Piramit Haber

Kapari Bitkisinin Mucizevi Yararları ve MS’e Etkisi

Faydalı Bilgiler

Kapari bitkisinin özellikle MS hastalığının tedavisi için ümit vaat eden bir bitkidir. Son araştırmalara göre kemoterapinin yan etkilerini önlüyor. Bu bitkinin diğer faydaları, kapari çayının hazırlanışı, kapari turşusu, hazırlanışı ve kapari bitkisi hakkında merak edilenler...

Kimya Mühendisi ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, Kapari bitkisi çok şifalı bir bitki, Gebre otu olarak da bilinen kapari bitkisinin özellikle bazı hastalıklarda mucizevi yanları vardır. dedi.

İşte Prof. Dr. İbrahim Uslu'dan, Kapri bitkisinin yararları ve Kapari turşusunun tarifi..

KAPARİ BİTKİSİNİN MUCİZEVİ YARARLARI

Kapari (spinoza ya da ovata) aslında dünyanın en önde gelen flavonoid içeren gıdasıdır. İçinde kuersetin ve kaemperefol miktarı sarımsaktan çok daha fazladır. Flavonoidler antioksidan özellikleri olan, yani vücuda zarar veren öğeleri etkisiz hale getiren bitkisel maddelerdir. Antioksidan aktiviteleri ile “serbest radikal” olarak adlandırılan ve hücrelere zarar veren maddeleri zararsız hale getirirler. Güçlü antioksidan etkisiyle kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterirler. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engellerler. Yapılan çalışmalarda flavonoidlerin akciğer kanseri oranını %50 azalttıkları, tümör hücrelerinin çoğalmasını engelledikleri gösterilmiştir. Özellikle kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiğinden faydalıdır. Yani anti tümör etkilidir. Kan bozukluklarına faydalıdır. Kan yapıcıdır. Kanla ilgili problemleri olan hastaların mutlaka kullanması gerekir. Karaciğerin en büyük dostudur ve özellikle karaciğer yağlanması başta olmak üzere karaciğer hastalarının mutlaka kullanması önerilir. Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyicidir ve dalak büyümesinde faydalıdır. Multipl Skleroz (MS) hastalığında inanılmaz derecede faydalıdır. Mide ülserini iyi eder. Cinsel gücü ciddi miktarda arttır. Sindirim sistemini düzenler. İdrar söktürücüdür. Solucan ve parazit düşürücüdür. Romatizma rahatsızlıklarına iyi gelir. Felçten korur, iskorbit hastalığında kullanılır. Gut ve hemoroid hastalarına fayda sağlar. Defne gibi kapari de adet düzenleyicidir.

Pek çok süpermarkette kaparinin tomurcuktan yapılmış turşusu satılır. Ama insanlar onun meyvesinin turşusunu hiç bilmezler. Meyvesinden yapılan turşusu aslında tomurcuk turşusuna göre çok daha değerlidir.

KAPARİ TURŞUSU TARİFİ

Marketlerde kaparinin tomurcuktan yapılmış turşusu satılır. Ama nedense meyvesinin turşusu hiç bilinmez. Meyvesinden yapılan turşusu aslında tomurcuktan yapılanına göre çok daha değerlidir. Kapariyi Antalya’da özellikle Tekirova bölgesinde, Mersin, Adana gibi tüm Ege ve Akdeniz sahillerinde bulabilirsiniz. Resimde görülenler benim Bodrum’da toplayıp turşusunu yaptığım kapari meyveleri. Resimlerde büyük ve küçük kapari meyvelerinden yapılmış turşular görülmekte. Bir de kapari bitkisinin uç sürgünlerinden yaptığım muhteşem lezzette ve bir o kadar da faydalı turşuyu da görmektesiniz.

MALZEMELER:

Turşu İçin Malzemeler

- Kapari meyveleri veya sürgünleri 

- 3-4 adet defne yaprağı

- 1 baş sarmısak

- Kereviz yaprağı (istenirse)

- Dereotu (istenirse) 

- Aroma verici istediğiniz tane baharatlar (karabiber, kişniş, karanfil)

Suyu İçin Malzemeler

- 1 litre içme suyu 

- 1 çay bardağı elma sirkesi (100 ml)

- 4 yemek kaşığı turşuluk tuz.

