Piramit Haber

Ses Kısıklığı Neden Olur ? Ne İyi gelir?

Faydalı Bilgiler

Ses kısıklığı sıradan bir sorun gibi görünüyor olsa da aslında pek de öyle değildir. Kronik ses kısıklığı yaşıyorsanız bu duruma biraz daha dikkatli bakmanızda fayda vardır.

Ses kısıklığına iyi gelen bitkiler tüketerek ses kısıklığı elbette semptomatik olarak tedavi edilmeye çalışılabilir ancak, ses kısılması her zaman basit nedenlere bağlı olmayabilir Örneğin nodüller ve tümörler ses kısılmalarına neden olabilir.

Biz bu yazımızda sizlere, ses kısılmasına ne iyi gelir? Ses kısıklığı neden olur? Sorularına cevap arayacak, bunun yanında, Ses Kısılmasına Karşı Evde Yapılabilecekler hakkında detay bilgiler paylaşacağız.

Ses Kısıklığı Nedenleri

Ses kısıklığı, ses tellerinin herhangi bri biçimde zarar görmesi veya işlevini bir sorun sebebiyle ortaya çıkar. Ses kısıklığının travmatik ve fizyolojik sebepleri olabilir.

1- Sesin Aşırı Zorlanması

Şarkı söylemekle ilgili bir fikriniz yokken, sahneye çıkıp en komplike eserlerden 3 tane ardı ardına söylemeniz mantık dışıdır. Zira ses telleriniz ne yapacağını bilemeden, çaresizce titreşir ve sonuç olarak zarar görürler, ayrıca bağırmak da sesi zorlayan etkenlerdendir. Burada değinilmesi gereken bir özel nokta normal tonda konuşmayla sesin kısılmaması gerektiğidir. Bu husus başka bir maddenin konusudur, zorlanma ile alakalı değildir.

2- Enfeksiyon sonucunda lezyon oluşması veya mukusun ses tellerini kaplaması

Örneğin grip olduğumuzda, sesimiz kalınlaşır bunun sebebi ses tellerimizin de hastalıktan etkilenip işlevlerini tam olarak yapamamasıdır. Ayrıca genizden akan mukus bu bölgeyi kaplar ve ses tellerinin ince sesleri çıkaran kısımları kapanır. Boğaz enfeksiyonlarında şişlik ortaya çıktığından ses telleri engellenir ve ses yine hırıltılı ve kapalı bir yapıya bürünür.

3- Tümörler

Troid veya ses teli nodülleri sesin kısılmasını ve hatta tamamen kesilmesini sağlayabilirler. Her ne kadar nodüller ciddiye alınmasa da ilerleyen zaman içerisinde ciddi sağlık sorunları yaratabilirler nodül tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Ayrıca gırtlak kanseri ve tiroid kanseri de bu soruna yol açabilir.

4- Sigara İçilmesi

Eğer sigara içiyorsanız sesinize hiç kızmayın. İstediği zaman kısılma hakkını ona veriyorsunuz demektir. Zira sigaradan aldığınız her nefes, ses tellerinizin katranla kapanmasına neden oluyor ve katran yapıştırıcı olarak bile çok güçlü bir madde iken, ses tellerine neler yapabileceğini tahmin edebiliyorsunuzdur.

Ses Kısıklığı Nasıl Geçer?

Elbette ses kısıklığı, kısıklığa neden olan faktör ortadan kaldırıldığında geçer. Bu faktörleri ortadan kaldırmak için çoğu zaman bağırmamak gibi fiziksel tedbirler alınırken, zaman zaman doğal yöntemlere başvurulur. Nadir durumlarda ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale gerekebilir. Habis hale gelmiş nodüller cerrahi müdahale gerektiren hallerdir.

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Ses kısıklığını ortadan kaldırmak için öncelikle sesinizi belli bir süre dinlendirmeniz uygundur. Uzun vadeli bir çözüm arıyorsanız ve sorununuz tıbbi müdahale gerektirmiyorsa bir şan eğitmeninden, ses terapisi alabilirsiniz. Doktorunuz herhangi bir ilaç yazmadıysa doğal yöntemlerle ses kısıklığının önüne geçebilmeniz mümkündür.

Örneğin okaliptüs sesinizi ve nefesinizi açar ve ses tellerinizi rahatlatır. Ayrıca nane çayı, ıhlamur ve papatya çayı da ses kısıklığına karşı uygulanacak yöntemlerdir. Bir uyarı yapmamız gereklidir ki, viski ve çiğ yumurta ses tellerine hiçbir şekilde iyi gelmez. Bunlar gülünç efsanelerdir, dikkate almayınız.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Ses kısıklığınız, sesinizi dinlendirmenize rağmen 1 haftadan uzun sürdüyse veya kısılma değil, kesilme şeklindeyse mutlaka doktora başvurunuz. Ayrıca boğaz bölgesinde ağrı ve yanma ile birlikte ortaya çıkıyorsa ve/veya ağzınızdan herhangi bir miktar kan geliyorsa, bunların dışında sebepsiz kilo kaybı yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.