC (Securities and Exchange Commission – Amerika’da Yolsuzlukla Mücadele Kanunu’na uygunluğu denetleyen kurum) ve yerel makam-mercilere raporlanmıştır.

Novartis olarak tüm iş süreçlerimizde yüksek standartlardaki etik uygulamalara, mevzuat ve uyumluluk kurallarına uygun hareket ediyor, bu çerçevede tüm iddiaları ciddiyetle ele alıyoruz.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.