Piramit Haber

İyi Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır ?

Faydalı Bilgiler

İyi bir özgeçmiş nasıl hazırlanır hakkında faydalı bilgiler



Pazarlayabileceğiniz en iyi üç vasfınızı listeleyin
Bir firmaya sunabileceğiniz; “yöneticilik”, “iletişim”, “liderlik” gibi vasıfları düşünün. En iyi üç vasfınızın ya da yeteneğinizin neler olduğuna karar verin (sadece en iyi üçünü seçin; çünkü oluşturabileceğiniz en etkili özgeçmişi oluşturmaya çalışıyorsunuz.).

Alta bu vasıflara sahip olduğunuzu gösteren on madde ekleyin
Unutmayın, işverenler sizi tanımıyor, bu nedenle özelliklerinizi onlara kanıtlamanız gerekiyor. Bunu geçmiş iş deneyimlerinizden ya da sorumluluklarınızdan, eğitiminizden, başarılarınızdan, ödüllerinizden ve destekleyici diğer unsurlardan bahsederek yapabilirsiniz. En iyi üç vasfınızın her biri için destekleyici on madde yazmaya zaman ayırın.
Her vasfınız için destekleyici maddelerden en iyi 3 ya da 4 tanesini seçin
Her bir vasıf için on maddeniz olduğunda, her birini en iyi şekilde destekleyen üç ya da dört tanesini belirlemelisiniz. En etkileyici olanları seçin. Tekrar ediyorum, en iyi üç ya da dört tanesine bağlı kalın; çünkü onlar sizin en etkili kozlarınız olacak.
Destekleyici her maddeyi tekrar yazın
Destekleyici maddeleri tekrar yazın ki, her biri belirgin, etkileyici ve başarıya yönelik olsun.
(Kötü bir örnek: “Sorumluluklar; muhasebeyi, alacak hesabı yapmayı ve bütçe hazırlamayı kapsar”; Daha iyi bir örnek: XYZ Firması’nda, etkin bütçe yönetimi, hesap düzenlemesi ve hesap defterlerinin eksiksiz tutulması ile kazanılmış gelişmiş finans yönetimi.”)
Pazarlayabileceğiniz en iyi üç vasfınızı sıraya koyun
En iyi üç vasfınızı belirledikten ve bunların her biri için üç-dört adet destekleyici madde hazırladıktan sonra, hangi özelliklerin istediğiniz iş için daha pazarlanabilir olduğuna karar vermeniz gerekiyor. Bu vasıfları sıralayın.
Vasıflarınızı destekleyen en iyi maddeleri sıralayın
Her vasfınız için, hazırladığınız destekleyici maddeleri güçlerine göre düzenleyin.
Niteliklerin Özeti
İsminiz ve iletişim bilgilerinizden sonra ilk yazmanız gereken şey niteliklerinizin özetidir. Bu özet sadece birkaç satır uzunluğunda olmalı ve okuyucuya, öne çıkan özelliklerinize dair fikir vermelidir. Özgeçmişinizin, okuyan kişiyle, “Ben harikayım, çünkü X,Y ve Z işlerini yapabiliyorum.” şeklinde, biraz daha ustaca bir dil aracılığı ile bağ kurması gerekir. Eğer biri özgeçmişinizi okuyacaksa, bu üç-dört cümleyi okumasını istersiniz.
Vasıflar ve Destekleyici Ayrıntılar
Özgeçmişinizin ana bölümü, çoğu özgeçmişte iş tecrübelerinin yazıldığı kısım, en iyi vasıflarınızı içermelidir. Her vasıf, altında ayrıntıları bulunan destekleyici maddelerle ve koyu yazılmış olmalıdır. Pazarlayabileceğiniz en iyi özelliklerinizi sayfanın başına yerleştirin çünkü bu okuyucunun size dair ilk izlenimini oluşturur.

İş Deneyimleri
Evet, özgeçmişinizi gözden geçiren kişi iş deneyimlerinizi hâlâ öğrenmek istiyor. Ama deneyimler vasıflardan sonra geliyor çünkü insanların pazarlanabilecek özelliklerinize ve kuruluşa neler katabileceğinize odaklanmalarını istersiniz. Bu bölüm sadece; şirketin ismini, adresini ve çalışma tarihleriniz ile görev tanımını içermelidir. İş deneyimlerinizin detaylarını görüşme esnasında tartışabilirsiniz.
Eğitim Bilgileri ve Çeşitli Bilgiler

Çok üzücü ama bir akademik derece, işverene sizin nitelikleriniz hakkındaki her şeyi anlatmaz. Dereceler genellikle, başvuruları ayıklamak için kullanılır. Bu yüzden pazarlanacak özellikler listesinin en altına koyulmalıdır. Eğer özgeçmişinize eklemeyi çok istediğiniz başka bir bilgi varsa ama vasıflarınızı destekleyici ayrıntılardan biri değilse bunu da listenin en altına yerleştirin. Ama unutmayın, eğer bu bilgi, destekleyici ayrıntılarınızın içinde olmak için yeterince etkileyici değilse, muhtemelen pazarlanabilecek yönlerinize de pek katkıda bulunmaz.
İşte size etkileyici bir özgeçmiş. Bu özgeçmiş hazırlama tekniği size, farklı birkaç şekilde fayda sağlayacak.

İlk olarak, özgeçmişinizin, özgeçmiş yığınındaki diğer örneklerle karşılaştırılınca, kendini belli etmesini ve canlandırıcı görünmesini sağlar.
İkincisi, okuyan kişiyi, öncelikle sizin güçlü yönlerinizi dikkate almaya iter. Bu sayede, işverene, şirketlerine ne şekilde önemli bir değer katabileceğinizi direkt olarak söyleyebilirsiniz.

Üçüncüsü, sizi vasıflarınızı desteklemekte yetersiz olan maddeleri ayıklamaya iter.
Sonuncusu, tüm iş hikâyenizi açıklamayarak, özgeçmişinizi inceleyen, ilgili birini, daha fazlasını öğrenmek için sizi aramaya teşvik eder.
Evet, bu sizin canlı ve oldukça etkileyici özgeçmişiniz. Unutmayın, özgeçmişiniz işvereni sizinle görüşmek ve daha fazlasını öğrenmek için heveslendirmelidir. Bu nedenle yüz yüze görüşmeden onlara tüm hayat hikâyenizi sunmayın. Umarım faydalı olmuştur. Yorum yapmaktan çekinmeyin ve istediğiniz her soruyu sorun.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.