Piramit Haber

Eroğlu, Afyon'da hayvan barınağını açtı, kedi evleri projesini başlattı

Türkiye

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 900 bin liraya yapımı tamamlanan geçici hayvan barınağının açılışını yaparak, Türkiye genelinde yaygınlaşacak olan 'Kedi Evleri' projesini başlattı.        Devlet...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 900 bin liraya yapımı tamamlanan geçici hayvan barınağının açılışını yaparak, Türkiye genelinde yaygınlaşacak olan 'Kedi Evleri' projesini başlattı.

Devlet Parkı’nda yapılan hayvan barınaklarının açılışında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye genelinde 190 sokak hayvanı geçici tesisinden birisini de Afyonkarahisar’a kazandırdıklarını söyledi. Eroğlu, “Şu anda 54 bin kapasiteye sahibiz, ancak bu konuda belediyelerin daha duyarlı davranması gerekiyor. Hayvanları korumak bizim kültürümüzde, adetlerimizde vardır. Biz de bakanlık olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Anadolu koyunu, yılkı atları, Anadolu parsı, geyik, ceylanına kadar koruma altına alıyoruz. 2004 yılında ilk hayvanları koruma kanununu biz çıkardık. Bu yeterli değil. Ancak bu konuda faaliyetler yapıldı. Nesli yok olmaya başlayan Kelaynakları kurtardık. Yılkı atlarını kurtardık.” dedi.

Sokak havyaları için de belediyelere 5 milyon liralık ödenek gönderdiklerini belirten Eroğlu, bununla kısırlaştırma ve küpleme yapıldığını kaydetti. Kısırlaştırmanın, hijyenik bir ortamda yapılması gerektiğini ifade eden Eroğlu, “Biz, ilk defa köpek barınaklarını kurduk. Bunları geliştiriyoruz. Başbakanımızın talebi ile Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılması teklifi geldi. Bu da işkence edenlere, tecavüz edenlere 2 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyordu. Bunun dışında doğal yaşam alanları yapılması gündeme geldi. Kanun tasarısı Meclis'te bekliyor, bir takım tenkitler var olabilir. Pek çok kurum ve kuruluşla, sivil toplum örgütleriyle birlikte ortak bir tasarı oluşturuldu. Bizim gayemiz hayvanları yaşatmaktır.” diye konuştu.

Veysel Eroğlu, sadece kedi ve köpeklerin koruma altında olmadığını, önümüzdeki yıl bütçeden önemli bir miktar ayırarak, kısırlaştırma ve barındırma faaliyetlerine devam edeceklerini anlattı. Eroğlu, Türkiye genelinde uygulanacak olan 'Kedi Evleri' projesini de başlatarak, yapılan ilk evleri vatandaşlara dağıtttı. Eroğlu, şunları söyledi: "Sitelerde, Casinomaxi apartmalarda bulunan kedilerin kışın üşümeden, ıslanmadan korunabilecekleri evler yaptık. Toplumumuz, bunu kabul eder, talep olursa 2013 yılından itibaren yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Afyonkarahisar’da 97 evi vereceğiz, ancak yıl sonuna kadar Türkiye genelinde bunların sayısını bine çıkaracağız."

"DOĞAL YAŞAM ALANLARI OLUŞTURACAĞIZ"

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da Türkiye’de örnek olabilecek modern bir tesisi kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Buranın yapılması sırasında hayvan sever dernekler tarafından ‘hayvan hapishanesi’ yapılıyor diyerek eleştirildiklerini belirten Çoban, “Türkiye’de örnek olabilecek tesisin yapımına 2009 yılında başlandı. Sokaklarda bulunan hayvanlar toplanarak, modern ve teknik imkanlarla kısırlaştırılıyor. Biz üniversite ile işbirliği yapıyoruz. Köpekler aşılanıyor, küpeleri takılıyor, sonrasında bu tesiste rehabilite ediliyor. Kanun, hayvanların kısırlaştırılmasından sonra alındıkları yere bırakılmalarını istiyor. Rehabilite edildikten sonra nereden alındıysa, oraya bırakılıyor.” dedi.

Ancak bu konuda yine halkın şikayetlerine muhatap olduklarını ifade eden Çoban, yeni yaptıkları tesisin 59 bin metrekarelik bir alanda, 15 bin metrekarelik kapalı alana sahip olduğunu kaydetti. Çoban, şöyle dedi: “Yeni yasayla birlikte yine bu alanda sokak hayvanlarının doğal ortamda yaşayacakları bir yeri yapacağız. Bu tesis için toplam belediyemiz tarafından 900 bin lira para harcandı. Bunun 186 bin lirası Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gönderildi. Köpek evimizde müşahede, gezinti alanları, kedi evleri, yiyecek deposu, soğuk hava deposu, ameliyathane var. Yavru koruma bölümü alanlarımız var. Bugüne kadar bin 400 köpek kısırlaştırıldı.” Burhenettin Çoban, 2012 yılında toplam 500 köpeği kısırlaştırmayı planlandıklarını anlattı.

"SURİYE’NİN SUYUNU KESME DİYE BİR ŞEY YOK"

Bakan Eroğlu, Suriye’nin suyunun kesilmesi gibi bir durumun söz konusu olup olmadığı yönündeki bir soruya verdiği cevapta ise şunları ifade etti: “Bizim Suriyeli vatandaşlarla bir problemimiz yok. Onlar kardeşimiz, akrabamız. Biz onları akraba olarak görüyoruz, çünkü asırlardır birlikte yaşadık. Problem, Suriye vatandaşlarıyla alakalı değil. Problem, Esed rejimiyle ilgilidir. Dolayısıyla biz suyu kesmeyi falan düşünmüyoruz. Suyu her zaman vermeye devam edeceğiz.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.