Piramit Haber

Neden 41 kere Maşallah deriz?

Faydalı Bilgiler

Neden 41 kere Maşallah ya da 40 bin kere Maşallah deriz? İşte cevabı...

İslam toplumunun günlük yaşamında en çok kullanılan sayıdır. İçinde kırk sayısı geçen isim ve deyimlerin bazıları şunlardır:

Kırkpınar, Kırk haramiler, Kırk-ikindi yağmurları, Kırk dereden su getirmek, Kırk bir kere maşallah, Kırk ev kedisi, Kırk para, Kırk yılın başı, Kırk yılda bir, Kırk yıllık dost, Kırk katır mı, kırk satır mı, Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var.

Kırk sayısının özel ve uğurlu bir sayı olduğuna, bazı tabiat varlıklarını temsil ettiğine çok eski çağlardan beri inanılır. Dinde, matematikte, astronomide, astrolojide, edebiyat ve tasavvufta ayrı ayrı anlamlan vardır.

Kırk sayısı eski Mısırlılarda gök varlıklarının kendi yörüngeleri üzerindeki dönüm sürelerini gösterir. Tevrat'ta da insanın yaş dönemlerini belirtir. Muhtemelen "kırkından sonra azmak" veya "kırkından sonra saz çalmak" deyimleri de buradan kaynaklanır.

Eski doğu ülkelerinde, Hindistan'da ve Türklerde büyük önem taşıyan kırk sayısı sonradan İslam inançları içeresine girdi. Kırk sayısı Kuran'da ve onun hükümlerine dayanan hadislerde de geçer.

Bunların biri de insanın 40 yaşında olgunlaşması ile ilgilidir:

Hz. Muhammed (sav)'e 40 yaşında Peygamberlik verilmesi. İslam dininin doğuşu sırasında ona ilk bağlananların kırk kişi olması. İnsanın malının kırkta birini zekât olarak vermesi de bununla ilgilidir. Kadınlarda hamileliğin 40 hafta sürmesi de bu sayının kutsallığına olan inancı geliştirdi.

Doğum yapmış kadınların çocukları ve ölüler için doğumdan ve ölümden sonra, 40 gün geçmesi daha sonra şerbet ve lokma dağıtılması ile "kırkı çıkmak" deyiminin kullanılması da 40 sayısının özelliğine olan inançla ilgilidir.

Ayrıca,

İnsanlar tarafından Nuh tufanının 40 gün süren yağmurlardan sonra oluştuğuna, Allah'ın Hz. Âdem’in çamurunu 40 gün yoğurduğuna, Dünyanın sonu yaklaştığında Mehdi'nin kıyametten önce 40 yaşında ortaya çıkacağına ve kırk yıl yeryüzünde kalacağına inanılır. 41 ise Arapça ’da çokluk anlamına geldiğinden, bu cümlenin bundan kaynaklı olarak kullanıldığı düşünülür. "Kürşad ve 40 çerisi" efsanevi hikâyesinden geldiği de düşünülmektedir.

*40 sayısının önemi düşünüldüğünde; 41 kere maşallah cümlesinin, "40 kere maşallah" ya da "40 bin kere maşallah" cümlesinden değişerek bugüne ulaştığını savunanlar da var.

Piramit Haber / Mehmet Berke

Yorumlar (5)

Nurselin 7 Yıl Önce

41 kere Maşallah'ı çok güzel açıklamışsınız. Teşekkürler.

nur 5 Yıl Önce

Bence cok guzel anlatmislar

Sema 4 Yıl Önce

Birden neden 41 diye aklına gelir ve güzel bi sayfa bulursun teşekkürler

Mahmut 4 Yıl Önce

Ben rüyamda 41 ğörüyorum 41 nedir

Orman 1 Yıl Önce

40ı açıklamış da 41 niye? üzerine yatmış

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.