Piramit Haber

Dakika Dakika Musul Operasyonundan Gelişmeler

Gündem

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Davis, bir gazetecinin "IŞİD sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor mu?" sorusuna, "Kesinlikle" yanıtını verdi.

'Müttefikler patlayan insansız hava araçlarıyla yüzleşecek' başlığını kullanan İngiliz The Times gazetesi, IŞİD militanlarının 150 otomobil ile 250 insansız hava aracına bomba yerleştirdiğini aktarıyor.

Musul'dan kaçanlarla konuşan The Guardian gazetesi, ortaya çıkan tabloyu "Durum korkunç. IŞİD panik içinde ve bu onları her zamankinden iğrenç yapıyor" başlığıyla sundu.

09.20 : Reuters haber ajansı, cephede yer alan Şii milislerin katliam korkusunu artırdığını belirterek Türkmenlerin yaşadığı Telafer'i işaret etti. Paramiliter güçler internet sitelerinden yaptıkları açıklamada batı cephesinden Telafer'e gireceklerini duyurdu. Ankara ve Irak'taki Sünniler, daha önce yaptıkları açıklamalarda defalarca Şiilerin Telafer'e girmemesi gerektiğini vurgulamıştı.

08.00 : Washington, terör örgütü IŞİD'in Musul ve çevresinde kimyasal silah kullanmasını bekliyor. Resmi açıklamaya göre, IŞİD'in böyle bir kapasitesi var.

07.55 : Musul'un IŞİD'den geri alınması halinde kentin yönetiminin son 13 yılda beşinci kez el değiştireceğine dikkat çeken Independent gazetesinin ünlü Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Irak hükümetinin Musul'da hiçbir zaman sevilmediğini, IŞİD'in sadece birkaç bin savaşçıyla iki yıl önce kenti ele geçirdiğini hatırlatıyor:

"Bağdat'ta mezhep savaşının çıktığı 2006 ve 2007 yıllarında Sünniler, Amerikalı diplomatların 'korku adaları' olarak nitelendirdikleri bölgelere itilmişti. Şimdi Irak'ın kalanında da aynı şey görülüyor. Diğer Iraklılar Sünnileri IŞİD'le işbirliği yapan kesim olarak görebilir ve intikam peşinde koşabilir... Ülkede etnik ve mezhepsel nefrete dayalı düşmanlıklar hala derin şekilde hissediliyor. Musul halkını da bu nedenle korkutucu ve belirsiz bir gelecek bekliyor."

07.45 : İngiliz Times gazetesi, "Müttefikler patlayan insansız hava araçlarıyla yüzleşecek" başlığıyla duyurduğu haberinde Musul'daki IŞİD militanlarının 150 Otomobil ile 250 insansız hava aracına bomba yerleştirdiğini aktarıyor. Gazeteye göre, terör örgütü bir tank taburunu yok edebilecek mühimmata sahip.

07.35 : The Guardian gazetesi, Musul yakınlarındaki muhabirinin kent çevresinden kaçanlarla görüşmeleri sonrası yaptığı haberi "Durum korkunç. IŞİD panik içinde ve bu onları her zamankinden iğrenç yapıyor" başlığıyla sundu.

01.00 : Washington'da bir basın toplantısı düzenleyen Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jeff Davis bir gazetecinin "IŞİD sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor mu?" sorusuna, "Kesinlikle" yanıtını verdi.

00.40 : ABD Başkanı Barack Obama, operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, potansiyel bir insani krizin önünde geçilmesi için gereken tüm planlamanın yapıldığını vurguladı.

00.35 : Musul operasyonunun ikinci gününde geri alınan yerlerin yüzölçümü 352 kilometrekareye ulaştı.

00.05 : Sünni lider ve eski Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak, televizyondan Musul halkına 'IŞİD'e karşı ayaklan' çağrısı yaptı.

00.00 : Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un IŞİD'den geri alınması için başlatılan operasyonda üçüncü gün... Sıcak bölgedeki tüm gelişmeleri dakika dakika aktaracağız.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.