Yapılışı:

1. Kapariler veya kapari sürgünleri çok iyi yıkanır,

2. Sterilize edilmiş cam bir kavanoza turşuluk malzemeler özenle dizilir,

3. Malzemeler dizilirken kavanozda 4-5 parmak boşluk kalmasına dikkat edilir,

4. Yukarıda ölçüleri 1 litre için verilmiş olan su kavanozun ölçüsüne göre hazırlanır,

5. Suyun üzerinde kapari kalmayacak şekilde hazırlanan su kavanoza doldurulur,

6. Suyun üzerinde kapari kalmaması için gerekirse en üste asma yaprağı konabilir,

7. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır,

8. Oda sıcaklığında 1 hafta bekletildikten sonra turşunuz hazırdır,

9. Turşu olduktan sonra serin yerde saklanmalıdır,

10. Ne kadar iyi muhafaza edilirse, o kadar uzun dayanır.

Püf Noktası:

- Turşu yaparken çeşme suyu kullanmayın ve mutlaka kaynatılmış su ya da kaliteli bir içme suyu kullanın.

- Kaparileri kavanoza yerleştirirken çok iyi yerleştirin asla suyun üzerinde kapari kalmasın.

- Suyun üzerinde kalan kısmı hemen bozulur ve turşunuzu etkiler.

- Kurduğunuz turşu serin bir yerde saklanmalı ve direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır.

- Olmuş turşu asla sıcak ve güneş gören yerlerde saklanmamalıdır.

- Güneş turşunun rengini sarartır. 

KAPARİ NEDİR?

Bir Akdeniz bitkisi olan kapari; gebre, geyil, kebere gibi isimlerle de anılır. Dünya üzerinde 250 türünün olduğu tahmin edilmektedir. Gebre bitkisinin çiçek tomurcukları, kök kabukları ve meyvesi kabızlık giderici, idrar söktürücü ve kuvvet vericidir. Turşu halinde, salata ve mezelerde kullanılır. Adı Evliya Çelebinin Seyahatnamesine bile konu olmuş bir bitkidir. Eserinde Gebre otunun turşusundan ve faydasından bahsetmektedir.

Gebre bitkisinin bezelye büyüklüğünde olan tomurcukları vitamin, mineral ve protein bakımından oldukça zengindir. Gençleştirici ve cinsel gücü artırıcı özelliği vardır. Özellikle Avrupa’da ve Amerika’da kullanımı yaygındır. (Batı Avrupa ülkelerinde tomurcukları zeytinyağı ve limonla işlenir.)

Karpuzcuk olarak bilinen meyveleri (ki bu meyveler MS hastalığı için oldukça faydalıdır. Salamura şeklinde muhafaza edilerek gıda olarak tüketilir. Tuz ve sirke ile terbiye edilerek tadındaki acılık da giderilmiş oluyor.

Bu bitkide sarımsaktan 15 kat fazla antioksidan bulunur.

KAPARİ (Gebre) OTUNUN FAYDALARI

* Özellikle karpuzcuk olarak bilinen meyveleri ve çayı MS hastalığı için faydalıdır. * Yüksek antioksidan içermesi vücuttaki toksinlerin atılmasında ve kan temizlemede etkilidir. Plazma yenileyici özelliği vardır.
* Kabızlığı giderir.
* Cinsel gücü artırır.
* Gut hastalığında faydalıdır.
* Kolesterolü dengeler.
* Kanser hastalığında tümörlerin gelişimini durdurur.Et ile hazırladığınız yemeklere poşet içerisinde bulunan çayından bir poşet koyarsanız et içerisinde bulunan zararlı maddeleri yok eder.Adet (regl) sancılarını dindirir ve reglinizi düzenler.
* Çayının hemoroit hastalığının tedavisine büyük katkısı vardır.
* Felçte tedaviye katkısı vardır.
* Balgam söktürücüdür.
* Karaciğerin işleyişini düzenler.
* Solucan düşürülmesinde etkilidir.

KAPARİ ÇAYI NASIL HAZIRLANIR VE NASIL TÜKETİLİR?

Kapari karpuzu sabah ve akşam aç karna olacak şekilde haftada en az 1 kilogram tüketilir. Takviye için salamurası aynı şekilde tüketilmelidir. Salamurasını tüketirken içerisine zeytinyağı, nar ekşisi ve kekik ilave ederek karıştırıp tüketmelisiniz. Ayrıca çayını da yukarıda hazırlanışını anlatmış olduğumuz şekilde yine şekersiz olarak tüketmelisiniz.

