Piramit Haber

IŞİD ne yapmaya çalışıyor?

Gündem

Kilis son 5 günde üçüncü kez vuruldu. Saldırılarda çok sayıda kişi yaralandı. Peki, Türkiye neden etkili bir operasyon düzenleyebiliyor mu?

Kilis, IŞİD’in sınır ötesinden ateşlediği Katyuşa füzeleriyle dün bir kez daha vuruldu. Kilis kent merkezine düşen roket saldırısı bir pansiyona isabet etti ve 2 kişi ağır olmak üzere 8 kişi yaralandı. Türkiye ise bu saldırıya yine fırtına obüsleriyle karşılık verdi.
TÜRKİYE NEDEN ETKİLİ BİR MÜDAHALE GERÇEKLEŞTİREMİYOR?

Sık sık Suriye tarafından atılan füzelerle vurulan kentte halk endişeli ve tedirgin. Yerel yöneticilerden sokaktaki vatandaşa dek herkesin dilinde ise aynı soru var: IŞİD neden Kilis’i hedef alıyor ve Türkiye neden IŞİD’e kaşı etkili bir müdahale gerçekleştiremiyor?

KİLİS BU SABAHA DA ROKETLE UYANDI

Özyeğin Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, IŞİD’in Türkiye’ye yönelik saldırılarının nedenlerini anlattı.

TÜRKİYE BATI’YLA NE ZAMAN YAKINLAŞSA…

IŞİD Kilis’i özel olarak seçiyor. Hiçbir şey amaçsız olmaz. Amaç Türkiye’yi rahatsız etmek. Türkiye ne zaman Batı ile yakınlaşsa, IŞİD Türkiye’yi enstrüman olarak kullanma gayretinde. Kilis bugün yoğun ve dünya gündeminde olan bir bölge.

Yakın zamanda da Angela Merkel’in ziyaret edeceğini unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla buranın güvensiz olduğunu göstermek istiyorlar. Büyük resme bakmak lazım. Birileri Türkiye’yi güvensiz bölge olarak göstermek istiyor. Bu oyunun bir parçası olarak görüyorum.

SINIR DIŞI HAREKAT GEREKLİ Mİ?

Askeri açıdan elbette önlem alabilir. Bir defa egemen bir devletin toprakları içindeki insanları korumak zorunda. Bununda şeyi Sınır içerisinde pasif koruma olduğu gibi, gerektiğinde Silahlı Kuvvetler ki bunu yapıyor, bu tehdit unsurlarını yok etmek için bir takım tedbirler alacaktır. Bu da sınır dışı harekatı gerekli kılar. Bunun içinde hükümetin orduyla beraber çalışması lazım. Yani bunların nereden saldırdığı belli, dolayısıyla bu hedefler belli bir şekilde yok edilecektir.

AMAÇ TÜRKİYE’Yİ ZOR DURUMDA BIRAKMAK

Türkiye’nin böyle bir yetkisi var Meclis’ten. Ama Türkiye’nin uluslararası toplumla birlikte hareket etmesi lazım. Birileri de Türkiye’yi buna zorluyor saten. Türkiye sınır dışına çıksın. Sınırdışı operasyonu tetiklemeye ve Türkiye’yi zora sokmaya çalışıyorlar.

‘KİM NE YAPMAK İSTİYOR, ONA BAKMAK LAZIM’


Bugün İstanbul’da patlatıyor, Kilis’ten roket atıyor. Neticede Türkiye’yi güvensiz ülke pozisyonunda tutabilmek ve dünya kamuoyuna da bunu gösterebilmek. IŞİD bugün dünyadaki belirli örgütlerin bir parçasıdır. Dolayısıyla çok karmaşık gibi görünen bir şey değil bu. Kim, ne yapmak istiyor ona bakmak lazım.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.