Piramit Haber

İzmir’de 313 bin konut şehir dönüşümüne tâbi tutulacak

Türkiye

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında 33 ilde 150 kamu binasının yıkımına başlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans sistemiyle başlattığı çalışmaların İzmir ayağında da Gaziemir...

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında 33 ilde 150 kamu binasının yıkımına başlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans sistemiyle başlattığı çalışmaların İzmir ayağında da Gaziemir Hava Teknik Okullar Komutanlığı lojmanlarında bulunan 27 binadan sekizer katlı ikisi yıkıldı. İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç’ın başkanlığında yürütülen çalışmalar kapsamında 10 ilçeki 102 mahallede toplm 313 bin konutun yıkılacağı, bunun da yaklaşık 314 bin metrekare alan tutacağı bildirildi.

Türkiye'nin coğrafi şartlar gereği bugünlere deprem ve afet gerçekleriyle geldiğini belirten Vali Kıraç, “Bugün, Türkiye'nin deprem ve afetle nasıl yaşayacağını ortaya koyduğu gündür. Kentte 800 bin insanı ilgilendiren boyutta konutu kapsayan kentsel dönüşümün tespiti yapıldı. Bundan sonra üzerimize düşeni yaparak, afetin maddi boyutunu en aza indirecek bir proje gerçekleştiriyoruz. Ne kadar kısa sürede yaparsak, o kadar başarılı olacağız.” dedi. Vatandaşlara da bulundukları binanın depreme uygun olup olmadığının mutlaka ölçtürmeleri önerisinde bulunan Kıraç, "Bunu teknik firmayla veya belediyeler aracılığıyla yapabilirler. Bu dönüşümün sosyal boyutu da var. İzmir’de böyle Betexper bir hareketin başlaması, işsizliğe de çözüm olacak. 25 milyar dolarlık ekonomik sirkülasyon olacak ve 50 bin yeni istihdam sağlanacak. 16 milyon metreküp enkaz kalkacak. 100 sektöre yenilikler üretmiş olacağız." şeklinde konuştu. Geçen yıllarda yapılan bir araştırmaya göre İzmir’deki yapıların yüzde 3'ünün iyi, yüzde 52'sinin orta, yüzde 45'inin zayıf olduğunu vurgulayan Kıraç, bu durumun bir afette çok ciddi kayıplara yol açacağını söyledi.

Daha sonra İstanbul Esenler'de düzenlenen ve Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı telekonferans sistemine geçildi. Yıkılacak binayı gösteren Erdoğan, “Bu binalar bir depremde yıkılacak olsa bunun felaketi nasıl olur görüyorsunuz.” diyerek binanın durumuna dikkat çekti. Vali Kıraç da, “Bugün İzmir için, Türkiye için bir milattır. Çok heyecanlı ve sevinçliyiz. 4 bin 435 hektarlık alanda, 313 bin konutun işlemini başlatıyoruz. Sizleri, deprem bölgesi İzmir'de geleceğin güvencesi olarak görüyoruz. Gelecek nesiller, daha güvenli konutlarda yaşayacak.” diye konuştu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.