Piramit Haber

ÇOMÜ Prof. Dr. Dankoff’a fahri doktora unvanı verdi

Türkiye

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senatosu, Şikago Üniversitesi’nde uzun zamandır Türk dili, kültürü ve tarihiyle ilgili çalışan, özellikle Evliya Çelebi Seyahatnamesi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Türkolog Prof....

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senatosu, Şikago Üniversitesi’nde uzun zamandır Türk dili, kültürü ve tarihiyle ilgili çalışan, özellikle Evliya Çelebi Seyahatnamesi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Türkolog Prof. Dr. Robert Dankoff’a fahri doktora unvanı verdi.

Bu amaçla ÇOMÜ Troia Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi. Küçük bir konserle başlayan törenin açılış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, fahri doktoranın neden ve kimlere verildiğini açıkladı. Daha sonra Prof. Dr. Dankoff hakkında bilgi aktaran Laçiner, Türkçe’nin değişik lehçelerinden ABD'de ders verecek kadar Türkçe’ye hakim bir ismin burada olduğunu söyledi. Rektör Laçiner, “Fahri doktora unvanını verirken iki şeye dikkat etmeye çalışıyoruz. Kişi eğer akademik eğitim almamışsa yaptığı çalışmalarla doktora almayı haketmiş midir? Bu bir manav da olabilir, bir balıkçı da olabilir. Doktora Neyine almak için sıralardan geçmeye gerek yok. Dışarıda da bir üniversite var, bu üniversiteyi geçmiş olabilir. İkincisi ise akademik hayatta zaten doktora almış, zaten profesör olmuş, ismi abideleşmiş, ne kadar saygı gösterseniz az olanlar var. Bunların altını kalın çizgilerle çizmekte fayda var." dedi.

'40 YILDIR TÜRKLERİN EDEBİ MİRASIYLA UĞRAŞIYORUM'

Daha sonra özgeçmişi okunan Dankoff’a, ÇOMÜ akademik kıyafeti takdim edilerek giydirilmesine geçildi. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Rektör Laçiner ve Prof. Dr. Semih Tezcan, senato üyeleriyle birlikte fahri doktora beratını vererek cübbesini giydirdi. ÇOMÜ’ye teşekkür eden Dankoff, hocalarının yabancı dillere merakını arttırdığını söyledi. Türkiye’de yaşadığını vurgulayarak, “Sinop Ortaokulu’na tayin oldum. Şans eseri o zaman Sinop’ta iki yaşıtımla dost oldum. Onlar İngilizce, ben de Türkçe heveslisiydim. Birbirimize hem dostluk hem de hocalık yaptık. Halen dostluğumuz devam ediyor. Amerika’ya döndüğümde lisansüstü çalışmalarına devam ettim. Son 40 yıldır Türklerin edebi mirasıyla uğraşıyorum. Okuyor ve okutuyorum. Doğru metinler kurmaya çalışıyorum.” şeklinde konuştu. Dankoff, son olarak 48 yıl önce geldiği Türkiye’de öğrendiği Yahya Kemal’in bir şiirini Türkçe okudu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.