Piramit Haber

"Belediye başkanları halk sağlığı liderleridir"

Türkiye

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Kent Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Agis Tsouros, vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek ve daha sağlıklı şehirler için fiziksel yaşam alanları oluşturmak hedefiyle çalışan belediye...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Kent Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Agis Tsouros, vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek ve daha sağlıklı şehirler için fiziksel yaşam alanları oluşturmak hedefiyle çalışan belediye başkanlarının aynı zamanda halk sağlığı liderleri olduğunu söyledi.

Başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yaptığı Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin Yalova’da gerçekleştirilen 8. yıl konferansına katılan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Kent Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Agis Tsouros, Avrupa’nın yeni 'Sağlık 2020' politikaları hakkında bilgiler verdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçak’ın yanı sıra birliğe üye belediyelerin başkan ve yöneticilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Tsouros, 'Sağlık 2020' politikaları kapsamında belediye başkanlarına düşen görevleri anlattı.

Avrupa'nın 'Sağlık 2020' politikasının iki hafta önce Malta’da Türkiye’nin aralarında bulunduğu 53 üye devlet tarafından kabul edildiğini dile getiren Tsouros, “Malta’da yapılan toplantıda şu anlaşıldı ki; sağlık, devletin tüm katmanlarının ortak sorunu. Bu sorunun çözümü noktasında belediye başkanları da bakanlar ve bölgesel liderler kadar önemli bir konumda. Sizler buradasınız çünkü vatandaşlarınızın hayat kalitesini önemsiyorsunuz. Fiziksel ya da sonradan yapılmış ortamları önemsiyorsunuz. Şehirlerinizin iyi bir ticari alan olmasını istiyorsunuz. Şehirlerinizin tarihi mirasıyla birlikte geleceğe yönelik vizyonla güçlü şehirler olmasını istiyorsunuz. Sizler aslında halk sağlığı liderlerisiniz.” diye konuştu.

Konuşmasında Avrupa’daki önemli sağlık sorunlarına da değinen Tsouros, Avrupa’daki şu anki salgının şişmanlık ve obezite olduğunu vurguladı.

Çocukların ve yetişkinlerin fazla şişmanladığını dile getiren Tsouros şunları Onbahis kaydetti: “Çünkü egzersiz yapmıyorlar. Egzersizi jimnastik salonunda yapamazsınız. Aktif yaşam için şehrin iyi olması gerekli. Sağlıklı bir şehir her yaştan insanlar için aktivite ortamı sağlamalı. Sağlık 2020; sağlık ve esenlikle, insanların sağlık alanında karşı karşıya kaldığı eşitsizlikleri azaltmakla ilgili. Güçlü sağlık sistemlerinin oluşturulmasıyla ilgili. Son 30-40 yılda sağlık çok gelişti. Türkiye’de de inanılmaz bir iyileşme var. Fakat sağlık hiçbir yerde eşit şekilde dağılmıyor. Fakirler ve zenginler arasında farklar var. Sosyal gruplar arasında farklar var. Avrupa’da zengin olanların dezavantajlı gruplardan 15-20 yıl daha fazla yaşadığını biliyor musunuz?”

Avrupa Sağlık 2020 politikalarının sağlık alanındaki eşitsizlikleri ortadan kaldırmayı hedeflediğini kaydeden Tsouros, bu alandaki eşitsizliklerin 1970’lerde az olduğunu ancak ekonomiye bağlı olarak günümüzde daha da arttığını vurguladı.

Türkiye’nin Sağlık 2020 politikasını ulusal seviyede kabul ettiğini hatırlatan Tsouros, “Bence bu yerel seviyede yapmak istedikleriniz için elinizi güçlendiren bir durum. Ulusal seviye ile yerel seviye arasında işbirliğine ihtiyaç var. Yönetimin tümünü düşündüğünüz zaman sağlığa önem veriliyor. İş sektörü ve ticari sektörün sosyal açıdan sorumlu olmasını istiyoruz. Vatandaşların da kendi hayatlarını ilgilendiren konularda işin içine katılmalarını istiyoruz. Aktif ve güçlü vatandaş kavramı bütün Avrupa’da sağlıklı şehirler için önemli hale geldi. Eğer bana ‘Şehrin sağlığı için en önemli yatırım ne olurdu’ diye sorarsanız, çocukların sağlığına yatırım yapmanızı tavsiye ederdim.” şeklinde konuştu.

Tsouros, medikal sektöre değil, sağlık ve eğitim sektörüne yatırım yapılmasını da önererek, “Küçük yaşta sağlık gelecekte sağlık anlamına geliyor.” dedi.

Tsouros’un konuşmasının ardından 'Sağlıklı Kent Oluşturmada Sosyal Sorumluluklar' konulu oturum gerçekleştirildi.

Başkanlığını Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Alpaslan Türkkan’ın yaptığı oturumda; Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Eser Atak ve Çankaya Belde AŞ Genel Müdürü Serdar Karaduman, Çankaya Ahşap Çocuk Oyuncakları Atölyesi projesi hakkında sunum yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Bekir Köksal’ın ‘Özürlüler Yaz Kampı Projesi’ ve İzmit Belediyesi’nden Sinem Günenç’in ‘Çocuk Hakları Masası ve Sağlıklı Bilgi Hareketi Projesi’ sunumlarının ardından Başkan Altepe, konuşmacılara günün anısına birer plaket verdi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.