Piramit Haber

Temizlikte Çamaşır Suyu Kullanmak Tehlikeli Mi ?

Faydalı Bilgiler

Temizlikte çamaşır suyu yaygın olarak kullanılıyor. Ancak halk arasında çamaşır suyunun kanserojen etkileri olduğuna dair yanlış bir inanış mevcut. Yapılan araştırmalar sonucu çamaşır suyunun kanser yapmadığı teyit edildi.

Talimatlara göre muhafaza edildiğinde ve kullanıldığında ev içi kullanıma yönelik olan çamaşır suyu tamamen güvenlidir.
KANSER YAPMADIĞI TEYİT EDİLDİ

Çamaşır suyunun on yıllar boyunca evlerde kullanımı bu güvenirliği ispatlar. Zaten ülkemizde satışa sunulan tüm deterjanlar, çamaşır suları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Deterjanlar ve Deterjanlarda Kullanılan Yüzey Aktif Maddeler Hakkında Tebliğ'i doğrultusunda piyasaya sürülür.

Ayrıca Avrupa Komisyonu Sağlık ve Çevresel Riskler Bilimsel Komitesi tarafından hazırlanan “Sodyum Hipoklorit Hakkında Risk Değerlendirmesi Raporu” gibi bilimsel araştırmalar ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (The International Agency for Research on Cancer, IARC) gibi yetkin bilimsel otoriteler de çamaşır suyunun kanser yapmadığını teyit ediyor.

Aslında çamaşır suyu, farklı özelliklerini yansıtan şaşırtıcı işlevlere ve kullanımlara sahiptir. Çamaşır suyundaki aktif madde (hipoklorit) insan vücudu tarafından bile üretilir.

ÇAMAŞIR SUYUNDAKİ AKTİF MADDE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZDE DE BULUNUR

Belki garip gelebilir ancak lavabolarımızı ve tuvaletlerimizi temizlemek için kullandığımız çamaşır suyunun aktif maddesi olan hipoklorit, istilacı mikropları öldürmek için vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından da kullanılır. Bağışıklık sistemi; istilacı bir mikrop gibi yabancı bir maddeyi tespit eder, onu bir hedef olarak belirler ve hipoklorit ile diğer oksitleyici maddeleri salgılayan bir akyuvar türü olan nötrofilleri bu hedefi imha etmesi için hızlı bir şekilde yönlendirir. Hipoklorit gerçek anlamda doğanın mikrop öldürücüsüdür. Buradan yola çıkarak tıp alanında da pek çok yerde hipoklorit sölüsyonları kullanılır.

Örneğin; hipoklorit içeren özel tıbbi solüsyonlar bir antiseptik olarak açık yara üzerinde kullanılarak birçok kişinin hayatını kurtarmıştır.

Cilt dezenfeksiyonu: Hipoklorit maddesi bazen de ameliyat öncesinde olduğu gibi sağlıklı ciltte ya da el dezenfeksiyonu için tasarlanmış kremlerin formülasyonlarında kullanılır.

Diş tedavisi: Diş kökünün kanal tedavisinde hastalanan dişi kurtarmak için genelde hipoklorit kullanılır. Sodyum hipoklorit dolgu uygulaması ve implant yerleştirme öncesinde genelde bir kök kanal temizleyicisi olarak tercih edilir.

ÖNEMLİ NOT: HİPOKLORİT İÇEREN ÇAMAŞIR SULARI SADECE MEKANLARIN HİJYENİK TEMİZLİĞİ AMACI İLE KULLANILMALIDIR. TIBBİ UYGULAMALAR İÇİN KULLANILAN HİPOKLORİT ETKEN MADDELİ ÜRÜNLER, TIBBİ KULLANIM AMACIYLA ÜRETİLEN ÖZEL FORMÜLLERE SAHİPTİR.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.