Piramit Haber

Türkiye İHA üretiminde sayılı ülkeler arasına girmeyi başardı..

Ekonomi

Türkiye, insansız hava aracı tasarlanması ve üretilmesi konusunda dünyanın sayılı 4-5 ülkesinden biri haline geldi.

Türkiye, İHA tasarım ve üretiminde dünyanın ilk 5 ülkesinden biri haline geldi. Mevcut İHA’ları silahlandırmaya başladıklarını belirten Sanayi Bakanı Faruk Özlü, hedeflerinin 4 ton silahlı İHA yapmak olduğunu kaydetti. Özlü, ANKA’nın Türksat'tan kontrol edilebilecek kabileyete erişeceğini de aktardı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Amacımız, 3,5-4 ton civarında silahlı İHA yapmak ve bunu daha güçlü silah ve kameralarla donatmak” dedi. İHA tasarlanması ve üretilmesi konusunda Türkiye'nin çok ciddi mesafe katettiğine dikkati çeken Özlü, mini ve taktik seviye İHA'ların Türkiye'de özel şirketlerce üretildiğini ve envantere dahil edildiğini anlattı.

ANKA'YA TÜRKSAT'TAN KONTROL Male sınıfı İHA'nın da TAI tarafından tasarlandığını belirten Özlü, “Male sınıfı İHA olan ANKA'ya, yeni bir yetenek olarak uydudan kontrol getiriliyor. Yani Türksat uydusunun kapsamı alanı ne kadar ise menzili o alanı kapsayacak şekilde bir menzil uzatma yapılıyor. Böylece ANKA, Türksat uydusunun kapsamı alanında çalışabilecek. Bu çalışmanın sözleşmesi yapılmıştı, şu an üretim aşamasında” dedi.

ÖSO'YA SİLAHLANDIRILMIŞ İHA'LAR DA DESTEK VERİYOR
Gelinen noktada bir sonraki aşamanın silahlı İHA tasarlamak ve üretmek olduğuna işaret eden Özlü, şunları kaydetti: “Artık Türkiye, daha önce tasarladığı ve ürettiği mini, male ve taktik sınıf İHA'ları silahlandırma çalışmalarını yürütüyor. Bunda da başarılıyız, ilk örnekleri var. Bu örnekler, şu anda Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) verdiğimiz destekte kullanılıyor. Temel husus, taktik sınıfı İHA 560-600 kilogram civarında, bunun üzerindeki silah sistemi de daha küçük oluyor. Amacımız, 3,5-4 ton silahlı İHA yapmak ve bunu daha güçlü silah ve kameralarla donatmak.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.