Piramit Haber

Kapadokya Havalimanı'nda uçak yangını tatbikatı yapıldı

Türkiye

Nevşehir'in Kapadokya Havalimanı’nda senaryo gereği alev alan uçağa kurtarma tatbikatı yapıldı.Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesinde bulunan Nevşehir Kapadokya Havalimanı’nda çıkabilecek yangınlara karşı önlem...

Nevşehir'in Kapadokya Havalimanı’nda senaryo gereği alev alan uçağa kurtarma tatbikatı yapıldı.

Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesinde bulunan Nevşehir Kapadokya Havalimanı’nda çıkabilecek yangınlara karşı önlem durumu ve araçların yeterliliklerinin ölçülmesi için uçak yangını ve kurtarma tatbikatı yapıldı.
Tatbikata; Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)’ne bağlı Nevşehir Kapadokya Havalimanı Başmüdürlüğü Koordinatörlüğünde; Havalimanı Yangınla Mücadele ve Kurtarma birimi, Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi), Nevşehir ve Gülşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Kurtarma ekipleri katıldı.
Tatbikat senaryosuna göre XYZ hava yollarına ait Boeing A 319 tipi yolcu uçağı, 18 yolcu ve 3 mürettebatla 'acil iniş' talebinde bulundu. Yine senaryoya göre, kuleden aldığı izinle piste 800 mesafe kala zorunlu iniş yaptığı sırada uçakta yangın çıktı. Bunun üzerine derhal Devlet Hava Meydanları İşletme (DHMİ) Müdürlüğü ile itfaiye birimlerine haber verildi. Verilen alarm üzerine polis, itfaiye, 112 Acil Servis, Betsmove İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, DHMİ Müdürlüğü itfaiyesi ve jandarma ekipleri kısa sürede havalimanına geldi. Acil iniş yapan uçağın etrafı ilk önce itfaiye araçları, daha sonra ambulans ve kurtarma araçlarıyla çevrildi. İtfaiye ekipleri bir yandan duman çıkan kısma su, köpük ve kimyasal söndürücü ile müdahale ederken, DHMİ Müdürlüğü personeli, polis ve jandarma ekipleri ise yolcuları tahliye etti. Uçağın yere çakılmasından sonra çıkan yangın sonrasında 2 kişi hayatını kaybederken 3’ü ağır, 16 kişi de hafif yaralı olarak kurtarıldı. Tatbikata katılanlara daha sonra sertifika verildi.

Tatbikat sonrası açıklama yapan Kapadokya Havalimanı Başmüdürü Ali Şerit, yılda bir kez düzenledikleri tatbikatla olası bir uçak düşmesi anında kurumlar arası işbirliği, kurtarma anında ekiplerin görev paylaşımlarının ve tecrübelerinin artırılması, araçların yeterliliklerinin ölçülmesi gibi amaçların gerçekleşmesini sağladıklarını söyledi.
Şerit, tatbikatı başarıyla gerçekleştiren ekiplere de teşekkür etti. Tatbikat sonrasında Havalimanı İtfaiye Amirliği’nde katılımcılara kokteyl düzenlendi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.