Piramit Haber

Kediler Neden Kuyruk Titretir Ve Bize Neler Anlatır?

Faydalı Bilgiler

Kedilerde kuyruk titretme en sık karşılaştığımız hareketlerden biridir ve birden çok anlama gelebilir. İşte Kediler neden kuyruk titretir ve bize ne anlatır...

KEDİLER NEDEN KUYRUK TİTRETİR? (1)

Tüylü kankalarımız kediler konuşamasalar da aslında özellikle beden dillerini kullanrak neredeyse sürekli olarak bizlere mesajlar yollarlar. Kedilerde beden dili denilince akla gelen ilk şeyse tabi ki kuyruktur çünkü kediler beden dilinde en çok kuyruklarını kullanırlar. Tüylü kankanızın kuyruğuna bakarak tüylü kankalarımızın içinde bulunduğu ruh hali ile ilgili önemli bilgiler edinebiliriz. Kedilerde kuyruk titretme en sık karşılaştığımız hareketlerden biridir ve birden çok anlama gelebilir. İşte kediler neden kuyruk titretir sorusunun yanıtları.

SIKINTI Kedilerin kuyruk titretme nedenlerinden biri sıkıntıdır. Özellikle aniden ve aşırı hızlı şekilde titreyen kuyruk kedinin sıkıldığına, etrafta huzursuz hissetmesine neden olan biri ya da bir etken olduğuna işaret eder.

ÖFKE Bir kedi kuyruğunu daha agresif ve abartılı şekilde titretiyorsa bu öfkeli olduğu anlamına gelebilir. Özellikle de kediniz kuyruğunu titretirken aynı zamanda sallıyorsa bu öfkeli, huzursuz ve rahatsız hissettiğini gösterir.

HEYECAN VE SEVİNÇ İşten eve geldiniz, mutfağa girdiniz tüylü kankanız da peşinizden geldi ve kuyruğunu titreterek bacaklarınıza sürünüyor. Bu durumda kediniz sonunda eve geldiğiniz için sevinçli ve ona mama vereceğiniz için de heyecanlıdır. Olumlu anlarda kuyruk titretme hareketi heyecan ve mutluluk belirten bir harekettir. Bunu yazmışken şunu da belirtmek gerekir; kedilerin her hareketini olduğu gibi kuyruk titretmeyi de içinde bulunduğunuz durumla birlikte değerlendirmeniz gerekir.

ERKEK KEDİLER SPREYLEME YAPARKEN DE KUYRUK TİTRETİR Bunların yanı sıra bir de erkek kedilerin dillere destan spreyleme hareketi vardır, erkek kediler bölgelerini işaretlemek için spreyleme yaparken ya da halk değişi ile siğirken de kuyruklarını titretirler. Eğer erkek kedinizi kısırlaştırmadıysanız eşyalara, duvara arkasını dönüp kuyruğunu titretiyorsa bu spreyleme yaptığı anlamına gelir, kedinizin kuyruğunu titretmesinin ardından bu hareketi yaparken bulunduğu noktaya baktığınızda ıslaklık gördüğünüzde ve ağır bir koku duyduğunuzda bu spreyleme yaptığı anlamına gelir.

KEDİLERİN KUYRUĞU BİZE NE ANLATIR? (2)

Kedi denilince akla gelen ilk şeylerden biri kuyruktur. Zira kuyruk kedilere hem estetik ve sevimli bir görüntü katar hem de dengelerini sağlamalarına yardım eder. Ama tüylü kankalarımızın kuyruklarının maharetleri bunlarla da bitmez, kuyruk kedilerin iletişim için kullandığı en önemli araçlarından biridir. Kediler sanılanın aksine iletişim kurmak için en çok miyavlamayı kullanmazlar, aksine kediler kendi aralarında ve diğer hayvanlarla iletişim kurarken çok az miyavlarlar. Miyavlama kedilerin daha çok bizlerle iletişim kurmak için kullandığı bir yöntemdir. Bunun yanı sıra kedilerde iletişimin deyim yerindeyse bel kemiğini beden dili oluşturur ve beden dili için en çok kullandıkları araçlardan biri de kuyruklarıdır. Bu nedenle kedilerle başarılı bir şekilde iletişim kurmak isteyen herkesin bu tatlı hayvanların kuyruk hareketlerinin ne anlama geldiğini bilmesi gerekir. İşte kedilerin kuyruk hareketleri ne anlama gelir diye merak edenlere ilaç gibi gelecek bir yazı...

KUYRUK HAVADAYSA…

Kuyruğunu havaya dikmiş şekilde size doğru gelen bir kedi “merhaba! seni gördüğüm için çok mutluyum!” diyerek size selam veriyordur. Havadaki kuyruk hem selamlama hem de mutluluk ifadesidir.

KUYRUK SORU İŞARETİ ŞEKLİNDEYSE…

Soru işareti şeklini almış kuyruk da selamlamadır, ancak biraz daha farklıdır; kediler kuyruklarını bu şekle genellikle tanımadıkları insanları selamlarken getirirler. Bu şekli almış kuyruk “merhaba, acaba yanına gelebilir miyim? seninle anlaşır mıyız?” anlamına gelir. Kedi bu sorusuna olumlu yanıt alıp da bir insanın yanına gidip sevildikten sonra kuyruğu havada hale gelir.

KUYRUĞUN UCU SEĞİRİYORSA…

Kedinizi severken kuyruğunun ucunun seğirdiğini fark ederseniz bu sıkıldığı ve rahat bırakılmak istediği anlamına gelir. Yapmanız gereken kedinin bu nazik isteğine uyarak onu rahat bırakmaktır.

KUYRUK ÜNLEM İŞARETİ ŞEKLİNDEYSE…

Biz aile içinde kedilerin bu hali almış kuyruğuna “çam ağacı kuyruk” diyoruz. Evet, eğer bir kedinin kuyruğu bu şekli almışsa bu kedinin ürktüğü anlamına gelir. Ancak bazen özellikle yavru kediler oyun sırasında da kuyruklarını bu şekle getirip tüylerini kabartabilirler.

KUYRUK ETİKETİ

“Kuyruk etiketi de ne demek?” diye düşünmüş olabilirsiniz, hemen açıklayalım. Bu aslında genellikle kedilerin diğer bir kediyi etkileri altına almak için yaptıkları bir harekettir. Kedi kuyruğunu hafif hafif sallar ve böylelikle diğer kedinin ilgisini üstünde tutar. Şu kediler ne kadar zekiler değil mi?

KUYRUK YERE YAPIŞIKSA…

Bu kedilerin avlanmaya hazırlandığını gösterir. Kediler avlanmaya hazırlanırken tüm bedenleri ile birlikte kuyruklarını da yere yapıştırırlar ve harekete geçmeden önce de genellikle popolarını sallarlar.

KUYRUK SÜREKLİ SALLANIYORSA…

Kedi yattığı yerde sürekli kuyruğunu sallıyorsa, hareket ettiriyorsa bu huzursuz olduğunu gösterir. Ortamdaki bir şeye kıl olmuştur ve bir türlü rahat edip uykuya dalamıyordur.

KUYRUK DOLANMIŞSA…

Kediler kuyruklarını insanlara da diğer kedilere ve hayvanlara da dolarlar, bu kedi dilinde dostluk ilanıdır. Artık kedilerin kuyruk hareketleri ve anlamları hakkında eskisinden çok daha fazla şey bilen biri olarak kedilerle çok daha iyi bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.

Kaynak: Ukala Hayvan - Hande Çelensu

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.