Bu bitki ile ilgili fareler üzerinde yapılan çalışmalar MS üzerinde %80 iyileştirme sağladığını kanıtlamıştır.

KAPARİ BİTKİSİNİN ZARARLARI VAR MI?

Zehirli bir bitki olan kapari (gebre) otunun dikkatli kullanılması gerekmektedir. Ayrıca işlenmiş olanları ya da tablet halinde bulunanları alınmalı ve tüketilmelidir.

KAPARİ, KEMOTERAPİNİN YAN ETKİLERİNİ ÖNLÜYOR

Araştırma, kaparinin lösemi, lenfoma ve kronik bağırsak iltihaplarında kullanılan bir ilacın karaciğere toksik etkisi ile kemik iliğini baskılayıcı yan etkilerini önlediğini gösterdi.

Talasemi Federasyonu Genel Başkanı ve Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen ile kapari üreticisi Murat Mıhladız, Antalya Gazeteciler Cemiyetinde düzenledikleri basın toplantısında, kapari çayıyla ilgili araştırmanın sonuçları konusunda bilgi verdiler. 

Dr. Tülümen, lösemi, lenfoma ve kronik bağırsak iltihaplarında kullanılan ilacın karaciğere toksik etki yaptığını ve kemik iliğini baskıladığını söyledi. Bu nedenle ilaca bağlı karaciğer hasarının geliştiği durumlarda kemoterapinin kesildiğini belirten Tülümen, bu şekilde kanserin tekrarlayabildiğini kaydetti. 

Yaklaşık 1 yıl sürdürülen çalışmada 38 fareye kemoterapi ilacının yanı sıra kapari çayı verdiklerini belirten Tülümen, çayın kan, kemik iliği ve dokularda antioksidan enzim düzeyini belirgin şekilde yükselttiğini söyledi. Çayın farelerde bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade eden Tülümen, ''Önce farelere ilacı vererek toksik etki oluşturduk. Ancak kapari ile birlikte ilacı verdiğimizde bu toksik etkileri görmedik'' dedi. 

Tülümen, yapılan araştırmaların kaparinin hiçbir yan etkisini göstermediğini de belirterek, özellikle kemoterapi hastalarının kapari çayı içmesinin faydalı olacağını kaydetti. 

Araştırmanın Bilimsel Danışmanı Talasemi Federasyonu Genel Başkanı ve Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan da kapari çayını destekleyici tedavi olarak hastalarına tavsiye ettiklerini söyledi. Kendi yakınlarına da kapari çayı ve salamurası gönderdiğini ifade eden Canatan, kapari çayının kanser ilaçlarının toksik etkisi azalttığını ileri sürdü. Canatan, şöyle konuştu: 

"KEMOTERAPİ SÜRESİNCE KAPARİ ÇAYI ÖNERİYORUZ"
''Kanser tedavisinde en önemli sorun devamlıktır, ilacın kullanımındaki sıkıntıdır. İlacın sürekli kullanımında bir süre sonra karaciğer enzimleri yükselince ki çocuklarda çok görüyoruz, ilacı kesmek zorunda kalıyoruz. Karaciğer rahatlayınca tekrar daha düşük dozda başlıyoruz. Bu süreçte hastalığın tekrarlama riski yüksek. Farelerde karaciğer enzimlerine bakıldı. Kapari alan farelerde ilacın karaciğere toksik etkisini önlediği ortaya çıktı. Kemoterapi ilacı kemik iliğini de baskılıyor. Böylece hastaların beyaz küreleri düşüyor. Beyaz küreler belli bir oranın altına düşerse tedaviye yine ara veriyoruz. Kanser hastalarının özelikle kapari çayını kemoterapi süresince kullanmalarını öneriyoruz.'' 

Burdur'da kapari üretimi yapan Murat Mıhladız da yılda 30 ton kapari ürettiklerini söyledi. Talepleri karşılayamadıklarını belirten Mıhladız, kapari karpuzu, reçeli ve çayının patentini aldığını, uluslararası patent için de başvuracağını kaydetti. 

Yorumlar (1)

Hasan Burun 6 Yıl Önce

Merhaba mide yanmasına iyi gelirmi Doktora gittim asit salgılıyo dedi şifaşını görebilirmiyim şimdiden teşekkür ederim

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.