Piramit Haber

Bakan Yıldırım: İzmir, Türkiye’nin yazılım merkezi olacak

Gündem

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de 2011 verilerine göre yazılım ve hizmet sektörünün toplam 2 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirterek, “İstanbul ve Ankara’dan sonraki en büyük yazılım...

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de 2011 verilerine göre yazılım ve hizmet sektörünün toplam 2 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirterek, “İstanbul ve Ankara’dan sonraki en büyük yazılım üreten şehrimiz İzmir. Şu anda yazılım üreten firmaların yüzde 11’i İzmir’de bulunuyor ancak yaptığımız yatırımlarla İzmir’i Türkiye’nin yazılım merkezi yapacağız.” dedi.
Bakan Yıldırım, yeni dünya düzeninde ekonomik anlamda refahın bilgiye dayandığını, bu sebeple Türkiye’yi bilgi toplumuna dönüştürmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Türkiye’de 18 milyon kişinin evinden geniş bant internete bağlanabildiğini belirten Yıldırım, “Ayrıca artık mevcut altyapıyı fiber optikle değiştiriyoruz, internet hızımıza hız katıyoruz. Ülkemizdeki bilişim sektörü gelirleri sürekli yükselme eğilimi gösteriyor. 2003’te 11,5 milyar dolar olan bilişim sektörü toplam gelirleri, şu anda 34 milyar doları buldu.”
şeklinde konuştu.
Yıldırım, iletişim altyapısı ve bilişim sektörünün gelişiminin yazılım sektörüne de yansıdığını vurgulayarak, yazılım ve hizmet sektörünün Türkiye’de 2 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını söyledi. Türkiye’deki yazılım firmalarının 2005 yılında 20 milyon doların altında ihracat yaptığına değinen Yıldırım, “Ancak bilişim sektörüne yaptığımız yatırımlar ve yerli üretim yapan firmalara verdiğimiz teşvikler sayesinde geçtiğimiz yıl 455 milyon doların üzerinde yazılım ihracatı gerçekleşti. 2012 yılı sonunda Kaçak İddaa da bu rakamın 500 milyon doları geçmesini bekliyoruz.”
dedi.
Bakan Yıldırım, Türkiye’de yazılım üretimi yapan firmaların yüzde 46’sının İstanbul’da, yüzde 20’sinin ise Ankara’da bulunduğunu belirterek, İzmir için açıklanan 35 projenin önemli bir kısmının bilişim sektörüne yönelik olduğuna değindi: “İzmir’i geleceğe taşıyacak projelerden biri Bilişim ve Ar-Ge Merkezi. Bilişim, iletişim ve diğer teknoloji alanlarında yeni teknolojiler geliştiren firmaların destek ve teşvikler ile güçlendirilmesi amacı ile Urla’da Bilişim ve Ar-Ge Şehri kuracağız. Şehirde ortak araştırma laboratuvarları ve enstitülerin yanısıra özel sektör için ar-ge tesisleri, KOBİ’ler için teknoloji geliştirme merkezleri ve girişimciler için de kuluçka merkezleri kurulacak. Proje ile Urla’da yer alan Teknopark Kampüsü, tam donanımlı bir yaşam ve iş kompleksi olarak düzenlenecek.” diye konuştu.

Bakan Yıldırım, yatırımların şimdiden olumlu sonuçlar vermeye başladığının altını çizdi. Bilişim sektörünün önde gelen firmalarının İzmir’de yatırımlar yapmaya başladığını ifade eden Yıldırım, “Bilişim alanındaki sosyal sorumluluk projeleri İzmir’de başlatılır oldu. Bilişim eğitimiyle ilgili pek çok girişimde bulunduk. Yakın zamanda, gören göz cihazının dağıtımına da başlayacağız. İzmir, hem kamu hem de özel sektör tarafından yapılan yatırımlarla şimdiden bilişim cenneti olmaya başladı ancak Bilişim ve Ar-Ge Şehri’ni kurmamızın ardından yatırımlar üretime yönelik olacak. İzmir, yazılımın en fazla üretildiği şehir haline gelecek. Yakın zamanda ülkemizin turizm, denizcilik, tarım, kültür ve eğitim başkenti olan İzmir, bilişimin de başkenti olacak.”
dedi.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.