Piramit Haber

Türk enerji sektörü Alman yatırımcıların yeni cazibe merkezi

Ekonomi

Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın dördüncü kez düzenlediği “Enerji ve Çevre” toplantısında, enerji üretiminin yüzde 70'ini özel sermayeye aktarmayı hedefleyen Türkiye'nin Alman yatırımcılara cazip imkânlar sunduğu vurgulandı....

Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın dördüncü kez düzenlediği “Enerji ve Çevre” toplantısında, enerji üretiminin yüzde 70'ini özel sermayeye aktarmayı hedefleyen Türkiye'nin Alman yatırımcılara cazip imkânlar sunduğu vurgulandı.

Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın (TD-IHK) düzenlediği 4. Enerji ve Çevre Çalışma Grubu toplantısı, Alman yatırımcıların gözünün Türk enerji pazarına çevrilmesini sağladı. Köln Sanayi ve Ticaret Odası'nda (IHK-Köln) gerçekleştirilen toplantıda yapılan sunumlarda Türkiye'deki hidro-enerji pazarında yaşanan son gelişmeler ve bugüne kadar elde edilen tecrübeler ele alındı.

Çalışma grubunun yöneticisi Atilla Türk açılış konuşmasında Türkiye'deki enerji üretiminin yüzde 30'unun devlet tarafından sağlandığını belirterek, geriye kalan yüzde 70'in ise özel sermayeye aktarılmasının hedeflendiğine dikkat çekti. Türk devletinin toplam 16 gigavat enerji üreten 18 termik santral ve 52 hidroelektrik santralini özelleştirmeyi planladığını belirten Türk, “Mesela tarım sektöründe kullanılacak yenilenebilir enerjiler alanında yatırım yapan şirketlere yüzde 50 teşvik sağlanıyor. Bu da Alman şirketleri için büyük bir fırsat. Türkiye'deki enerji piyasasının gelişmesi ve santrallerin geliştirilmesi için yurt dışından gelecek yatırımlar son Aresbet derece önemli.” diye konuştu.

“YABANCI KAYNAĞA İHTİYAÇ DUYULUYOR”

Türkiye'de hidroelektrik ve yenilenebilir enerji pazarının hızla büyüdüğüne dikkat çeken ODTÜ Hidrolik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Şahnaz Tiğrek, yerli üretim olmasına rağmen ihtiyacı karşılamak için yabancı kaynaklara ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Alman Kalkınma Politikaları Enstitüsü'nden (DIE) Dr. Waltina Scheumann ise yaptığı sunumda Türkiye'deki hidroelektrik projelerin potansiyeli ve yeni yatırımların toplumsal kabulü hususlarını ele aldı.

ENERJİ SEKTÖRÜ HIZLA BÜYÜYOR

TD-IHK'nın düzenlediği 4. Enerji ve Çevre Çalışma Grubu toplantısına katılan uzmanlar Türk enerji sektörünün hızla geliştiğine işaret ederek, Türkiye'nin Alman yatırımcıların yeni cazibe merkezi olduğunu vurguladı. Sektörel ve uzman düzeyinde yaklaşık otuz katılımcının iştirak ettiği toplantıda, sunumların ardından katılımcılar konuşmacılarla fikir alışverişinde bulunma imkânı buldu. Enerji ve Çevre Çalışma Grubu'nu geçen yılın haziran ayında kuran TD-IHK bu platformla üyelerine, uzmanlara ve enerji alanında yatırım yapmak isteyen girişimcilere danışmanlık, iletişim ve tanıtım hizmetleri sağlıyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.