Piramit Haber

Edirne’de Akıllı Kavşak Sistemi denemeleri başladı

Türkiye

Edirne’de trafiğin en yoğun olduğu Carrefour kavşağında 'Akıllı Kavşak Sistemi'nin test uygulaması başlatıldı.         Trafik ışıklarındaki yerleşik düzen, sabah ve akşam saatlerinde uzun araç...

Edirne’de trafiğin en yoğun olduğu Carrefour kavşağında 'Akıllı Kavşak Sistemi'nin test uygulaması başlatıldı.

Trafik ışıklarındaki yerleşik düzen, sabah ve akşam saatlerinde uzun araç kuyrukları oluştururken, sabah işe, akşam ise evlerine giden sürücüler, uzun süre ışıklarda beklemek zorunda kalıyor. Yaşanan olumsuzlukların giderilmesi için Edirne Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri devreye girdi. Yoğunluğun en fazla olduğu sabah ve akşam saatlerinde ekipler, Migros, Trakya Birlik, Carrefour, Orduevi ve Ziraat Bankası kavşağında trafiği yönlendiriyor.

Edirne Belediyesi, trafiği düzenleyen 'Akıllı Kavşak Sistemi'ni geliştiren İntegrated Systems, Systems Desing (ISSD) firmasının uzmanlarını davet etti. Edirne'ye gelen ekipler, test uygulamasını Carrefour kavşağında başlattı. Çalışma ile ilk olarak kavşağa yerleştirilen 4 adet kamera sayesinde trafik yoğunluğu tespit ediliyor. Yoğunluğun fazla olduğu kavşaklar daha fazla, yoğunluğun az olan yönlere ise daha az geçiş süresi veriliyor. Sistem sayesinde sürücülerin kavşaklardan geçişi daha kısa sürede sağlanmış oluyor.

ISSD Ar-Ge Direktörü Serhat Onart, test uygulamasını yaptıkları sistemin kavşaklarda araç yoğunluğuna göre ışık sürelerini ayarladığını söyledi.

Edirne Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün test için yapmış olduğu bir çalışmanın bulunduğunu belirten Onart, “Birkaç gün sürecek olan bu çalışmanın ardından belediye uygun görürse bütün kavşaklarda yaygınlaştırılacak. Sistemde her yöne bakan bir kameramız var. Kameralar vasıtasıyla o yönde ne kadar araç olduğu sayılıyor. Sayılar merkezi modülümüze iletiliyor. Hangi yönde araç sayısı fazla o tarafın yeşil ışık süresi uzatılıyor. Yoğunluk eridiği zaman kameralar yeşil ışığı yoğunluğu Safirbet olduğu başka bir yöne çekiyor. Sistemimiz bu şekilde çalışmaktadır.” dedi.

İl Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Alpay Erdem ise şehirde sabah ve akşam saatlerinde trafik yoğunluğunun yaşandığını belirtti.

Erdem, “Sabah saatlerinde il merkezine, akşam saatlerine doğru ise yerleşim yerlerine doğru yoğunluk yaşanıyor. Yoğunluğun yaşandığı bu saatlerde bütün kavşaklarda trafik ekiplerini görevlendiriyoruz. Bu da bizim yapmamız gereken diğer kontrolleri engelliyor. Bu tarz akıllı uygulamalar bütün dünyada ve ülkemizde yaygınlaşıyor. Trafik polisi yerine görev yapacak bu tür sistemler hayata geçtiğinde sürücülerin kısa süre içerisinde geçişlerini sağlayacağı gibi trafik ekiplerinin başka alanlarda denetim yapmasına imkân verecek.” diye konuştu.

Edirne Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Erdal Uygun da, belediyenin trafik sorunun çözümü için diğer birimlerle işbirliği içinde olduğunu belirtti.

Trafik yoğunluğunun bulunduğu kavşaklarda ileri teknolojileri kullanarak bekleme sürelerini ortadan kaldırmak istediklerini ifade eden Uygun, “Burada uyguladığım Akıllı Kavşak Sistemi’nde kurulan kameralar sayesinde kavşak tüm yönlerden anlık takip ediliyor. Trafik yoğunluğu merkeze aktarılarak trafik ışıklarının süresi belirleniyor. Tıpkı kavşakta trafik polis varmış gibi orada trafik yoğunluğuna anında müdahale ediliyor. Test uygulamasından memnun kalırsak şehir merkezindeki diğer kavşaklarda bu sistemi uygulamaya alacağız. Yatırım maliyetlerini araştırıyoruz. Yatırım maliyetleri araştırıyoruz. Maliyetler belediyemiz için katlanabilir bir maliyet olması halinde başkanımızın istek ve talimatları doğrultusunda bu sistemi devreye almayı planlıyoruz.” açıklamasını yaptı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.