Piramit Haber

2500 yıllık sır çözüldü !

Faydalı Bilgiler

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük beldesinde bulunan Tavşan adasında ortaya çıkan yazıtların sırrı çözüldü.

Yıllardır yapılan kazılar sonucu 2 bin 500 yıl önce Adanın isminin Myndos antik kent olduğu arkeoloji uzmanları tarafından yetkililere bildirildi. Yetkililer ise antik kentin isminin Myndos olduğu belirtisi olmadığı için her seferinde adanın ismini kabul etmedi. Yapılan kazılar sonucunda 2 bin yıl önce taş üzerine yazılmış Myndos kent yazısını bulan Arkeologlar yazıyı Turizm ve Kültür bakanlığına sundu. Yazının ortaya çıkması ile antik kentin isminin Myndos olduğu tescillenerek onaylandı.

2009 yılında Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında başlatılan kazılara Uludağ Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümü öğrencileri tarafından tarih kalıntıları bulunmaya başladı. 4 yıllık süren çalışma ile bulunan eserler içerisinde Papazların mezarları, kilise ve kilise yol, o döneme ait depolar, sarnıçlar ve antik seramik parçaları bulundu. Kazılara devam eden öğrenciler M.S. 53-117 yıllarında yaşayan Roma İmparatoru Traianus'a ait tapınak bulundu. En son olarak Antik Myndos Kenti adının üzerinde yazılı bulunduğu taş tabletler ortaya çıkması ile yıllardır arkeologların söylediği Myndos kenti olduğa iddiaları doğrulanmış oldu.

Prof. Dr. Mustafa Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada Myndos antik kentinin yazıtını bulduklarını belirterek “her yıl bulduğumuz 200 eser oluyor bunları müzeye teslim ediyoruz. Burada çok yoğun bir eser konsepti var. Burada eserden çok adanın önemi çok büyük. Bu ada papagandinler döneminden kutsal alan olarak kullanılıyor. Hıristiyanlık döneminde ise manastır olarak kullanılmış. Orta çağda ise küçük bir kente dönüşüyor. Bu ada İsa’dan önce 6’cı yüzyılın da başlayıp İsa’dan sonra 14’cü yüzyıla kadar aralıksız bir yerleşim yeri söz konusu. 2 bin yıllık bir yerleşim yerini burada görüyoruz. Bu sene yeni bir yazıt bulundu. Bu yazıtta Roma imparatoru Troen İsa’dan sonra bin 300 yıllarında yaşayan Roma imparatoru gönüldos adına bu adada bir ev yaptırmış. Ve bu konu hakkında tablete yazı yazdırarak bilgi verdiği ortaya çıktı”dedi.

Öte yandan adayı gezen Bodrum Kaymakamı Dr Mehmet Gödekmerdan ise çıkan tarihi eserleri İnceleyerek bilgi aldı. Antik kentin birkaç yıl içinde turizme açılacağı da öğrenildi

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.