Piramit Haber

Suriye'ye misilleme Akçakale'deki tedirginliği biraz olsun azalttı

Türkiye

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde Suriye'den ateşlenen top mermisinin 3’ü çocuk 5 kişi hayatını kaybetmesiyle artan tedirginlik, Türkiye'nin misillemesiyle biraz olsun azaldı. Vatandaşlar, artık Suriye tarafında patlama sesleri duymaz...

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde Suriye'den ateşlenen top mermisinin 3’ü çocuk 5 kişi hayatını kaybetmesiyle artan tedirginlik, Türkiye'nin misillemesiyle biraz olsun azaldı. Vatandaşlar, artık Suriye tarafında patlama sesleri duymaz olduklarını söyledi.

İki haftaya aşkın süredir Akçakale diken üstünde yaşıyor. Sınır ötesinde devam eden çatışmanın etkisi ile korkulu günler yaşayan Akçakale halkı, en ağır bilançoyu iki gün önce verdi. Ateşlenen top mermisi Yeni Mahalle'de bir eve isabet etti. Evin avlusunda oturan 3’ü çocuk 5 kişi hayatını kaybetti. Son olay Akçakalelileri daha da tedirgin etti. Aşağı mahallede bulunanların kimileri evlerini terk ederek yukarı mahallelerdeki akrabalarına taşındı, kimileri Şanlıurfa’daki akrabalarına sığındı. Birçok aileden sadece tek kişi hırsızlık olaylarına tedbir amacı ile evde kaldı.

Evlerini terk etmeyen Akçakaleliler ise haftalardır her patlama sesi ile irkiliyor. Bu ailelerden biri de Geçit ailesi. Aile reisi İsmail Geçit, endişeli olduğunu belirtiyor. Altı daireli apartmanın sahibi olan Geçit, 5 dairede oturan kiracıların tamamının evleri terk ettiğini ifade etti. 6 dairelik apartmanda sadece kendisinin kaldığını dile getiren Geçit, “Tabi biz de endişeliyiz, tüm Akçakale gibi. Akçakale’de her bir top atışında aileler Şanlıurfa’ya yol alıyor. Bu binada 6 ev var. 5 kiracı var, biz ev sahibi olduğumuz için bir yere gidemiyoruz. Geçici olarak herkes memleketine gitti. Okullar tatil oldu. Temelli taşınan yok; ama akrabası olan herkes gidiyor. Bizim hanım da dayıma gidelim diyor. Biz buralıyız. Burada doğduk, burada büyüdük. Biz hiçbir yere gidemeyiz.” dedi.

Evin hanımı Hatun Geçit de patlamalardan çok korktuğunu söyledi. Başta Sekabet küçük kızı olmak üzere patlama seslerinden bütün aile fertlerinin korktuğunu ifade eden Hatun Geçit, buradan gitmek istediğini, ancak eşinin müsaade etmediğini belirtti. Ölenler için de çok üzüldüğünü aktaran Geçit, savaşın bitmesi temennisinde bulundu. Evin kızı Emine geçit ise korktukları için evden bile çıkamadıklarını dile getirdi.

“DAHA ERKEN KARŞILIK VERİLMELİYDİ”

Savaşın bir an önce bitmesini ve eski hayatlarına dönmek istediklerini kaydeden Hüseyin Aslan isimli vatandaş “Şu anda hala tedirginiz, hala bize top gelir diye korkuyoruz. Top atışının başladığı ilk günden beri çocukları Urfa’ya gönderdik, akrabalarımızın yanına. Ben de hırsızlık olaylarına karşı burada duruyorum. Bizim isteğimiz bir an önce savaşın bitmesi ve Suriye’nin bize karşı saldırılarının kesilmesi. Tekrar eski hayatımıza geri dönmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE, MÜDAHALEYİ DAHA ÖNCE YAPMALIYDI"

5 kişinin ölümüne neden olan son saldırının hemen ardından Türkiye, Suriye ordusuna karşılık vermişti. Karşılık verilmesinin ardından sınıra yakın bölgelerde patlama sesleri duyulmaz oldu. Akçakaleliler, müdahalenin daha erken yapılması gerektiğini savunuyor. İlçe sakini Kasım Güler şunları ifade etti: “Ne söyleyelim, 20 gündür Akçakale’de tedirginlik içerisindeyiz. Şimdi, önceki güne göre biraz sakin. Türkiye, önceki gün yaptığı operasyonu daha önceden yapmış olsaydı, 5 kişi şehit vermeyecektik. Şu anda dünden bu yana sakinlik var. İnşallah böyle devam eder. Her şeyin düzelmesini istiyoruz.”
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.