Piramit Haber

Sağ Beyniniz mi, Yoksa Sol Beyninizi Mi Daha Çok Kullanıyorsunuz

Faydalı Bilgiler

Günlük hayatta çokta farkında olmadan gerçekleştirdiğimiz düşünme eyleminin bile , beynimizin farklı bölümlerinde gerçekleşmesi gerçekten çok ilginç bir olay.Aşağıdaki soruları cevaplarken, farkında olmadan yaptığım bazı hal ve hareketlerin farkına varmamı sağladı.Benim test sonucunda (Sağ lob) görsel açıdan daha güçlü çıktı. Sizde beyninizin hangi kısmını daha yoğun olarak kullandığınızı merak ediyorsanız, mutlaka bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

 
Sağ Beyninizi, Yoksa Sol Beyninizi Mi Daha Çok Kullanıyorsunuz?
 
1. Okuldayken hangi dersleri tercih ederdiniz?

a) Sosyal dersler (Türkçe, resim, sosyal vb.)
b) Sayısal dersler (Fenle ilgili olanları. )
 
2. Hangi tip sporları yapmaktan hoşlanırsınız?
 
a) Yalnız yapılan
b) Takım halinde yapılan

 
3. Gördüğün rüyayı berrak ve canlı olarak hatırlıyor musunuz?

a) Çoğu zaman
b) Nadir veya asla
 
4. Ellerinizi ve mimiklerinizi konuşurken ne sıklıkta kullanırsınız?

a) Çok mimik ve hareket
b) Çok az mimik hareket

5. İki elinizin parmaklarını birbirine geçirerek kapatın. Hangi elinizin baş parmağı üstte kalıyor? 

a) Sağ?
b) Sol?
 
6. Şu an saatin kaç olduğunu tahmin edin, şimdi saate bakın, yanılma payınız ne kadar?
 
a) On dakikadan fazla,
b) On dakikadan az.

7.Aşağıdakilerden hangisini daha kolay hatırlarsınız?

a) İnsanların yüzünü mü hatırlıyorsun?
b) İnsanların ismini mi hatırlıyorsun?

8. İki gözün açık olarak bir kalemi düz bir kenara doğru tut. Sol gözünü kapat; kalemin yer değiştirdi mi, değiştirmedi mi? Not et. Ondan sonra aynısını sağ gözünü kapatarak yap ve not et. Kalemin,

a) Sol gözünü kapatınca yer değiştirdi.
b) Sağ gözünü kapatınca yer değiştirdi.

NOT: A’ ların sayısı B’ lerden fazla ise sağ beyin, B’ lerin sayısı A’ lardan fazla ise sol beyin baskındır.
 
SAĞ BEYİN
Yaratıcı Zeka…
 
Sağ beyin, bilgiyi bir bütün olarak ve resimle işler. Tasvir ve semboller kullanır; resimlere şekillere ve renklere tepki verir. Sözel ifadeler dışında müziğe, vücut diline, dokunmaya tepki verir. Sezgicidir, önsezilerini ve hislerini takip eder. Nesnelerle soyut değil, duygusal olarak ilişki kurar. Uzaysal ilişkileri kullanır. Duygusal ve üretici taraftır. Görerek ve duyarak öğrenir. Hayallere, şiire, mecaza meraklıdır. Ayrıca vücudun sol bölümündeki duyusal organları ve vücut hareketlerini kontrol eder. Vücudun sol tarafındaki duyu organlarını ve vücut hareketlerini kontrol eder.

İşlevleri: Yaratıcılık, Subjektif, Hatırlama, Bütünü görme, İç güdüsel, Sezgisel, issetme, İşitme, Duyma, Koklama, Tat alma, Ritmik, Hatırlama, Müzikal
 
*Vücudun sol tarafını kontrol eder,
*Duygusaldır,
*Dokunsal yollarla öğrenir,
*Duyguları serbest bırakır,
*Yüzleri hatırlar,
*Daha fazla risk alır, daha az kontrollüdür,
*Yazılı ya da gösterilen talimatlara uyar,
*Problemleri bütüne bakarak çözer,
*Çizimi ve nesneleri kullanmayı tercih eder,
*Eşanlamlı biçimde düşünür,
*Benzer nitelikleri arar,
*Sezgiseldir,
*Bütünseldir,
*Kendiliğindendir,

SOL BEYİN
 
Mantıksal Zeka…

Sol beyin, konuşma ve dil merkezidir. Analitik (adım adım) düşünür. Mantıklı ve sistematiktir. Bilgiyi ardışık ve doğrusal işler. Ayrıntıcıdır. Sayısal işlemlerde üstündür. Sebep sonuç ilişkilerini kullanır. Ayrıca vücudun sağ tarafındaki duyu organlarını ve vücut hareketlerini kontrol eder.
 
İşlevleri: Adlandırma, Matematiksel işlemler, Dili doğru kullanma, İnceleme Parçayı görme, Sistemli,Analiz etme, Disiplinli, Objektif Sınıflandırma, Mantık yürütme, Sıralama

*Vücudun sağ tarafını kontrol eder,
*Mantıksaldır
*İşitsel, görsel yollarla öğrenir,
*Duyguları kontrol eder,
*İsimleri hatırlar
*Az(kontrollü) risk alır,
*Sözlü talimatlara uyar,
*Problemleri parçalayarak çözer,
*Yazmayı ve konuşmayı tercih eder,
*Matematiksel biçimde düşünür,
*Farklılıkları arar,
*Rasyoneldir,
*Devamlıdır,
*Zihinsel ağırlıklıdır,
*Yapısaldır,
*Planlıdır,SAĞ – SOL BEYİN
 
Sağ ve sol beyin, ilk zamanlarda zannedildiğinden çok daha bütünsel olarak işler. Beynin her iki tarafını da etkin bir biçimde kullanabilen bireyler zihinsel kapasitelerini iki kat değil kat kat arttırmış olurlar. Bu nedenle çocuklarımızın hem yaratıcılıklarını (sağ beyin) hem de mantıksal düşünme güçlerini (sol beyin), ilk yıllardan itibaren desteklemeliyiz. Klasik eğitimler, daha çok sol beyin kullanımını desteklediği için pek çok yaratıcı yetenek yetişkin yaşlara aktarılamadan körelmektedir. Klasik IQ testleri de daha çok sol beynin işlevlerine ilişkin verileri değerlendirir.
 
Yıllar önce beyinle ilgili araştırmalar sırasında konuşma ve dilin merkezi olarak sol beyin keşfedilmiş ve bu özelliğinden dolayı yıllarca sağ beyinden çok daha fazla itibar görmüştür. Eğitim sistemleri sol beyni kullandıran, mantıklı ve analitik düşünmeyi geliştiren temeller üzerine oturtulmuştur. Ancak son yıllarda sağ beynin aslında ne kadar önemli işlevleri üstlendiği görülmüştür.

Örneğin bir hukuk metni ya da kullanma kılavuzunu okurken sol beyin becerilerine ihtiyaç duyulur. Ancak mizahi bir metin ya da roman okuduğunuzda, tüm geçmiş deneyimlerimizden anlamı çekip çıkaran sağ beyne başvururuz. Büyük matematikçilerin sağ beyinlerini başta hayal güçleri olmak üzere ustaca kullandıkları bilinmektedir.
 
Çocuklarımıza, mantıksal düşünme güçlerini destekleyecek ve yaratıcı çözümler geliştirmelerine yardımcı olacak bir ortamı daha okul öncesinde sunmalıyız.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.