Piramit Haber

Nüfus cüzdanını kaybeden ne yapmalı?

Faydalı Bilgiler

Nüfus Cüzdanınızı yada Kimlik kartını kaybetmeniz durumunda yeni kimlik kartını nasıl ve nereden çıkacaksınız? Yeni uygulamalar kapsamında bütün ayrıntıları bu makalemizde bulabilirsiniz.

KAYBOLAN VE ÇALINAN NÜFUS CÜZDANI YERİNE YENİ KİMLİK NASIL ÇIKARILIR?

Bu makalemizde kayıp nedeniyle nüfus cüzdanı çıkarılması için gerekli belgeler, ödenmesi gereken ücretler ve diğer önemli konular hakkında size yol gösterecek bilgiler sunacağız. Yeri gelmişken de belirtelim. 2019 yılında nüfus cüzdanı yerine "yeni kimlik" verilecektir. Açıkçası şahsımıza ait nüfus cüzdanlarının kaybolarak yanlış şahıslar eline geçmesi elim neticelere sebep olabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden işlemlerinizi yapınız.

KAYBOLAN NÜFUS CÜZDANI NASIL ÇIKARILIR?

Son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf. Kayıp nüfus cüzdanı için değerli kâğıt ücretini ödeyiniz.(Nüfus müdürlüğünde ödenmiyor) Randevu alarak Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekiyor. Nüfus Müdürlükleri ihtiyaç halinde kimliğinizi kanıtlayan bilgi ya da belge talep etme hakkına sahiptir. Bu duruma hazırlıklı olmanızı tavsiye ederiz.

Bunun için kimliğinizi kanıtlayan aşağıda sıraladığımız belgelerden birisini yanınızda bulundurunuz:

Uluslararası aile cüzdanı Ehliyet Pasaport Memur cüzdanı Avukat kimlik kartı Basın kartı Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu

NÜFUS CÜZDANINI KAYBETMENİN PARA CEZASI NEDİR?

Nüfus Cüzdanlarını kaybedenler için artık para cezası alınmıyor. Bu uygulama 27.01.2016 tarihinden beri geçerli bir uygulamadır. Yasada yapılan değişikli ile idari para cezası tarihe kavuştu. Yerine 2019 yılında değerli kâğıt ücreti ödemeniz gerekiyor. O da 45 TL'dir.

Nüfus Cüzdanını Kaybeden Kişinin Yukarıda Sıraladığımız Belgelerden Birini İbraz Edememesi Halinde:

Nüfus Müdürlüğüne müracaat ettikten sonra ilgili memurlar kimliğinizden şüphe duyabilir. Bu durum hem kendi güvenliğiniz hem de nüfus müdürlüğünün iş ve işleyişi adına çok önem arz etmektedir. Bu durumda, ibraz ettiğiniz fotoğraf ile nüfusa kayıtlı olduğunuz yer bilgilerini ibraz etmeniz gerekli. Bunun ardından gerekli tahkikat yapılarak nüfus cüzdanı düzenlenerek tarafınıza teslim edilir.

NÜFUS CÜZDANINI KAYBEDENLERİN GAZETEYE İLAN VE EMNİYET MAKAMLARINA BİLDİRİM MECBURİYETİ VAR MIDIR?

Nüfus cüzdanınızı kaybetmeniz halinde gazeteye ilan vermek ya da emniyet makamlarına müracaat etmek kişinin şahsına ait bir işlemdir. Her türlü ihtimale karşı emniyet makamlarına müracaat etmenizi veya gazeteye ilan vermenizi kişisel güvenliğiniz açısından öneririz. Kaybettiğiniz nüfus cüzdanınızın yerine yeni nüfus cüzdanı çıkarıldığı taktirde kaybettiğiniz eski nüfus cüzdanınız hukuken geçersiz olur. Nüfus Cüzdanları çıkarılırken, çıkarıldığı tarih, Nüfus Cüzdan Seri No ile No bölümleri mevcuttur. Ayrıca arka tarafında da verilen başka bir sayı da vardır. Dolayısı ile yeni bir kimlik verildiği taktirde bu rakamlar hemen değişir. Bu nedenle bankalar nezdinde durumu ele alırsak özellikle nüfus cüzdanı seri numarasıyla bir takım güvenlik soruları sorulabileceğinden çalınma sonrası çıkardığınız yeni kimliğinizi bankalara da bildirebilirsiniz. Kimliğinizi kaybettiğiniz ya da çaldırdığınız tarihten çok sonra nüfus cüzdanınızı çıkartmaya gittiniz. Bu durumda gazeteye ilan vermeniz de yarar olabilir. Çünkü arada ki bu sürede kimliğiniz ile yanlış bir işlem yapılmış olabilir.

Yorumlar (3)

Esra Gölcü 5 Yıl Önce

Kimliğimi Nüfus cüzdanımı kaybettim. Tam olarak ne yapmam gerekiyor? Nereye başvurmalıyım? Gazete ilanı ya da form falan doldurup dilekçe vermem gerekiyor mu? Yardımcı olursanız sevinirim.

Hatice Kumru 5 Yıl Önce

Çocuğumun nüfus cüzdanını kaybettim nası bir yol uygulama gerekiyor burada?

Şahin 5 Yıl Önce

Kimliğim kayıp daha önce kimlik müracaatında bulundum fakat 18 yaşından küçüktüm ailemle görüşmüyordum aile istemişlerdi şimdi reşitim ve pasaport vs evrak sahibi değilim illa birinci derece yakınım olması mı gerek kendim çıkarttırabilir miyim acil cevaplar mısınız lütfen?

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.