Piramit Haber

Besinlerin Renklerine Göre Faydaları Nelerdir ?

Faydalı Bilgiler

Meyve ve sebzelerin sağlığımız için sayısız yararı olduğunu hepimiz biliyoruz.Peki hangi renk neye iyi geliyor biliyor muyuz? Meyve ve sebzelerin renkli dünyasına buyurun birlikte girelim.

Besinlerin Renklerine Göre Faydaları Nelerdir ?

Günlük yaşamımızda yer alan ve tükettiğimiz besinlerin her birinin farklı vitamin ve mineral değerleri bulunuyor. Besinler, farklı yararlara sahiptir ve her biri vücut için büyük önem taşımaktadır. Vitamin ve mineral değerlerini etkileyen birçok etken bulunmaktadır. Bu etkenlerden biri de renklerdir. Besinlerin renkleri, vitamin değerleri ve faydalarının bir göstergesidir.

Kırmızı: Kalp Sağlığı

Kiraz, turp, karpuz ve elma gibi meyve ve sebzelerin içerisinde bulunan antosiyanin, damar sertleşmesini önleyerek sağlığı korumaktadır. Kırmızı meyveler, kalp sağlığı için gerekli olan fitokimyasallar içerir ve hafızayı güçlendirir. Ayrıca iltihap oluşumunu da önlemektedir.

Sarı: Sindirim Sistemi Dostu

Sarı renkteki besinler, sindirim sisteminin gelişiminde ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Sarı besinler içerisinde limon, muz, mısır, ananas ve patates gibi meyve ve sebzeler yer alır.Turuncu: Güçlü Bağışıklık Sistemi

Portakal ve mandalina gibi turuncu renkli meyveler, içerisinde bulunan zengin C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca bu tür meyvelerde kanser oluşumunu önleyici özellikler bulunur. Turunçgiller, kötü kolesterolü düşürme konusunda oldukça faydalıdır.

Sağlıklı Beyaz: Kilo Kontrolü

Sağlığı tehdit eden un, tuz ve şeker gibi gıdaların dışında yer alan karnabahar, armut, soğan, sarımsak ve mantar gibi renkleri beyaz olan besinler, kilo kontrolü için oldukça önemlidir ve aynı zamanda kalp sağlığını da korumaktadır.

Yeşil: Toksin Atıcı

Yeşil meyve ve sebzeler, içerisindeki fitokimyasal maddeler ile diyet yapanların yardımcılarıdır ve özellikle vücuttaki toksinleri atarlar.

Mor: Yaşlanma Karşıtı

Mor erik, patlıcan, mor lahana ve incir gibi besinler, hücre yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir.

Yorumlar (1)

dragon 9 Yıl Önce

sanki kertenkele yutmuş ve kertenkele yılanın karnını delerek ayaklarını dışarı çıkartmış gibi...

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.