Piramit Haber

Hayvanlara kötü muamele yapanlara hapis cezası getirecek tasarı Meclis'te

Türkiye

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulanmasında, hayvanseverlerden de gelen talepler doğrultusunda gerekli görülen iyileştirmelerin yapılması amacıyla bir değişiklik teklifi hazırlandığını...

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulanmasında, hayvanseverlerden de gelen talepler doğrultusunda gerekli görülen iyileştirmelerin yapılması amacıyla bir değişiklik teklifi hazırlandığını söyledi. Hazırlanan tasarının TBMM’ye gönderildiğini vurgulayan Eroğlu, “Tasarıda hayvanlara karşı yapılacak kötü muamele kabahat kapsamından çıkartılarak Ceza Kanunu kapsamına alındı ve hapis cezası eklendi.” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Bakanlık olarak yabani ya da evcil ayrımı yapmaksızın bütün hayvanların yaşama haklarının korunması için çalıştıklarını belirten Bakan Eroğlu, “Gayemiz; el ele vererek, hayvanların hayat hakkına destek vermek ve sürdürülebilir bir çevre ve geleceği hep birlikte tesis edebilmektir.” dedi. Bakanlığın; bütün hayvanların korunması ve güvence altına alınması maksadıyla, 1978 yılında yayımlanan ‘Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’ ve 2003 yılında imzalanan ‘Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ kapsamında 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanuna dayalı hazırlanan yönetmelik kapsamında gerekli çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Eroğlu, “5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulanmasında, hayvanseverlerden gelen talepler doğrultusunda gerekli görülen iyileştirmelerin yapılması maksadıyla bir değişiklik teklifi hazırlanmış olup, tasarı TBMM’ye gönderilmiştir. Söz konusu tasarıda hayvanların işkence ile öldürülmesi, cinsel istismarı ve tehlikeli köpek ırklarının izinsiz sahiplenilmesi, üretilmesi gibi hayvan hakları ihlallerinin caydırıcı olması maksadıyla, kabahat kapsamından çıkarılarak hayvanlara karşı yapılacak kötü muamelelerin önlenmesi maksadıyla caydırıcı olarak Ceza Kanunu kapsamına sokularak hapis cezası uygulanması ile alakalı bazı düzenleme yapılmıştır.” diye konuştu.

Bahis Siteleri BELEDİYELERE HAYVANLARIN BAKIMI İÇİN 4 MİLYON TL AKTARILDI

Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği kapsamında; belediyelerce ve bakanlık desteğiyle bugüne kadar 308 bin 783 adet sokak hayvanının kısırlaştırıldığını vurgulayan Eroğlu, sokak hayvanlarının bakımı ve rehabilitasyonu için belediyelere 2009-2011 yılları arasında 4 milyon 311 bin TL kaynak aktarıldığı kaydetti. 250 hayvan kapasiteli geçici hayvan bakımevi tip projesi hazırlandığını dile getiren Eroğlu mesajında şunları söyledi; “Proje kapsamında bakımevi yapımı ile alakalı olarak bugüne kadar Afyonkarahisar, Kırıkkale, Yozgat–Şefaatli, Kars, Ardahan, Niğde, Kütahya, Mardin, Erzincan, Ankara–Elmadağ olmak üzere 10 belediyeye bakımevi yapımı için ödenek desteği verilmiştir. Çalışmalar kapsamında, 2011 yılında 24 bin adet sokak hayvanının rehabilitasyonu sağlandı. 'Susuyorum ama konuşamıyorum' sloganıyla 81 ile dağıtılmak üzere sokak hayvanları için oluşturulan 40 bin su kabı dağıtıldı. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar ile alakalı problemlerin çözümlenebilmesi maksadıyla 81 ilimizde İl Hayvan Koruma Kurulları oluşturuldu. Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik çerçevesinde deney hayvanı kullanan, 95 adet kurum ve kuruluşların hayvan deneyleri yerel etik kurulları oluşturuldu. Bireyleri azalan türleri koruma altına alarak nesillerinin devamını sağlamak maksadıyla üretilerek yaban hayat sahalarına yerleştirmekteyiz. Bunlara misal olarak kelaynak, alageyik, ceylan, kırmızı benekli alabalık, Anadolu yaban koyununu sayabiliriz.”
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.