Piramit Haber

''Sıcak para'' saadet getirmedi

Ekonomi

Finans çevrelerinin, Avrupa ve Rusya'nın ''kara para'' aklama yeri olarak tanımladığı Güney Kıbrıs Rum kesimi, ülkeye giren sıcak paranın azalmasıyla zor günler yaşıyor.

ANKARA - Özcan Yıldırım

Hükümetin ''kurtarma paketi'' için kara parayla mücadele etmeyi ve bankacılık sektörünü yapılandırmayı kabul ettiği ülkede, parlamentonun mevduatlarda vergi öngören ''kurtarma paketi'ni reddetmesi krizi daha da derinleştireceğe benziyor.

Konuyla ilgili AA muhabirinin görüşlerine başvurduğu Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Rusların Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki mevduatları toplamının 20 ila 25 milyar dolar arasında olduğunun tahmin edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Yüzde 10'luk kesinti, 2 ila 2,5 milyar doların Ruslar'dan alınıp Rum kesimine aktarılması demek. Putin'in konuyla ilgili açıklamaları da bunu gösteriyor. Kıbrıs Rum kesiminin bu hale geleceği belliydi. Çünkü ürettiği hiçbir şey yok. Kıbrıs Rum kesimi 'kara para' cenneti olarak bilinir. Sıcak para ilk zamanlar insanları mutlu edip gevşetiyor, sonra Rum kesiminde olduğu gibi para çekip gidince ardından kriz ve hüsran yaşanıyor.''

Rumların ''kurtarma paketi'' için ihtiyacı olan miktarın 17 milyar avro civarında olduğunu ama AB'nin 10 milyar avroluk yardımda bulunacağını açıkladığını anımsatan Ban, bu uygulamayla AB'nin Rumlara, ''Sen artık kara para cenneti olmaktan vazgeç. Bu işleri bırak. Sen artık AB standartlarına uy'' demek istediğini kaydetti.

Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Müdürü Prof. Dr. Çağrı Erhan da Rum kesimindeki krizin AB'nin aldığı ekonomik tedbirlerin etkili olmadığını gösterdiğini söyledi.

''Üretim yapmayan bir ülkenin sürekli dışardan yardımlarla yaşaması mümkün değil. Rumlar da şimdiye kadar Avrupa ve Rusya'dan gelen paralarla ayaktaydı'' diyen Erhan, Avrupa'daki borç kriziyle bu ülkeye akan paraların yavaş yavaş kesildiğini vurguladı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.