Piramit Haber

Demir döküm tencere kullanmanın sağlıklı faydaları

Faydalı Bilgiler

Demir döküm tencere ve tavalar modern mutfaklarda eski moda gibi görünebilir ama, bu dayanıklı pişirme kapları mutfağınızda mutlaka olması gereken aletlerden.

İşte demir döküm tencere kullanmanın sağlığınız açısından olan faydaları...

Demir tencereler ısıyı eşit bir şekilde dağıtır ve yemeğinizin daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca, ocaktan alıp direkt fırına koyabilirsiniz ve yıllarca güvenle kullanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra demir döküm tencerelerde yemek pişirmenin sağlığınız açısından da oldukça faydalı:

1. Yemeklerinizi daha az yağla pişirirsiniz.

Patates kızartması yaptığınızda ya da et kızarttığınızda, bardak dolusu yağ kullanmanıza gerek yok. Bunun için kullanmaya başlamadan önce tavanızı güzelce yağlamalısınız. Aşağıdaki işlemleri bir kere yapmanız, tavanızı kullanıma hazır hale getirecek. Önce tavanızı kalın bir tabaka tuz ile kaplayın. Üzerine bir parmak kalınlığında yağ koyun ve ocakta ısıtmaya başlayın. Yağdan dumanlar gelinceye kadar tavayı ısıtmaya devam edin. Sonra yağ ve tuz karışımını dökerek, kalan yağı kağıt havlu ile tava parlayana kadar içine yedirin. Tavanız artık kullanıma hazır. Kullandıktan sonra tavanızı ya da tencerenizi temizlemek için sabun kullanmayın. İçindekileri sert bir fırça ile, sıcak suyun altında temizleyin ve kağıt havlu ile kurulayın.

2. Demir döküm pişirme kaplarını teflonlara alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Demir tava ve tencerelerin diğer bir yararı da, kimyasal madde içermemeleri. Bunları kullanarak, hem yiyeceklerinizi yapışmadan pişirmiş, hem de yapışmayan teflon kapların yaydığı zararlı kimyasallardan etkilenmemiş olursunuz.

Yapışmayan tava ve tencerelerin kaplandığı PFC maddesinin, pişirme esnasında buharlaşarak yemeğe karıştığı ve karaciğere zarar vererek, kansere ve gelişim problemlerine yol açabileceği kanıtlanmış durumda. Bu nedenle, demir dökümden yapılmış kapları kullanmanız sağlığınız açısından çok önemli.

3. Demir kaplarla pişirmek aldığınız günlük demir miktarını artırır.

Bu kaplar, pişirirken yemeğinize kimyasal maddeler karıştırmıyor ama, sağlığınız için gerekli olan demir, pişerken yemeğinize karışıyor. Genelde, demir eksikliğine bağlı kansızlığın yaygın olduğunu düşünürsek, yemeklerinizde bir miktar demir olması sağlığınız açısından yararlı olacak. Özellikle, asit özelliği olan domates gibi besinler, demir kaplarda pişirildiğinde bu demir miktarı da ha da artıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.