Piramit Haber

Yedikıta Dergisi, Ekim sayısında tarihi gerçeklere ayna tutuyor

Türkiye

2008 yılının Eylül ayında okurlarına merhaba diyen Yedikita Tarih ve Kültür Dergisi 50. sayıya ulaştı. Bugüne kadar 300’den fazla yazarın binden fazla makalesine ve 5 binden fazla orijinal fotoğraf ve belgeye sayfalarında yer veren dergi,...

2008 yılının Eylül ayında okurlarına merhaba diyen Yedikita Tarih ve Kültür Dergisi 50. sayıya ulaştı. Bugüne kadar 300’den fazla yazarın binden fazla makalesine ve 5 binden fazla orijinal fotoğraf ve belgeye sayfalarında yer veren dergi, Ekim sayısında yine ilk defa okuyacağınız çok önemli dosyalarla okurlarının karşısına çıktı.

Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi bu ay, basında ilk defa yayınlanan belge ve fotoğraflarla hazırladığı ‘Osmanlı’nın Çanakkale 1915 Panorama Müzesi Projesi’ni kapağına taşıdı. Dergide, 2015 yılında Çanakkale’de açılması planlanan ‘Panorama 2015’in 100 yıl önce 1915 yılında Gülhane Parkı içine yapılması için hazırlanan proje ile ilgili geniş bilgi yer alıyor. Projenin amacı, gelirinin nereye harcanacağı, projenin neden yapılamadığı, niçin Gülhane Parkı’na yapılması kabul edilmediği ile ilgili ayrıntıların özenle işlendiği makale Doç Dr. Fatma Ürekli imzasını taşıyor.

Bu sayıda, ‘Hilafetin Kaldırılması ve Abdülmecit Efendi’ başlığı ile Tarihçi - Yazar Ömer Faruk Yılmaz’ın kaleme aldığı makalede, hilafetin Osmanlı’ya nasıl geçtiği, saltanatın kaldırılması ve Abdülmecit Efendi’nin halifeliği meselesi, halifeliğin nasıl Güvenilir Bahis Siteleri hangi fetva ve gerekçe ile kaldırıldığı, dünyadaki yankıları belge ve fotoğraflarla işlenmiş. Makale ayrıca, halifeliğin kaldırılmasının gecesinde Osmanlı hanedanının yurt dışına nasıl çıkarıldığı ve mallarının ne yapıldığı gibi birçok soruya cevap niteliği taşıyor.

Dergide yer alan dikkat çekici konulardan biri de ‘Osmanlı’da Hiçbir Erkek Karısını Dövemez’ başlığı ile verilen ünlü Alman Seyyah HansDernschwam’ın seyahatnamesinden bir bölüm. Selman Soydemir tarafından hazırlanan ve 1553-1554 yıllarının İstanbul’daki sosyal hayata ışık tutan hatıralarda bugün en çok tartışılan ve ihmal edilen kadın hakları konusuna yer veriliyor. Hatıralarda İstanbul Yahudilerinin durumu ve Kudüs’te devlet kurmak için 558 yıl önce nasıl bir çalışma yürütüldüğü gözler önüne seriliyor.

Dergide ayrıca, Sultan Birinci Abdülhamid Han’ı kahreden ve tarihe ‘Moskof Mezalimi’ olarak geçen Özi Katliamı ‘Bir Yürek Sızısı Öz’” başlığı ile konu edilirken, hukukçuların en büyük kaynak eseri Mecelle’nin ceza hükümlerine, bilinenin aksine açık şekilde yer verildiği konusu ‘Mecelle’ninKavaid-i Külliyesi’nde Ceza Hukuku’ başlığında incelenmiş.

Birbirinden orijinal makalelerin yayınlandığı Aylık Tarih ve Kültür Dergisi Yedikıta, seçkin bayii ve kitap evlerindeki raflarda yerini aldı.


Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.